Zdrava kuhaona

Još uvijek jedete rotkvicu samo na salatu?

Uz mladi luk, one su prvi vjesnik proljeća na tanjuru: živopisne rotkvice još stignete i posijati i uživati u njima.

 

Najveću radost u kuhinji u meni izaziva kraj zime i otkrivanje mladog povrća. Nakon već dosadnih blijedih zimskih salata, kupusnjača i kiselog zelja, oduševe me divne crvenoljubičaste kuglice. Iako nisu više samo okrugle, jer već ih ima puno vrsta, pa i bijelih i duguljastih, one su još uvijek najčešće i na uskrsnom stolu obavezne. Zima je ove godine bila hladna i zemlja se još nije ugrijala, tako da u mom vrtu tek sramežljivo proviruju jesenski luk i češnjak, a rotkvice se tek spremamo posijati. Ali one su jedno od onog povrća koje nema šanse da ne iznikne, i to jako brzo. A brzinom kojom izniknu, treba ih i brati i jesti jer jako brzo postanu stare i žilave. Zato ih ja sijem nekoliko puta: ove rane sada, pa ponovno i ponovno, sve do ljetnih temperatura, jer vrućinu rotkvice ne vole. Zato vole vodu, pa ih prije jela svakako ostavite da odstoje u hladnoj vodi.

Osim što su rotkvice obavezan dodatak uskrsnom doručku uz kuhanu šunku i pisanice, najčešće ih jedemo u salatama (volim njihovu ljutinu koja svakoj salati da ono nešto), ali odlične su i pečene s raznim drugim povrćem. Uopće ih ne treba začinjati, a dobro se slažu uz svaki obrok, praktično ih je ponijeti na posao ili u školu kao dodatak užini. I dok se na tržnicama ne nađu druge povrtnice, treba jesti rotkvice jer imaju dobar učinak na organizam. Kao i sve gorko povrće odlično čiste jetru, a niskokalorične su pa pomažu u reguliranju tjelesne težine.

 

Na dječjem jelovniku

Rotkvice su praktično, ukusno i zdravo rano povrće, no nije ih baš lako uvesti na dječji jelovnik: ako su jako ljute, djeca ih uglavnom neće htjeti jesti, a ako su blaže, znam djecu koja ih grickaju kao jabuku. S obzirom na to da se okusni pupoljci s vremenom razvijaju, preporučljivo je djecu navikavati na različite okuse povremenim pokušajima uvođenja novih namirnica ili ponavljajući pokušaje s onima koje otprve nisu dobile prolaznu ocjenu. Ja, priznajem, povremeno ubacim nešto što nije prošlo na prvu. Sa sljedećom kuhaonom već se selimo u prirodu: okrenut ćemo se oko sebe i vidjeti što se već može ubrati pa na štednjaku na drva napraviti lagana povrtna jela.

 

SVE PRŠTI FITONUTRIJENTIMA

Nakon duge zime jedva smo dočekali da se zazelene livade i vrtovi. Proljetno povrće, poput šparoga, špinata, rikule, ima malo kalorija, a obiluje vitaminom K, željezom i fitonutrijentima koji gode zdravlju organizma i odlični su protiv proljetnog umora. Rotkvice, na primjer, sadrže čak 30 posto preporučene dnevne doze vitamina C. U proljeće ne bacajte ni lišće brokule jer je odličan izvor vitamina C, kalcija i proteina. A mnogo je i jestivog cvijeća - među njime su jaglaci.

 

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo