U gotovu kašu možete dodati komadiće banane, jabuke, kruške ili bobičastog voća.
 Foto: Istock
8 nevjerojatnih stvari

Jedete zobenu kašu svaki dan - znate li što sve možete očekivati?

Zobena kaša se polako probavlja, a obiluje vlaknima i bjelančevinama te ima nisku razinu masnoće i kalorija.

Evo zašto stručnjaci preporučuju zobenu kašu, i to svaki dan.

Imat ćete ljepšu kožu

Zobena kaša idealna je za liječenje upalnih stanja, poput ekcema ili iritacije. Njena jedinstvena svojstva proizlaze iz prisutnosti širokog raspona hranjivih tvari. Cink pomaže očistiti kožu i ukloniti toksine i druge štetne spojeve. Također učinkovito sužava pore i pomlađuje kožu.

Tu su i željezo te mangan koji uklanja oticanje i upalu, a zbog njega se koža brže oporavlja nakon rana, modrica, opeklina i drugih mikro-ozljeda.

Magnezij normalizira cirkulaciju krvi i obnavlja stanice kože.

Mišići će dobiti više proteina

Jedno posluživanje ili oko 8 žlica zobene kaše, daje vašem tijelu 15 posto preporučene dnevne količine proteina. Nemojte zaboraviti na vitamin E, antioksidante i glutamine, koji pomažu brže regenerirati mišićna vlakna.

Visoke razine antioksidansa

Zobena kaše je bogata antioksidansima, a jedan od njih je avenantramide - koji pomaže kod svrbeža, upale i krvnog tlaka. Sadrži beta-glukan koji snižava šećer u krvi, a njegovo djelovanje poboljšano je prisutnošću vitamina C. Nije potpuno slučajno da se uz zobenu kašu kombinira sok od naranče.

Bit ćete puni energije

Zobena kaša sadrži ugljikohidrate i pruža vam više energije. Preporučuje se konzumirati blago suhu zob, jer ćete duže vrijeme biti siti i izbjeći ćete potrebu za drugom hranom.

Izgubit ćete i koju kilu

Dnevna konzumacija zobene kaše poboljšat će metabolizam, ubrzavajući gubitak težine. Regulira apetit i održava normalnu razinu šećera u krvi. Hranjivi sastojci ne samo da ubrzavaju metabolizam, nego također sprječavaju nakupljanje masnoća i toksina u tijelu, te sprječavaju prejedanje.

Kolesterol će se smanjiti

Zob sadrži beta-glukan koji pomaže u smanjenju kolesterola u tijelu. Zbog linoleinske kiseline i topljivih vlakana koja se nalaze u zobenoj kaši smanjuje se razina triglicerida i lošeg kolesterola u krvi.

Ove hranjive tvari "čiste" ostatke masnoća iz zidova arterija i štite naše tijelo od razvoja teških bolesti kao što su ateroskleroza, srčani i moždani udar.

Manji rizik od srčanih bolesti

Zob je bogata zdravim mastima i odlična je za srčane stanice i krvožilni sustav. Zahvaljujući antioksidantima, manja je vjerojatnost će se zidovi krvnih žila oštetiti.

Riješit ćete probleme s probavom

Stručnjaci preporučuju dnevnu konzumaciju vlakana - od 25 do 35 grama - jer je to idealno za dobru probavu. Samo mala porcija zobene kaše sadrži 1/5 preporučenog dnevnog unosa vlakana.

Linker
16. travanj 2024 14:45