Nemojte se iznenaditi

Jesu li doista sve jabuke jednako zdrave?

Iako se smatra kako je jabuka visoko na ljestvici zdravog voća i namirnica općenito, trebali bismo obratiti više pažnje na to koje jabuke kupujemo.

Kora jabuke bogata je vlaknima, dok su meso jabuke i sjemenke bogate bakterijama, stoga bismo jabuku uvijek trebali jesti cijelu.

 

Stoga bi se izreka "jedna jabuka na dan tjera doktora iz kuće van" mogla proširiti napomenom - ovisno o tome koju jabuku jedete.


O čemu to ovisi?

Sirova jabuka, kakvu najčešće jedemo, kao i drugo sirovo voće i povrće, sadrži mikroorganizme koji nastanjuju crijeva, a njihov se sastav mijenja pod utjecajem pesticida. Znanstvenici s Tehničkog sveučilišta u Grazu potvrdili su tezu da su mikroorganizmi, odnosno dobre bakterije znatno sačuvanije, raznolikije i djelotvornije u svježe ubranim jabukama iz organskog uzgoja nego u onima iz supermarketa, u kojima ima više bakterija koje nam štete.

- Oko 240 grama jabuke (prosječna jabuka) ima oko 100 milijuna bakterija. Najviše ih je u sjemenkama i mesu jabuke - kaže prof. Gabriele Berg, voditeljica istraživanja.

Gorgeous looking woman eating apple on street.
Getty Images/iStockphoto

Ako imate mogućnost, birajte domaće i netretirane jabuke koje su dozrjele na stablu.

 

Escherichia i Shigella najpoznatije su grupe bakterija koje imaju patogeno djelovanje, a najviše bakterija iz ove skupine, kažu austrijski znanstvenici, nađeno je u jabukama u trgovinama, dok su one iz organskog uzgoja imale više sastojaka koji potiču rast laktobacila u crijevima.


Birajmo mudro

Smatra se da je to zbog ograničavanja veličine ploda u industrijskoj proizvodnji, tretiranja pesticidima i dozrijevanja i skladištenja u neprirodnim uvjetima te često i zbog dugog transporta.

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo