više od 30 izlagača

Istarski festival pašte - za cijenu jednog, probat ćete tri jela

Jedinstvena i idilična lokacija Zad kaštela ponovno će biti mjesto okupljanja i uživanja u izvrsnim jelima.

 

Šesto izdanje Istarskog festivala pašte održat će za vikend, 6. i 7. srpnja u Žminju.

Ova je godina rekordna po broju izlagača, njih čak više od 30 predstavit će svoje proizvode, a dolaze dakako iz Žminja, Svetog Petra u Šumi, Musaleža, Pule, Labina, Peruški, Hrboki, ali i iz Zagreba, Kaštel Kambelovca, Igrišća u Općini Jakovlje u Zagrebačkoj županiji, Osijeka i Bilja u Osječko-Baranjskoj županiji, Ravne Gore te iz Varaždina, rekla je Nensi Pereša Licul iz Turističke zajednice općine Žminj.


Tradicionalni recepti

“Šef kuhinje” Pino Kuhar najavio je jelovnik za ovogodišnji Festival pašte koji će u fokusu imati tradicionalne, stare recepte, onakve kakve su spravljale naše none i pranone. Pa će se tako moći kušati pašta-fažo te fuži i kapuz, što je još jedna posebnost našega kraja; pašta i povrće u jednom tanjuru. „Ove godine će se za cijenu jednog menija dobiti pjat s čak tri vrste pašte od kojih jedna može biti i slatka“ najavio je novost Pino Kuhar

Stoga će u subotu na meniju biti žgvacet od boškarina, kuhani kiseli kupus s boškarinom i ravioli sa sirom, a u nedjelju šalša sa polusuhim mrsom, fuži s tartufima i ponovno ravioli sa sirom koji mogu biti slatki ili slani. Osim toga moći će se birati i između makaruna sa škorupom, divljom rokuljom i pršutom, te maslacem s kušom (kaduljom) i pršutom, te već spomenuti pašta-fažo.

 

Svi posjetitelji željni stjecanja novog znanja, ali i očuvanja tradicije imat će priliku naučiti pripremati tipičnu istarsku tjesteninu zahvaljujući radionicama koje će se održavati svakog dana od 18 do 22 i 30 sati. Osim odraslih i djeca će moći okušati svoje vještine u izradi pašte dok se roditelji bezbrižno opuštaju u debeloj hladovini stoljetnih stabala. U Čakavskoj kući održat će se predavanja, tako će u subotu predavanje održati Darinka Družetić na temu Pašta od pira, dok će u nedjelju posjetitelji moći uživati u predstavi “Ljudi koji su gradili Žminj” dramskog kampa OŠ Vladimira Gortana iz Žminja.


Odlična glazba

Čarobnoj atmosferi Istarskog festivala pašte, osim posebnog ambijenta osvijetljenog feralima, lampionima i svijećama, pridonijet će i glazba. U subotu nastupaju Irena i Mauro Giorgi Acoustic, dok je nedjelja rezervirana za Duo Bluenote. Izvodit će jazz, pop, rock i latino klasike; kao i svake godine bit će to savršena kulisa za uživanje u pjatu odlične pašte.

Uz program Istarskog festivala pašte, predstavljeni su i meniji za Šetimanu od pašte koja će trajati od 1. do 5. srpnja, a ugostiteljski objekti koji će sudjelovati su: Koboba Puli Jurića Restoran pod Ladonjon, Restoran Poli Pineta i Restoran Žminjka. Riječ je o periodu u kojemu za promotivnu cijenu od 40 kn možete kušati pjat domaće pašte i piće po izboru.

Za kraj prisutnima se obratio Sanjin Stanić, predsjednik Općinskog vijeća Općine Žminj koji je naglasio važnost očuvanja tradicije izrade pašte te pozvao svih na sudjelovanje u radionicama izrade pašte, a pogotovo je apelirao na roditelje da dovedu djecu kako bi upoznali, ali i zavoljeli tradicionalnu istarsku tjesteninu.

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Možda će vas zanimati i ovo