uživajte

I TO SMO DOČEKALI! IKEA je otkrila recept za svoje popularne mesne okruglice - priprema ne može biti jednostavnija

Ako ste ikad bili u Ikei, znate o čemu pričamo!

 

Iako su zbog pandemije Ikeine poslovnice diljem svijeta zatvorene, svojim su vjernim kupcima priredili jedno iznenađenje.  Mesne okruglice u umaku uz pire krumpir većina nas obavezno jede kad posjećuje Ikeu, a sad ih možete pripremiti i kod kuće.

- Boravak u kući može biti težak, ali mi vam želimo pomoći i pomalo ga olakšati i učiniti ugodnijim. Bon appétit ili, smaklig måltid, kako kažemo mi u Švedskoj - rekli su iz Ikee.

UŽIVAJTE!

 


SASTOJCI:

Sastojci za mesne okruglice:

  • 500 g goveđeg mljevenog mesa
  • 250 g svinjskog mljevenog mesa
  • 1 sitno nasjeckani luk
  • 1 režanj češnjaka (nasjeckani ili mljeveni)
  • 100 g krušnih mrvica
  • 1 jaje
  • 5 žlica punomasnog mlijeka
  • sol, papar

Sastojci za umak:

  • par kapljica ulja
  • 40 g maslaca
  • 40 g običnog brašna
  • 150 ml povrtnog temeljca
  • 150 ml goveđeg temeljca
  • 150 ml slatkog vrhnja
  • 2 žličice soja umaka
  • 1 žličica Dijon senfa

 

PRIPREMA:

  1. Dobro pomiješajte smjesu goveđeg i svinjskog mljevenog mesa da ne bude grudica. Zatim dodajte sitno nasjeckani luk, češnjak, krušne mrvice i jaje te sve zajedno promiješajte. Dodajte mlijeko i dobro začinite solju i paprom.
  2. Od smjese oblikujte male okruglice. Stavite na čisti tanjur, poklopite i držite u hladnjaku 2 sata kako bi okruglice zadržale oblik tijekom kuhanja.
  3. U tavi zagrijte ulje na srednje jakoj vatri i polako dodajte mesne okruglice.
  4. Kad okruglice sa svih strana poprime smeđu boju, stavite ih u posudu za pečenje i prekrijte. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva i pecite još 30 minuta.

Priprema umaka:

  1. U tavi rastopite 40 g maslaca. Dodajte 40 g običnog brašna i nastavite kuhati, neprestano miješajući 2 minute. Dodajte povrtni i goveđi temeljac te nastavite miješati. Nakon toga ubacite slatko vrhnje, sojin umak i Dijon senf. Nek se umak malo zgusne na laganoj vatri, a nakon toga nastavite miješati.

  2. Kad je sve gotovo, svoje mesne okruglice poslužite s pireom ili kuhanim krumpirom.

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo