Od Lucije i mame s ljubavlju

Isprobajte ove recepte i sami ćete se uvjeriti da Božić nikad nije bio slađi

U potrazi za odgovorom kako zasladiti blagdane djetetu koje ima ograničenja u prehrani, od Lucijinog prvog Božića do danas nastala je prava mala manufaktura neobičnih zdravih kolača. Svi ih rado kušaju, a one još radije poklanjaju!

 

Svaka kuća za vrijeme Božića miriše na začine za kolače. Tako i moja, od djetinjstva do danas. Kad sam postala mama, željela sam od prvoga dana prenijeti taj običaj i na Luciju.

Na prvi Božić imala je svega 9 mjeseci i bila sam svjesna da je mala i da se toga neće sjećati, ali opet nekako joj je prvi i neka joj bude sretan. Uslijedile su velike pripreme: od kolača do uređenja kuće, željela sam da sve bude kako treba.

Bilo je to vrijeme njenih velikih alergija i ograničenja u prehrani i trebalo je osmisliti kako da sve bude raskošno i svečano, a opet ono što ona može jesti.

Listala sam kuharice, pretraživala internetu, ali uvijek bi se uvukla i poneka nama neprihvatljiva namirnica. Svi oko nas pekli su orahnjače, vanilin kiflice, orasnice; dakle pomoći niotkuda. Nikako mi nije bilo jasno što za blagdane jedu oni koji imaju neka ograničenja u prehrani? Zašto je baš sve prilagođeno zdravima?

 

Morala sam sama doznati

Shvatila sam da mi preostaje jedino isprobavati: što više toga ispečem, valjda ćemo naći neki okus koji će biti baš taj i baš naš. Priznajem, bilo je tu i nejestivih kombinacija, ali nije me to obeshrabrilo.

Prvo je trebalo naći namirnicu koja će nam zamijeniti njoj nedozvoljeno jaje. Agar agar je bio naša prva barem djelomična zamjena. Isprobali smo i aru prah, ali naboljima su se pokazale tada unas još sasvim nepoznate chia sjemenke.

One su najbolje dale tu potrebnu želatinoznost. Jedna žličica chia sjemenki namočenih u vodi, mlijeku ili soku bila je zamjena za jedno jaje.

Izbjegavala sam klasične praškove za pecivo jer kažu da u njima ima aluminija i kupovala one prirodne bez aluminija, a na bazi kukuruza. Tražili smo domaće nešpricane limune, naranče, ribali domaće jabuke i cijedili sok.

Snimila: Berislava Picek/HANZA MEDIA

 

Keksi s karakterom

Razvili smo cijelu paletu keksa s karakterom: đumbira, cimeta, vanilije, klinčića, suhog voća, kakaa ili čokolade s velikim udjelom kakaa. Ali kako su Luciji uvijek bile draže slane stvari, u naše su se kolače uvukle i namirnice koje su nam do tada bile nepoznate ili smo ih vezivali uz slana jela, poput prosa, zobenih pahuljica, riže, sjemenki suncokreta.

Uvijek sam bježala od suvišnog šećera. U početku smo naše slastice zaslađivali ječmenim i rižinim sladom, koji je najzdraviji izvor slatkoće. Poslije, kada smo to mogli, dodavali smo med, javorov ili agavin sirup. Pokušava sam raditi i sa stevijom, ali za nju treba veliko iskustvo jer je jako teško pogoditi količinu slatkoće.

Kako je Lucija rasla, postajalo je važno i kako kolači izgledaju. Trebalo se okrenuti oblicima i ukrašavanju, to je za djecu ipak najveća radost. Kupovali smo modle svih oblika, a u novije vrijeme i pečate za kolače. Postala je to prava mala manufakturna proizvodnja.

 

Dobra ideja

Tako se rodila i ideja o poklanjanju njenih keksa, malo drugačijih od drugih, zdravih i neobičnih: rodbini, tetama u vrtiću, kasnije učiteljicama u školi, prijateljima. Svi su znali što ona ne jede i bilo im je zanimljivo probati nešto novo.

Pospremali smo kekse u staklenke, stavljali ukrasne mašne i pisali poruke. I shvatili da se u božićnoj žurbi najčešće izgubi ono najvažnije: zaboravimo jedni na druge. Upravo zato mi najviše cijenimo božićni dar koji netko sam napravi, uloži u njega vrijeme, volju i dio sebe. Baš kao što to nesebično činimo i same.

Snimila: Berislava Picek/HANZA MEDIA

 

Danas sladimo: s JAVOROVIM SIRUPOM

Jedan je od najcjenjenijih prirodnih zaslađivača dopadljivog je okusa karamela i ne sadrži nikakve dodatke (konzervanse). Zasladit će vaše biskvite, kekse, peciva, a može se koristi i kao preljev preko voćnih salata i palačinki. Bomboni od javorova sirupa odličnog su karamel okusa.

Dobiva se iz posebne vrste javorova drveta i bogat je mineralima. No, zbog višeg glikemijskog indeksa ne preporučuje se dijabetičarima.

Ovisno o boji i okusu, svrstava se u 4 razreda. Kod nas ćete naći dva: javorov sirup razreda A i razreda C. Mi najčešće kupujemo razreda C jer ima intenzivniji karamel okus i tamniju boju.

 KOLIČINA: šalicu bijelog šećera zamijenit će ½ šalice sirupa

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Možda će vas zanimati i ovo