Galette Bretonne

Isprobajte jedno od najpoznatijih jela francuske kuhinje (nećete požaliti)

Ove palačinke se mogu se jesti prazne ili puniti kako slanim, tako i slatkim nadjevima.

 

Jedno od najpoznatijih jela francuske kuhinje su, zasigurno, palačinke od heljdinog brašna poznate pod nazivom galette (ili crêpe) bretonne. Kako im i samo ime govori, ove su palačinke tradicionalno jelo francuske pokrajine Bretanje, ali su poznate i jedu se u cijeloj Francuskoj, kao i izvan nje. Mogu se jesti prazne ili puniti kako slanim, tako i slatkim nadjevima.

Jedan od najpoznatijih tradicionalnih slanih nadjeva sadrži sir ementaler, kuhanu šunku i jaje na oko. Taj mi je nadjev (i njegove varijacije na temu) nekako i najdraži. Prava energetska bomba za doručke vikendom.

Kako to često biva sa starinskim receptima, o samom nastanku ovog jela postoji legenda: naime, nespretna supruga jednog seljaka je po uzavrelom kamenu u ognjištu slučajno razlila smjesu od heljdina brašna i rodila se ova slasna palačinka! Alal joj vera, bogme neka je!

 

Ja sam smjesu za palačinke radila prema originalnom receptu i bogato ih napunila slanim nadjevom (Snimila: Sandra Rončević)

 

Bogati doručak

Heljda nije žitarica, kako se to često misli, već pripada porodici zeljastih biljaka. Heljdino brašno može biti svjetlije ili tamnije boje i ne sadrži gluten, stoga je idealno za sve one koji iz bilo kojih razloga izbjegavaju gluten u prehrani. Umjesto mlijeka može se koristiti samo voda ili bilo koje biljno mlijeko (poput onog od riže, badema, soje, zobi, kokosa), a može se i izbaciti jaje (ako ste vegani).

Kako mi ne slijedimo neku posebnu prehranu (jedemo sve, osim čavala), ja sam smjesu za palačinke radila prema originalnom receptu i bogato ih napunila slanim nadjevom. Jer mi volimo vikend i bogate doručke.

 

Teško da im se može odoljeti... (Snimila: Sandra Rončević)

 

Slasno smo ih mljackali uz priču u kojoj je glavni akter bio gospodin Alzheimer:

  • Kakve su ovo palačinke?
  • Pa one heljdine, galette bretonne, znaš, one koje smo jeli u Parizu, u onoj slatkoj palačinkarnici! I pili smo domaću jabukovaču.
  • Ne sjećam se.
  • Kako se ne sjećaš? Znaš, ono kad smo se nahodali cijeli dan…
  • Ne sjećam se, daj pusti me da jedem.
  • Pokazat ću ti sliku. (Dobro je da sve fotkam. Da me ne optuži još da se s nekim drugim smucam po svjetskim palačinkarnicama, kad se već on ničega ne sjeća.)

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo