Šokantni rezultati

Jela je pomfrit tjedan dana za doručak, ručak i večeru i evo što se dogodilo…

Ako volite 'brzu hranu' sigurno ste ponekad pomislili kako biste je mogli jesti stalno. No, razmislite ponovno nakon što pročitate kako je prošao eksperiment koji je provela mlada novinarka.

Novinarka portala Womanitely Diana White provela je nedavno zanimljivo istraživanje koje je uključivalo samo pomfrit. Naime, tjedan dana jela je isključivo pržene krumpiriće za svaki obrok.

Kako su joj prolazili dani i kako je to utjecalo na njen organizam napisala je u dnevniku koji je vodila:

 

Dan 1

"Vau, ovo je ukusno", pomislila sam kada sam prvi put probala pomfrit poslije dugogodišnje apstinencije. Jela sam ga previše tijekom studija pa sam nakon toga napravila bolan prekid, tako da sam gotovo i zaboravila kakvog je ukusa. Ipak je prošlo osam godina od kada sam ga posljednji put jela. Na početku eksperimenta, bila sam sretna. Jela sam pomfrit s malo soka ili čaja za doručak, ručak i večeru. Osjećala sam se sjajno kao i obično, bez zamjerki.

 

Dan 2

"I dalje je imao dobar ukus i nije mi smetalo jesti ga čak i za večeru. Ipak, osjećala sam se malo usporeno poslije ručka (mislila sam da je to zbog napornog projekta na poslu), i imala sam jake bolove u trbuhu prije spavanja. Popila sam tabletu i zaspala brže nego ikada.“

 

Dan 3

"Preskočila sam doručak i popila samo vodu. Ne mogu se sjetiti kada sam posljednji put preskočila taj obrok, što je bilo vrlo čudno. Nije mi se uopće jelo. U trbuhu mi je krulilo do ručka, ali i dalje nisam željela jesti. Kada sam došla kući poslije posla, sve što sam imala u kuhinji je bio pomfrit. Nisam željela odustati od eksperimenta pa sam pojela ovu, naizgled, ukusnu večeru.“

 

Dan 4

"Nisam se mogla dići iz kreveta ujutro, užasno sam spavala. Provela sam cijelu noć pokušavajući obuzdati bol u želucu. Popila sam čašu vode i krenula na posao. Bilo mi je teško koncentrirati se na radne obaveze, a moja energija i produktivnost na poslu bili su na niskom nivou. Večerala sam, pogađate, pomfrit i popila šalicu crnog čaja.“

Foto: iStock

 

Dan 5

"Moj želudac se vjerojatno naviknuo na ovu 'brzu hranu', ali sam opet loše spavala. Najgore što mi se dogodilo bilo je kada sam se pogledala u ogledalo i primijetila fleke na licu. Oči su mi bile crvene i izgledala sam užasno. Preskočila sam doručak, ali sam bila užasno gladna tijekom ručka i opet sam pojela pomfrit. Jela sam ga i za večeru. Popila sam devet čaša vode kako bih izbjegla napade gladi, iako sam znala da mi ni to neće pomoći.“

 

Dan 6

"Osjećala sam se potpuno iscrpljeno. Imala sam jake napade gladi. Tlak mi je bio viši nego inače i osjetila sam bol u grudima. Kada sam radila istraživanje, znala sam da konzumiranje pomfrita može izazvati brojne zdravstvene probleme, uključujući i bolesti srca. Ipak, nisam znala da ću ovo osjetiti već šesti dan eksperimenta. Srećom, bila je subota, te sam imala dovoljno vremena za san. Ništa nisam radila.“

 

Dan 7

"Bila sam toliko sretna što je bio zadnji dan eksperimenta, da sam bila spremna na sve. Čak bih skočila i bungee, iako uopće nisam avanturistica, samo da ne moram više jesti krumpiriće. Doktor, kojem sam nakon svega otišla mi je, naravno, održao bukvicu, a i ja sam obećala sebi da više nikada neću provoditi nijedan eksperiment koji se tiče 'brze hrane'“.

 

Zaključak

Pomfrit ima puno kalorija (400 do 730 kalorija po porciji), nezdrave masti i visok nivo natrija. U pomfritu se nalazi i akrilamid, opasna tvar koja može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme kao što su oštećenje živčanog sustava i razne vrste kancerogenih oboljenja, navela je novinarka.
- Ukratko, iz mog iskustva, povrće možda nije ukusno kao brza hrana, ali je mnogo zdravije. Rekla sam pomfritu zbogom zauvijek, moje tijelo ne zaslužuje takvu hranu, zaključila je Diana.

 


Vaše mišljenje nam je važno!

Biste li se vi ikada odvažili na ovakav eksperiment ili, jeste li možda već nešto slično i sami isprobali. Pišite nam.

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Možda će vas zanimati i ovo