Polako nam na tržnice stižu domaće jagode, iskoristite prigodu i nahranite kosu vitaminom C.
 Foto: iStock
Svježe voće i povrće

Hrana s kojom će svaka kosa zasjati

Prije nego posegnete za skupim šamponima, tinkturama ili ampulama zbog problema koje imate sa kosom ili vlasištem, počastite se namirnicama koje svojim hranjivim sastojcima štite folikul, pomažu rastu i sprečavaju opadanje kose.

Redovito konzumiranje sirovog povrća i sokova spravljenih od svježeg povrća i voća najbolji je korak do zdravog organizma, ali i do zdrave, čvrste, sjajne i nahranjene kose. Češnjak, luk, špinat, korijander i aloe vera sadrže hranjive tvari koje pomažu rastu, štite folikule i sprečavaju ispadanje kose.

Kivi

Ovaj je plod izuzetno bogat izvor vitamina C. Iako još nije do kraja potvrđeno koju ulogu ima vitamin C u rastu kose, jedan od njegovih glavnih funkcija je da je snažan antioksidans i može pomoći u zaštiti folikula te potaknuti njezin rast. Vitamin C je također bitan za snažan imunološki sustav, a kada je on uravnotežen manja je vjerojatnost da će loše utjecati na folikulu. Kao i mnoge druge šarene voćke, kivi sadrži raznoliku količinu flavonoida i karotenoida koji također mogu djelovati kao antioksidansi. U sebi ima i male količine bakra, minerala koji je poznat da utječe na pigmentaciju kose.

Jagode

Jagode su još jedan plod koji je jako bogat vitaminom C, u pravilu ga sadrže više od bilo koje druge vrste bobičastog voća. Vitamin C djeluje kao antioksidans i podržava imunološki sustav, pomaže u zaštiti folikula. Sadrže širok izbor antioksidansa flavonoida i antocijana koji im daje tako lijepu boju.

Foto: iStock
Špinat, kivi i jagode možete jesti odvojeno, a možete ih ih i spojiti u jedno jelo. Neka vam ova salata bude inspiracija. Važno je samo da je sirovo.

Špinat

Špinat je dobar izvor željeza, a to je posebno važno ako se zna da je nedostatak željeza najčešći uzrok ispadanja kose kod žena. Takva vrsta gubitka kose naziva se kronični telogen effluvium.
Špinat je također dobar izvor raznih vitamina i minerala, uključujući vitamin K, vitamin C, te folate, mangan, magnezij, bakar i beta karoten (provitamin A), te je bogat flavonoidima i karotenoidima koji djeluju kao antioksidansi.

Guava

Guava je jedan od najboljih izvora vitamina C, sadrži ga dvostruko više nego što ga ima kivi. Baš kao i kod kivija, ne zna se pouzdano koju ulogu vitamin C ima u rastu kose, ali se dobro zna da djeluje kao snažan antioksidans i podržava imunološki sustav, te potencijalno pomaže u zaštiti folikula. Guava je bogata antioksidansima: karotenoidom likopenom, luteinom i kriptoksantinom kojima se pripisuje zaštitni učinak.

Foto: iStock
Guava je bogata antioksidansima kojima se pripisuje zaštitni učinak.

Češnjak

Češnjak ima snažno antibakterijsko i antigljivično djelovanje. S obzirom da do gubitka kose može doći zbog infekcije kože ili folikula kose, utrljavanje soka od češnjaka direktno na kožu vrlo je učinkovit način u zaustavljanju ovih problema. Češnjak potiče rast kose i vraća narušeni balans u ravnotežu. Dobar je izvor selena, važnog minerala za zdravlje kose. Da bi se postigao isti učinak trebali biste pojesti jako puno češnjaka, stoga je njegova konzumacija u obliku soka, odnosno njegovo utrljavanje mnogo smislenije jer je koncentracija korisnih sastojaka puno veća.

Luk

Jedna od nutritivnih snaga luka je bogatstvo biotina, vitamina koji je neophodan za normalan rast kose. Sadrži u sebi bakar koji kosi daje pigmentaciju, a fantastičan je izvor flavonoida, ponajviše kvercetina koji ima antioksidativno djelovanje. Uz kvercetin, i ostale tvari u luku imaju antibakterijsko djelovanje što pomaže u eliminiranju infekcija kože ili folikula kose. Sok od svježeg luka se utrljava u korijen kose.

