Je li se ova žitarica ikad našla na vašem tanjuru?
 Foto: iStock
To je to - snižava loš kolesterol i trigliceride

Idealna za dijabetičare, one koji su imali moždani udar i srčane bolesnike

Drevna biljka nalik prosu donosi neprocjenjive dobrobiti za naše zdravlje. Brojna istraživanja potvrdila su kako je amarant odličan odabir za sve koji imaju problema s glutenom, ali i za osobe koje imaju problem s reguloranjem krvnog tlaka.

Iako je amarant na našem području tek nedavno stekao veću popularnost, ovo zrnje već se tisućama godina u nekim dijelovima svijeta, a posebno u Aziji i Americi, uzgaja kao zdravo sjeme superiornih hranjivih svojstava. Njegova sitna žućkasta okrugla zrnca nalikuju na proso, a jedna od važnih značajki ove žitarice je što nema glutena - "problematičnih" proteina kojih ima u nekim drugim žitaricama poput pšenice, raži ili ječma.

Zbog toga je dobar odabir u prehrani svih osoba s intolerancijom na gluten ili celijakijom.

Hranjiva kaša za doručak

Amarant ima široku primjenu u kulinarstvu, od njega se može pripremiti ukusna hranjiva kaša za doručak, pahuljice od amaranta izvrsnog su blagog okusa te se vrlo dobro kombiniraju s drugim pahuljicama ili žitaricama za doručak, povrćem i mahunarkama. Dodaje se varivima, juhama, salatama. Od amaranta se mogu raditi vrlo ukusne i zdrave kokice: u suhu i dobro zagrijanu tavu stavi se žlica amaranta, a zrna u tavi bubre i raspucavaju se poput kukuruznih kokica. Stoga je za pripremu ove zdrave grickalice poželjno poklopiti tavu. Priprema se relativno brzo, skuha se za tridesetak minuta, ali će zato organizam nagraditi s vrlo mnogo hranjivih sastojaka.

Brašno od amaranta može se koristiti za zgušnjavanje juha i umaka, a također se dobro kombinira s drugim brašnima za pripremu kruha, peciva i krekera.

Amarant je odličan izvor proteina, bogat je mineralima kao što su bakar, magnezij, mangan. Također je dobar izvor cinka, kalija i fosfora koji čuvaju kosti i mišiće, pomažu hidrataciju, potiču energiju i od vitalne su važnosti u tisućama procesa u cijelom tijelu.

Foto: iStock
Amarant je vrlo zahvalna namirnica. Brzo se priprema, a njegova najveća prednost je ta što je blagog okusa pa se može kombinirati u slanim, ali i slatkim jelima.

Protuupalna svojstva peptida

Bogat je izvor vitamina A, C, E, K, B5, B6, folne kiseline, niacina i riboflavina. Upravo zbog obilja hranjivih tvari povezan je i s nizom pozitivnih učinaka na zdravlje, što su potvrdila brojna istraživanja. Tako su neka od njih potvrdila da može ojačati imunosni sustav, a dokazano je da ulja i fitosteroli u amarantu pomažu u snižavanju razine kolesterola - LDL-a i triglicerida, zbog čega je poželjna hrana za zdravlje srca. Protuupalna svojstva peptida i ulja u ovoj žitarici mogu ublažiti bol i smanjiti upalu i stoga je vrlo preporučljiva namirnica kod kroničnih stanja u kojima upala narušava zdravlje kao što su dijabetes, bolesti srca i moždani udar. Isti peptidi u amarantu koji štite od upale mogu također pomoći u sprečavanju raka. Antioksidansi u ovom zrnu čak mogu pomoći u zaštiti stanica od drugih oštećenja koja mogu dovesti do raka.

TAKO DOBAR

Amarant je bogat vlaknima, što znači da pomaže u probavnom procesu, velik je saveznik dobrog krvnog tlaka, usporava apsorpciju šećera i tijelo duže zadržava energiju. Sve su to dovoljni razlozi da uvrstite ovu supernamirnicu u svakodnevnu prehranu. Naoko izgleda nježno i blago, a zapravo je prava nutritivna bomba u svakom pogledu.

Mogu ga jesti i djeca osjetljiva na laktozu

Amarant, kao i većina sjemenki, orašastih plodova i žitarica, sadrži fitinsku kiselinu, molekulu za skladištenje fosfora koja se može vezati za mnoge minerale i spriječiti probavljanje i korištenje ovih vitalnih hranjivih tvari. Stoga je uvijek najbolje namočiti sjemenke ili žitarice prije kuhanja kako bi se neutralizirala većina fitinske kiseline.

Amarant ima skromnu količinu oksalne kiseline, koju trebaju izbjegavati ili samo umjereno unositi osobe s gihtom, problemima s bubrezima ili reumatoidnim artritisom.

Međutim, vrlo je bogat izvor biološki raspoloživog proteina koji je probavljiviji od proteina drugih sjemenki i žitarica i od mliječnih, pa je stoga neškodljiv u prehrani male djece osjetljive na laktozu. Većina žitarica ne sadrži lizin, ali to ne vrijedi za amarant, što ga i u ovom slučaju čini vrijednom namirnicom. Ova esencijalna aminokiselina nužan je gradivni element svih proteina u tijelu, pomaže apsorbirati kalcij, graditi mišiće i proizvoditi energiju. Iako je sjeme amaranta najpoznatiji dio biljke, jestivo je i lišće

Linker
23. travanj 2024 18:01