Zdrava kuhaona

KAD JELA PROCVJETAJU: Osim što su prefini, ovi recepti će vas oduševiti i svojom ljepotom!

Svako, pa i najobičnije jelo začinjeno cvijećem postaje ljepota za oči i radost za nepce!

Bilo je kao jučer kad sam kao dijete jela cvjetove djeteline i kiselice. Znam neke s mora koji su uz obalu "brstili" motar i kapare, onako u hodu. I oni i mi s kontinenta cuclali smo listiće djeteline koji su otpuštali nektar sladak poput meda. Divan zdravi slatkiš u hodu po livadi.

Danas se takvo samoposluživanje čini potpuno nerealnim: djeca, na žalost, sve manje borave u prirodi, a još manje jedu nešto što sama uberu. Kuhari koji nas neprestano educiraju, inspiriraju i ohrabruju zaslužni su za to što se cvijeće vratilo u tanjur.

Zagreb 090419.
Zdrava kuhaona Berislave Picek i Lucije Picek Posavec jela jestivim cvijecem. Brusketa s laznim kavijarom i avokadom, tjestenina s povrcem, milanrki rizoto s safranom i panacota.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek/CROPIX

Kad se neki od ovih cvijetića našao u vašem tanjuru?


Sreća, pa se stvari mijenjaju!

U svim važnijim restoranima u Hrvatskoj sezonski nailazimo na cvijeće koje jelo istinski ukrasi, ali mu i poboljša okus.

Divne cvjetove boražine, ruže, ušećerene ljubičice koje okusom nadmašuju ostalo jestivo cvijeće. Ima i sve više mjesta gdje se jestivo cvijeće može kupiti, a da možete biti sigurni da nije kemijski tretirano. Od početka pratim ekipu iz Kliconoša koja, osim klica i mikropovrća, uzgaja i cvijeće. Naravno, ako ga prepoznajete i znate gdje ga nabrati, najljepše se iz šetnje vratiti kući s pušlekom za tanjur.


Jeste li znali?

JESTIVO CVIJEĆE SU: KRIZANTEMA, KARANFIL, TULIPAN, RAZLIČAK, TRATINČICA, JASMIN, KADIFICA, ARTIČOKA, RIKULA, BOSILJAK, BORAŽINA, DJETELINA, MASLAČAK, BAZGA, NEVEN, LAVANDA, RUŽMARIN, POTOČARKA, RUŽA, KADULJA, SUNCOKRET, FUKSIJA, RADIČ, JORGOVAN, LIPA, LUK, TIKVICE.

Zagreb 090419.
Zdrava kuhaona Berislave Picek i Lucije Picek Posavec jela jestivim cvijecem. Brusketa s laznim kavijarom i avokadom, tjestenina s povrcem, milanrki rizoto s safranom i panacota.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek/CROPIX
 

MILANSKI RIŽOTO SA ŠAFRANOM I KARANFILIMA

SASTOJCI:

  • 30 dag riže za rižoto
  • 2 luka
  • 1 dl pilećeg temeljca
  • 1 vrećica šafrana
  • parmezan 
  • maslinovo ulje
  • sol i papar
  • maslac 
  • 1 dl bijelog vina
  • karanfili za ukras


PRIPREMA:

  1. Šafran namačite barem pola sata u 1 dl mlakog temeljca.
  2. Na maslinovom ulju i maslacu ispirjajte nasjeckani luk. Dodajte rižu, malo je tostirajte pa zalijte vinom i  kad ispari, polako dolijevajte temeljac u kojem se otopio šafran.
  3. Na kraju umiješajte parmezan i maslac.

Ukrasite karanfilima. Rižoto mora biti kremast i treba ga jesti  jako toplog.

Zagreb 090419.
Zdrava kuhaona Berislave Picek i Lucije Picek Posavec jela jestivim cvijecem. Brusketa s laznim kavijarom i avokadom, tjestenina s povrcem, milanrki rizoto s safranom i panacota.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek/CROPIX

BRUSKETE S LAŽNIM KAVIJAROM I MAĆUHICAMA

SASTOJCI:

  • 10 ploški preprženog tosta
  • namaz od avokada
  • 5 komadića mozzarelle
  • lažni kavijar

 

Za namaz od avokada:

  • 1 avokado
  • sok 1 limuna
  • 10 lješnjaka
  • maslinovo ulje
  • sol


Za lažni kavijar:

  • 1 paketić želatine
  • 1 dl ulja
  • 0,5 dl gustog  soka od rajčice


PRIPREMA NAMAZA:

  1. Sve sastojke za namaz grublje izblendajte da se zadrži tekstura.
  2. Ohladite.

 

PRIPREMA BRUSKETA:

  1. Ulje izlijte u posudu pa stavite u hladnjak ili nakratko u ledenicu.
  2. Zagrijte sok od rajčice.
  3. Želatinu namočite u tri žlice vode. Kad nabubri, dodajte u sok.
  4. Gotov umak prebacite u štrcaljku. Kapajte po tri kapi na jedno mjesto u rashlađeno ulje, složit će se perlice koje će izgledati kao kavijar. Kad padnu na dno, ostavite ih još malo da se potpuno stvrdnu pa izvadite i rasporedite na tost koji ste prepržili, premazali namazom od avokada i na njega stavili mozzarellu.

Ukrasite maćuhicama.

Zagreb 090419.
Zdrava kuhaona Berislave Picek i Lucije Picek Posavec jela jestivim cvijecem. Brusketa s laznim kavijarom i avokadom, tjestenina s povrcem, milanrki rizoto s safranom i panacota.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek/CROPIX

TJESTENINA U ZELENOM S NEVENOM

SASTOJCI:

  • 25 dag tagliatella
  • 2 mlada luka
  • pola šalice kuhanog graška
  • mljeveni čili
  • maslinovo ulje
  • ukiseljene ljute papričice
  • pesto od mente, bosiljka i maslinova ulja


PRIPREMA:

  1. Tjesteninu skuhajte, dodajte kuhani grašak, narezani mladi luk, sve začine.
  2. Pesto od mente, bosiljka i maslinova ulja pripremim u sezoni pa zamrznem.

Ukrasite nevenom, lavandom i ružmarinom.

 

Zagreb 090419.
Zdrava kuhaona Berislave Picek i Lucije Picek Posavec jela jestivim cvijecem. Brusketa s laznim kavijarom i avokadom, tjestenina s povrcem, milanrki rizoto s safranom i panacota.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek/CROPIX

PANNA COTTA S TRATINČICAMA

SASTOJCI:

  • 5 dl mlijeka
  • 5 dl vrhnja za kuhanje
  • 10 dag šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 20 dag šumskog voća


PRIPREMA:

  1. Prokuhajte mlijeko, vrhnje za kuhanje, šećer i vanilin šećer.
  2. U dno posudice stavite šumsko voće, prelijte panna cottom, na vrh opet stavite voće pa stavite u hladnjak.

Prije posluživanja ukrasite tratinčicama i lavandom.

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Možda će vas zanimati i ovo