Ukoliko niste alergični na kikiriki svakako ga gledajte uvrstiti u svoju prehranu.
 Foto: iStock
Novo istraživanje

Je li kikiriki zdrav?

Dobra vijest za ljubitelje kikirikija: konzumiranjem samo 30 grama ove namirnice tjedno (uz inače uravnotežen jelovnik) moglo bi smanjiti smrtnost od kardiovaskularnih bolesti za 23-28 posto!

Do ovog zaključka došli su američki znanstvenici sa sveučilišta Vanderbilt nakon višegodišnjeg proučavanja načina ishrane oko 70.000 Amerikanaca i 130.000 Kineza. Bogat proteinima, vitaminima, oligo-elementima, vlaknima, mineralima i nezasićenim masnim kiselinama, kikiriki je istodobno hranjiv i ljekovit. Među brojnim korisnim sastojcima ova omiljena grickalica svih generacija obiluje i inače deficitarnim željezom, cinkom, magnezijem, selenom i fosforom. I što je vrlo važno - ne sadrži kolesterol.

Njegovi vitamini iz B skupine djeluju umirujuće na živčani sustav, zbog čega se posebno preporučuje kao anti-stres hrana. Ostali sastojci okrepljuju organizam, poboljšavaju pamćenje, pozornost i sluh te smiruju dugotrajan suhi kašalj. Vitamin E kojim kikiriki također obiluje, stimulira funkciju spolnih žlijezda i pozitivno utječe na potenciju.

Umjereno konzumiranje nesoljenog kikirikija također regulira razinu glukoze u krvi dijabetičara (tip 2), kao i triglicerida i kolesterola.

Linker
24. travanj 2024 17:44