Foto: iStock
Luk, a posebno češnjak dobri su iz mnogo razloga i za mnogo boljki.

Korijander

Korijander je bogat izvor željeza, a upravo nedostatak ovog minerala dovodi do gubitka kose kod žena. Dobar je izvor bakra koji je potreban za pigmentaciju kose i mangana koji ima antioksidativno djelovanje. Također sadrži široku paletu flavonoida i karotenoida. Za korijander se smatra i da ima antistresno djelovanje, a smatra se da je stres jedan od vrlo čestih uzroka pojačanog gubitka kose. Stoga je sve u vezi s korijanderom vrlo djelotvorno i korisno.

Krastavci

Krastavac sadrži antioksidanse poput vitamina C, mangana i beta karotena, te brojne flavonoide, od kojih svi mogu biti od pomoći u zaštiti folikula. Krastavci su također dobar izvor silicija, minerala koji se nalazi u vezivnom tkivu i potenciraju rast kose.

Foto: iStock
Krastavci su stvarno super namirnica za kosu jer flavonoidi iz njega štite folikul, a silicij potiče rast kose.

Aloe vera

Aloe vera je poznata po tome da čuva kožu zahvaljujući svojem ljekovitom i umirujućem djelovanju. Iako nije potpuno jasno kako direktno utječe na stanje kose, mnogi koji su pili sok aloe vere tvrde da je pozitivno utjecala na poboljšanje njenog rasta i stanja. Razlog može biti zbog obilja vitamina i minerala koje sok sadrži, a to su vitamini C, E i beta karoten (provitamin A), kao i vitamini B1, B2, B3 i B6 te minerali cink, bakar i željezo. Drugi razlog može biti u tome što aloe vera osnažuje imunološki sustav, a u nekim slučajevima gubitak kose je uzrokovan upravo neravnotrežom imuno sustava. Sok aloe vera sadrži tvar koja se zove acemannan i za koju se vjeruje da je glavna učinkovita tvar koja se nalazi u ovoj biljci, pruža ravnotežu i podršku imunološkom sustavu.

Foto: iStock
Poznato je da ova biljka ima blagotvorna svojstva na kožu, no sve češće je koriste i oni koji imaju problema s kosom.

Mrkva

Mrkva je jedan od najboljih izvora biotina, vitamina koji je neophodan za normalan rast kose. Oko 100 grama mrkve sadrži oko 20 posto našeg preporučenog unosa biotina, što znači da svježi sok od mrkve može osigurati dnevnu kvotu ovog vitamina. Naravno, mrkva je također bogata antioksidansom karotenoidom, a oni sadrže ogromne količine beta karotena, koji se u tijelu pretvara u vitamin A - vitalni nutrijent za ravnotežu imunološkog sustava.

Foto: iStock
U jednoj čaši soka od mrkve krije se dovoljno biotina za cijeli dan, a upravo je taj vitamin neophodan za rast kose.

1 ¾ šalice kupina
2 šalice borovnica
½ šalice kivija, narezanog
½ crvene naranče, svježe cijeđene
1 banana
2 ½ šalice jogurta od borovnice

Priprema:

  1. sloj 1: U blenderu usitnite 1 šalicu kupina.
  2. sloj 2: U blenderu usitnite ½ šalice borovnica.
  3. sloj 3: U blenderu usitnite ½ šalice borovnica, ½ šalice kivija, i sok ½ crvene naranče.
  4. sloj 4: U blenderu usitnite ½ šalice borovnica, 1 bananu, i ½ šalice jogurta od borovnica.
  5. sloj 5: U blenderu usitnite ½ šalice borovnica, ½ šalice kupina i ½ šalice jogurta od borovnica.
  6. sloj 6: Pomiješajte zajedno 1 šalicu jogurta od borovnica i ¼ šalice kupina.

Kombinirajte svih šest slojeva, a na vrh dodajte još ½ šalice jogurta od borovnica. Ukrasite crvenom narančom, kivijem i grančicom metvice.

Dobro je znati!

Ne morate kupovati voćni jogurt, možete ga napraviti i sami tako da u obični jogurt dodate borovnice i u blenderu sve zajedno kratko izmiješate.

Linker
17. travanj 2024 15:48