Možda bi bilo bolje da to nismo saznali
 Getty Images/iStockphoto
Otkriće

Ima li tome kraja: još jedan razlog debljanja

To je opasno za one koji se inače podvrgavaju dijetama i stalno kontroliraju unos hrane jer hranu koju dodiruju doživljavaju ukusnijom te su je skloni pojesti u većoj količini 

Istraživanja su dala objašnjenje zašto tako volimo jesti rukama – zato što nam je hrana tada ukusnija, ali su ujedno pokazala i da tada pojedemo više nego što bismo pojeli koristeći pribor za jelo.

Žlica i vilica

Mogućnost dodirivanja hrane potencira osjetilnu percepciju mozga. To znači da, čak i prije nego što hrana dođe do usta, samo dodirivanje hrane navodi mozak da misli da je hrana ukusnija i da pruža veću ugodu i zadovoljstvo nego što bi mislio da koristimo žlicu ili vilicu. Znanstvenici sa Sveučilišta Stevens u New Yorku su za potrebe istraživanja zatražili 45 volontera da pogledaju kocku sira prije nego što je prime u ruku i zatim pojedu.

Uživanje

Polovica ispitanika je kocku sira držala na čačkalici, a druga polovica prstima. Ispitanici koji su rekli da u svakodnevnom životu imaju visoku razinu samokontrole nad količinom hrane koju unose u organizam su zaključili da im je sir bio ukusniji kad su ga držali među prstima. U drugom dijelu istraživanja 145 ispitanika je bilo podijeljeno u dvije grupe: ispitanicima jedne grupe je rečeno da moraju paziti koliko jedu kako bi sačuvali zdravlje i vitku liniju, a ispitanicima druge grupe je rečeno da ne brinu o svojoj tjelesnoj težini već neka uživaju u ukusnoj hrani jer će tako više uživati u životu općenito.

Samokontrola

Svi ispitanici su dobili četiri mini krafne, no polovica je krafne dobila nabodene na čačkalice, a polovica ih je trebala držati prstima. Pokazalo se da su ispitanici koji su tvrdili da imaju jaču samokontrolu hranu ocijenili ukusnijom kad su je dirali prstima nego kad su je u usta stavljali s čačkalice. U trećem dijelu istraživanja 77 ispitanika je dobilo posude sa 15 kockica sira te su ostavljeni da pojedu koliko god žele sira dok ispunjavaju upitnik koji su dobili. Oni s najvišim stupnjem samokontrole koji su mogli sir jesti prstima pojeli su više od onih koji su trebali jesti sir vilicom – sedam kockica naspram četiri.

Jede se više

Od osoba s nižom samokontrolom oni koji su jeli vilicom pojeli su oko šest kockica, a oni koji su jeli prstima oko četiri.

- Čini se da kod osoba koje svakodnevno kontroliraju svoj unos hrane direktan dodir hrane djeluje kao okidač za pojačan osjetilni odgovor, što hranu čini privlačnijom i ukusnijom – objasnila je voditeljica istraživanja prof. Adriana Madzharov. Drugim riječima, jedenje rukama može biti opasno za liniju, ali samo za one osobe koje se inače podvrgavaju dijetama i stalno kontroliraju unos hrane jer one hranu koju dodiruju doživljavaju ukusnijom te su je skloni pojesti u većoj količini.

Osobe koje inače jedu ono što žele, ne ograničavajući se ni u količini ni u vrsti hrane, nisu doživjeli ukusnijom hranu kad su je držali prstima.

Linker
13. travanj 2024 03:48