Spremate li se pročistiti organizam ili samo pojesti nešto zdravo, isprobajte ovu bogatu kremastu juhu zelene boje.
 Snimila: Maja Brekalo
Delicious & Healthy by Maya

Jeste li za nešto zdravo i fino? Isprobajte Majinu juhu od koprive!

Sigurno ste čuli da je ljekovita u čaju i raznim pripravcima, možda i da se može raditi sirup od nje. A jeste li znali da je kopriva jedan od najbogatijih izvora željeza među biljkama i odličan izvor proteina te da čisti krv i jetru?

Jeste li ikad probali koprivu? Jesti. Vjerovatno se pitate, pobogu zašto?! Kao prvo, da, jestiva je i ne, ne peče kad je jedete :-) Kao drugo, jako je fina i zdrava, jer inače ne bih ni pisala o njoj.

Gdje je nabaviti

Pretpostavljam da ćete pitati gdje možete nabaviti koprivu? Morate li u šetnju u prirodu sa rukavicama i škarama u rukama? E pa ne morate. Možete je pronaći kod teta na placu, ali i u nekim trgovinama sa zdravom hranom već upakiranu. Prilično je i jeftina pa ćete na placu platiti svega 5 kuna za količinu potrebnu za lonac juhe, barem ja točno toliko plaćam kod moje tete Mirjane na Trešnjevačkom placu.

Odlična za zdravlje

Mnogi je koriste u pitama i savijačama, samostalno ili uz dodatak sira. Ljubitelji prirodne kozmetike znaju kako su njezina svojstva odlična i za njegu kože i kose, a liječnici je preporučaju koristiti ako imate problema s alergijama, čestim prehladama, gihtom, reumom, išijasom, bolestima jetre, žuči i slezene, sa lošom probavom, čirom na želucu i dvanaestercu, dijabetesom, bubrežnim kamencem, čestim upalama mokraćnog sustava ili povećanom prostatom te kožnim bolestima.

Uz sve navedeno, treba istaknuti kako je cijela biljka (i korijen, i stabljika, i list, i cvijet) prepuna prirodnih elemenata bez kojih ljudski organizam ne može opstati: kalij, kalcij, željezo, fosfor, magnezij, natrij, vitamini B2, B5, C, K, a posebno karoten. Kao što i sami možete zaključiti - njezina je primjena zaista široka.

Snimila: Maja Brekalo
Nemojte se prestrašiti zbog opširne pripreme ili poduljeg popisa namirnica - ovu juhu puno je teže objasniti riječima, nego što ju je teško skuhati. A trud se isplati!

Odlična za detoks

E sad, da vam kažem nešto o koprivi. Sigurno ste čuli da je ljekovita u čaju i raznim pripravcima, možda i da se može raditi sirup od nje. A jeste li znali da je jedan od najbogatijih izvora željeza među biljkama i odličan izvor proteina te da čisti krv i jetru pa tako detoksicira organizam. To je čini idealnom namirnicom za proljeće kad nam je detoks i te kako potreban. A priroda se jako dobro brine za nas pa upravo tad rastu mladi izdanci koprive koje koristimo za jelo.

Ova jednostavna juha uz dodatak pirjanih gljiva i kuhane kvinoje čini lagani, ali vrlo hranjivi ručak ili večeru, a doista je nije teško napraviti.

I znate što, ovo je sve skupa bilo puno kompliciranije napisati nego napraviti juhu. Zato se nemojte preplašiti duljine recepta, već se bacite na posao. Škare u ruke ili na plac (rukavice svakako trebate). Navika mi je napisati sve detalje oko pripreme, da ne bi bilo zabune.

Želim vam ugodan vikend!

Maja

Maju možete pratiti na njenom blogu, Facebooku i Instagramu.

