Voće je dozvoljene, ali orašasti nisu.
 Foto: Istock
ublažuje simptome

Kako Autoimuni protokol može pomoći kod Hashimota, multiple, celijakije...

Iz prehrane se izbacuju svi potencijalni alergeni i hrana koja bi mogla imati negativan utjecaj na zdravlje. Dijeta je vrlo restriktivna i uglavnom uključuje meso i povrće.

Autoimuni protokol (AIP) je prehrana za koju, tvrde mnogi, može pomoći kod niza autoimunih bolesti, poput Hashimota, Chronove bolesti, celijakije, multiple skleroze, psorijaze, alopecije…

Iz prehrane se izbacuju svi potencijalni alergeni i hrana koja bi mogla imati negativan utjecaj na zdravlje. Dijeta je vrlo restriktivna i uglavnom uključuje meso i povrće.

Može se učiniti nemogućim izbaciti iz prehrane toliko hrane odjednom. Najbolje je da se odbacuje jedna vrsta hrane svaki tjedan, dok se ne postigne potpuna usklađenost s Autoimunim protokolom.

Iako bi bilo dobro da to nadzire nutritivni terapeut dobro upućen u Autoimuni protokol, pametno je dodavati malu količinu pojedine hrane natrag u prehranu s razmakom od tri do sedam dana između svakog ponovnog uvođenja određene vrste namirnica. Ako primijetite bilo kakve simptome ili nuspojave, tu vrstu hrane i dalje trebate izbjegavati i ponovno je u prehranu uvesti kasnije.

Usporite napredak bolesti

Autoimuni protokol ne treba promatrati kao način života. Treba ga promatrati kao integrativnu terapiju koja vam može pomoći ublažiti mnogobrojne simptome. Uobičajeno, većina osoba može vidjeti značajne rezultate nakon 30 do 90 dana.

Naravno da prehrana neće sve riješiti, ali zato može pomoći da se generalno osjećate bolje i usporite napredak bolesti. Povezanost hrane i autoimunih bolesti još su u fazama istraživanja, no mnogi koji su isprobali ovaj tip prehrane kažu kako im se zdravstveno stanje poboljšalo.

Kako bi ova vrsta prehrane imala najbolji i što brži učinak, bitno je posavjetovati se s liječnikom koji ima bolji uvid u vašu bolest.

Prva medicinska studija o Autoimunom protokolu objavljena je u časopisu Journal of Gastroenterology. Obuhvatila je petnaest osoba s aktivnim ulcerativnim kolitisom ili Crohnovom bolešću. Istraživanje je pokazalo da je klinička remisija postignuta kod 73 posto (11 od 15) sudionika i to u samo 6 tjedana programa. Autori zaključuju kako je udio sudionika koji su postigli kliničku remisiju do 6. tjedna bio konkurentan većini terapija lijekovima koje su uzimali.

Simptomi koje ova prehrana može ublažiti:

  • umor
  • bol u mišićima i zglobovima
  • glavobolja
  • anksioznost
  • depresija
  • zatvor ili proljev
  • nadutost, grčevi
  • kožni problemi poput akni, ekcema ili osipa
  • alergije
  • hormonalna neravnoteža
  • nesanica
  • nemogućnost gubitka težine
  • gubitak kose

ŠTO SE NE SMIJE JESTI

Orašasti plodovi i sjemenke - bademi, brazilski orasi, orasi, indijski oraščić, lješnjaci, pistacija, chia, lanene sjemenke, sezam, bučine sjemenke, brašna, maslaci i ulja proizvedeni od orašastih plodova i sjemenki, kava, kakao

Žitarice i mahunarke - ječam, kukuruz, proso, zob, riža, raž, spelta, tritikala, pšenica te amarant, heljda i kvinoja, grah, grašak, leća, slanutak…

Jaja i mliječni proizvodi

Rafinirana ulja i šećer

Rajčice, krumpir, paprika, patlidžan

ŠTO SE SMIJE JESTI

Meso - govedina, piletina, janjetina, ovčetina, svinjetina, puretina, divljač. Meso životinja hranjenih na ispaši nutricionistički je bogatije od konvencionalno hranjenih životinja.

Iznutrice - srce, bubrezi, jetrica, jezik

Voće i povrće

Riba i plodovi mora

Dobre masti - maslinovo ulje, kokosovo ulje i ulje avokada odlični su za uključivanje u Autoimuni protokol jer pomažu uravnoteženju imunološkog sustava i smanjenju upale.

Tekst je dijelom preuzet sa stranice štitnjača.hr

Linker
30. ožujak 2024 00:51