Svestranija nego što mislite

Isprobajte lubenicu na nove načine

Uz meso, pečena na roštilju ili u juhi... Ako ste lubenicu do sad jeli samo u izvornom obliku pravi je trenutak da ju kušate pripremljenu prema našim ukusnim receptima.

Ljeto bez lubenice kao da i nije ljeto. Rijetko tko ne uživa u njenim dobro ohlađenim kriškama koje se tope u ustima. Iako za lubenicu kažemo da je voće, ona je zapravo povrće  - poput bundeve i tikve. Lubenica je izvrstan izvor vitamina C, vitamina A, kalija i magnezija, sadrži puno vode, a ima samo 30 kcal na 100 grama.

Osim što odlično gasi žeđ je i zdrava. Odličan je diuretik jer stimulira rad bubrega. Povećava stvaranje urina što pogoduje izbacivanju toksina iz organizma. Budući da sadrži citrulin, koji opušta krvne žile pozitivno utječe i na libido. U 120 grama lubenice nalazi se čak 150 miligrama citrulina.

Također, lubenica je bogat izvor nutrijenata važnih za zdravlje srca kao što su vitamini A, C i B6. Sadrži kalij i magnezij, dva minerala koji su poznati po tome što pomažu regulirati krvni tlak.

  

Očistite organizam lubenicom

Jednodnevna detoksikacija lubenicom se provodi tako da ujutro i navečer popijete čašu kefira, a ostatak dana jedete samo lubenicu u neograničenim količinama. Bez obzira što lubenica sadrži čak 92 posto vode, svakako pijte i vodu.

 

Kako odabrati najsočniju lubenicu?

  • Mora biti tamno zelene boje, bez oštećenja.
  • Ako je zrela, trebala bi biti teška za svoju veličinu. Nezrela lubenica je lagana jer nema dovoljno vode.
  • Kora mora biti čvrsta kao da će prsnuti.
  • Što je peteljka svježija, to je svježija i lubenica.
  • Kucnite po lubenici ili je lupite dlanom, mora zvučati šuplje.
  • Dio lubenice koji je stajao na zemlji mora biti žučkaste boje, ne zelene ili bijele jer je to znak da je prerano ubrana.

  

Prepečene koštice kao zdrave grickalice

Moguće je da ste je već probali izmiksati i zamrznuti kao sladoled, ali postoje brojni slani recepti s ovom sočnom namirnicom. Njene koštice su također bogat izvor magnezija, fosfora, kalija i drugih minerala. U azijskoj medicini se koriste za čišćenje bubrega. Odlične su za grickanje, a najfinije su kad se stave na papir za pečenje, preliju s malo maslinovog ulja i ispeku na 150 stupnjeva C. Možete ih posipati sa začinima po želji.

Lubenica daje zanimljiv okus pečenoj piletini. Pile se peče uobičajeno, a pred kraj pečenja (zadnjih 15-ak minuta) u njega stavite veće kocke lubenice koje će dati sočnost mesu. Donosimo još nekoliko neobičnih, a ukusnih recepata od lubenice.

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Možda će vas zanimati i ovo