Za juhu:

maslinovo ulje za pirjanje

3 veća poriluka (1 šalica narezanog)

2 mlada luka

2 veća češnja češnjaka

1 veća korabica

2/3 žličice soli

1/2-2/3 žličice mljevenog korijandera

3 žlice zobenih pahuljica

200 grama koprive (jedna puna vrećica s placa)

Grančica svježeg bosiljka

2 žličice miso paste (nije obavezno ali preporučam)

1 žlica umeboshi začina (vrsta ljekovitog japanskog octa koji koristim svakodnevno u kuhanju i za začinjanje salata i kuhanog povrća)

Za serviranje:

sojino ili zobeno vrhnje

narezani peršin, medvjeđi luk, svježi bosiljak

Za pirjane začinjene gljive:

1 šalica narezanih šampinjona

3-4 veće shiitake gljive

prstohvat soli

2 žličice Shoyu ili Tamari umaka (priridno fermentiranog sojinog umaka)

prstohvat čilija

maslinovo ulje za pirjanje

1/2 šalice kvinoje

prstohvat soli

Priprema:

  1. Dobro operite kvinoju u vrućoj vodi i isperite 2-3 puta. Ovo radimo jer u ovojnici sadrži saponine, spojeve koji joj daju gorčinu. I koje ne želimo pojesti :-) Stavite je u lonac sa dvostruko više hladne vode i kad provri, posolite s prstohvatom soli. Smanjite vatru, poklopite i kuhajte 20 minuta (bez otklapanja, miješanja, provjeravanja... kad prođe 20 minuta, voda će se ukuhati i kvinoja će biti savršeno skuhana). Pažljivo je pomiješajte vilicom i ostavite da se hladi.
  2. Kratko pirjajte na kolutiće narezani poriluk, mladi luk i češnjak uz prstohvat soli na maslinovom ulju. Dodajte tanko narezanu korabicu, korijander, sol i 4 šalice vode. Kad provri, poklopite i kuhajte na laganoj vatri 5 minuta.
  3. Zatim dodajte zobene pahuljice i kuhajte još 5 minuta.
  4. Dodajte opranu koprivu. Izgledat će kao da ima premalo vode, a previše koprive, ali samo je pritisnite da je barem dijelom pokrije tekućina i poklopite. Kuhajte 3-5 minuta, ovisno o tome koliko je kopriva mlada. Pazite da je ne prekuhate.
  5. Porobajte prstima je li stabljika omekšala. Ako je, vrijeme je za miksanje. Vjerovatno ćete trebati dodati još malo vode, ali nemojte pretjerati. Kad izmiksate koprivu izgledat će vam kao da se pretvorila u sok i da je odjednom puno više tekućine. Ja sam ukupno stavila 1,5 litru vode ili 6 šalica. Dok miksate možete dodati još maslinovog ulja, 4-5 listića svježeg bosiljka, umeboshi začin i miso pastu.
  6. Probajte je li juha dovoljno slana i začinjena. Ako vam se čini da nije dovoljno ukusna, dodajte još miso paste, korijandera i umeboshi začina.
  7. Ispirjajte gljive na maslinovim ulju uz dodatak čilija, soli i shoyu umaka.
  8. Servirajte juhu u zdjelicama sa 2-3 žlice kvinoje, začinjenim gljivama, vrhnjem i začinskim biljem.

Juhu možete servirati i samu, s malo vrhnja i začinskog bilja bit će jako fina (ukusna). Ja sam dodala kvinoju i gljive kako bih je učinila cjelovitijim i zanimljivijim obrokom.

Dobro je znati!

  • Zobene pahuljice juhi daju punoću i čine je kremastom.
  • Miso - fermentirana pasta od soje i ječma ili riže koja se tradicionalo koristi u japanskoj kuhinji. Preporučam da je uvrstite u prehranu jer osim što je ukusan, izvrstan je izvor kvalitetnih proteina te sadrži probiotike i enzime koji će blagotvorno djelovati na vaš probavni trakt, uklanja masnoće iz krvi, čisti tijelo od toksina uključujući teške metale i radijciju, te sprečava oksidaciju tkiva (tj. usporava starenje). U Japanu postoji poslovica koja kaže da je miso "jeftino zdravstveno osiguranje".
  • Umeboshi začin, fantastična zamjena za ocat. Izvrstan je u salatama i kuhanom povrću jer je slan pa ne morate dodavati sol a nekako čini svu hranu ukusnijom. Dodajem ga i u sve juhe i umake od povrća. Također je tradicionalni japanski proizvod sa brojnim ljekovitim svojstvima. Ja ga koristim svakodnevno u kuhanju i kad otvorim poslijednju bocu u smočnici, trčim kupiti još, za svaki slučaj dfa ne ponestane :-)

Linker
24. travanj 2024 11:51