Delicious and healthy by Maya

Isprobajte chia puding, možda postane i vaš omiljeni doručak!

Ovoga puta Maja nam je pripremila ne jedan već dva recepta - jedan za njezin omiljeni chia puding i drugi za njezino omiljeno biljno mlijeko.

I tako smo napokon stigli do mog omiljenog doručka: chia pudinga. Ovdje i u još nekim medijima su me prozvali "kraljicom smoothija", ali zapravo je moj Instagram prepun chia pudinga na sto načina. A sad kad su stigle napokon i jagode, nitko sretniji od mene!!!

 

Svaki dan gušta u njemu

Chia puding je na mom jelovniku baš svaki dan, kao doručak, užina ili lagana večera. Jako je zgodan obrok za ponijeti na posao pa tako i meni na avion. Ova poslastica će vas istovremeno osvježiti i zasititi jer su ove sićušne sjemenke odličan izvor proteina i vlakana te stabiliziraju šećer u krvi. Unijet ćete cijelo bogatstvo različitih fitonutrijenata, minerala, vitamina, polifenola, enzima.

Chia sjemenke izuzetno ljekovito djeluju na probavni trakt, poboljšavaju apsorpciju nutrijenata u crijevima (jako važno za ljude s manjkom željeza u krvi), osobito minerala pa tako poboljšavaju oksigenaciju krvi, a istovremeno su bogate željezom, kalcijem, magnezijem manganom i cinkom te vitaminima B grupe.

 

Poboljšavaju hidratizaciju tijela, oporavak mišića nakon sporta, bogate su proteinima i vlaknima što je sjajno za mršavljenje i održavanje idealne tjelesne težine. Važno je da nikad chija sjemenke ne konzumirate suhe. Uvijek namočene u vodi, soku, mlijeku, jogurtu...

 

Snimila: Maja Brekalo

 

Drevna superhrana

Chia sjemenke bile su izuzetno bitan sastojak u prehrani starih južnoameričkih civilizacije Azteka, Inka i Maja. Ova drevna superhrana smatrala se lijekom i vrednijom od zlata. Sama riječ chia na majanskom znači snaga. Eto, mislim da sam vam nabrojila puno razloga zašto biste trebali uključiti chia sjemenke u svoju prehranu.

A možete početi s ovim pudingom :-)

Danas ćete dobiti recept za puding s jagodama i moje omiljeno biljno mlijeko, mlijeko od oraha. Naime, dugo sam tražila zamjenu za kravlje mlijeko u kavi jer su mi sva industrijska prilično..., pa hmmm, nefina u kavi i totalno joj promijene okus na nešto slično Divki. E pa napokon ga pronađoh :-) Domaće mlijeko od oraha, kava ostaje kava s blagom aromom oraha i to je to :-)

Snimila: Maja Brekalo

Prejednostavno ga je napraviti ako imate blender. Jednom me je jedan kolega pitao "kako iscijediš orahe", hahaha. Dakle, orahe ne cijedimo. Tekućina je voda u kojoj izblendano orahe, uz dodatak malo soli i nečeg slatkog poput meda, agavinog sirupa ili javorovog sirupa.

Inače, jagode mi imaju poseban šarm jer u njima uživamo tako kratko. No, kada ih ponestane, posegnem za drugim varijantama chia pudinga, čokokadnim s bananom i čokoladnom granolom (recept je na blogu), sa narančom, kruškama, borovnicama, malinama ili bilo kojim drugim bobicama. Baš sve mi je to jako fino :-)

Maja

Maju možete pratiti na njenom blogu, Facebooku i Instagramu.

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo