Svježe voće i povrće

Hrana s kojom će svaka kosa zasjati

Prije nego posegnete za skupim šamponima, tinkturama ili ampulama zbog problema koje imate sa kosom ili vlasištem, počastite se namirnicama koje svojim hranjivim sastojcima štite folikul, pomažu rastu i sprečavaju opadanje kose.

Redovito konzumiranje sirovog povrća i sokova spravljenih od svježeg povrća i voća najbolji je korak do zdravog organizma, ali i do zdrave, čvrste, sjajne i nahranjene kose. Češnjak, luk, špinat, korijander i aloe vera sadrže hranjive tvari koje pomažu rastu, štite folikule i sprečavaju ispadanje kose.

 

Kivi

Ovaj je plod izuzetno bogat izvor vitamina C. Iako još nije do kraja potvrđeno koju ulogu ima vitamin C u rastu kose, jedan od njegovih glavnih funkcija je da je snažan antioksidans i može pomoći u zaštiti folikula te potaknuti njezin rast. Vitamin C je također bitan za snažan imunološki sustav, a kada je on uravnotežen manja je vjerojatnost da će loše utjecati na folikulu. Kao i mnoge druge šarene voćke, kivi sadrži raznoliku količinu flavonoida i karotenoida koji također mogu djelovati kao antioksidansi. U sebi ima i male količine bakra, minerala koji je poznat da utječe na pigmentaciju kose.

 

Jagode

Jagode su još jedan plod koji je jako bogat vitaminom C, u pravilu ga sadrže više od bilo koje druge vrste bobičastog voća. Vitamin C djeluje kao antioksidans i podržava imunološki sustav, pomaže u zaštiti folikula. Sadrže širok izbor antioksidansa flavonoida i antocijana koji im daje tako lijepu boju.

Foto: iStock

 

Špinat

Špinat je dobar izvor željeza, a to je posebno važno ako se zna da je nedostatak željeza najčešći uzrok ispadanja kose kod žena. Takva vrsta gubitka kose naziva se kronični telogen effluvium.
Špinat je također dobar izvor raznih vitamina i minerala, uključujući vitamin K, vitamin C, te folate, mangan, magnezij, bakar i beta karoten (provitamin A), te je bogat flavonoidima i karotenoidima koji djeluju kao antioksidansi.

 

Guava

Guava je jedan od najboljih izvora vitamina C, sadrži ga dvostruko više nego što ga ima kivi. Baš kao i kod kivija, ne zna se pouzdano koju ulogu vitamin C ima u rastu kose, ali se dobro zna da djeluje kao snažan antioksidans i podržava imunološki sustav, te potencijalno pomaže u zaštiti folikula. Guava je bogata antioksidansima: karotenoidom likopenom, luteinom i kriptoksantinom kojima se pripisuje zaštitni učinak.

Foto: iStock

 

Češnjak

Češnjak ima snažno antibakterijsko i antigljivično djelovanje. S obzirom da do gubitka kose može doći zbog infekcije kože ili folikula kose, utrljavanje soka od češnjaka direktno na kožu vrlo je učinkovit način u zaustavljanju ovih problema. Češnjak potiče rast kose i vraća narušeni balans u ravnotežu. Dobar je izvor selena, važnog minerala za zdravlje kose. Da bi se postigao isti učinak trebali biste pojesti jako puno češnjaka, stoga je njegova konzumacija u obliku soka, odnosno njegovo utrljavanje mnogo smislenije jer je koncentracija korisnih sastojaka puno veća.

 

Luk

Jedna od nutritivnih snaga luka je bogatstvo biotina, vitamina koji je neophodan za normalan rast kose. Sadrži u sebi bakar koji kosi daje pigmentaciju, a fantastičan je izvor flavonoida, ponajviše kvercetina koji ima antioksidativno djelovanje. Uz kvercetin, i ostale tvari u luku imaju antibakterijsko djelovanje što pomaže u eliminiranju infekcija kože ili folikula kose. Sok od svježeg luka se utrljava u korijen kose.

Foto: iStock

 

Korijander

Korijander je bogat izvor željeza, a upravo nedostatak ovog minerala dovodi do gubitka kose kod žena. Dobar je izvor bakra koji je potreban za pigmentaciju kose i mangana koji ima antioksidativno djelovanje. Također sadrži široku paletu flavonoida i karotenoida. Za korijander se smatra i da ima antistresno djelovanje, a smatra se da je stres jedan od vrlo čestih uzroka pojačanog gubitka kose. Stoga je sve u vezi s korijanderom vrlo djelotvorno i korisno.

 

Krastavci

Krastavac sadrži antioksidanse poput vitamina C, mangana i beta karotena, te brojne flavonoide, od kojih svi mogu biti od pomoći u zaštiti folikula. Krastavci su također dobar izvor silicija, minerala koji se nalazi u vezivnom tkivu i potenciraju rast kose.

Foto: iStock

 

Aloe vera

Aloe vera je poznata po tome da čuva kožu zahvaljujući svojem ljekovitom i umirujućem djelovanju. Iako nije potpuno jasno kako direktno utječe na stanje kose, mnogi koji su pili sok aloe vere tvrde da je pozitivno utjecala na poboljšanje njenog rasta i stanja. Razlog može biti zbog obilja vitamina i minerala koje sok sadrži, a to su vitamini C, E i beta karoten (provitamin A), kao i vitamini B1, B2, B3 i B6 te minerali cink, bakar i željezo. Drugi razlog može biti u tome što aloe vera osnažuje imunološki sustav, a u nekim slučajevima gubitak kose je uzrokovan upravo neravnotrežom imuno sustava. Sok aloe vera sadrži tvar koja se zove acemannan i za koju se vjeruje da je glavna učinkovita tvar koja se nalazi u ovoj biljci, pruža ravnotežu i podršku imunološkom sustavu.

Foto: iStock

  

Mrkva

Mrkva je jedan od najboljih izvora biotina, vitamina koji je neophodan za normalan rast kose. Oko 100 grama mrkve sadrži oko 20 posto našeg preporučenog unosa biotina, što znači da svježi sok od mrkve može osigurati dnevnu kvotu ovog vitamina. Naravno, mrkva je također bogata antioksidansom karotenoidom, a oni sadrže ogromne količine beta karotena, koji se u tijelu pretvara u vitamin A - vitalni nutrijent za ravnotežu imunološkog sustava.

Foto: iStock

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo