Kuhinjske mrvice

Finger food kao idealan izbor za novogodišnje slavlje

Bliži nam se doček Nove godine i vrijeme je da ponovo pripremimo nešto ukusno. Jeste li se ikada pitali kako je nastao finger food? Danas se bez ovih malenih zalogaja teško može zamisliti bilo koja zabava. Maleni, su, ukusni, stanu vam u jednu ruku dok s drugom možete držati čašu šampanjca. Čak ne trebate sjediti za svečanim stolom u formalnoj atmosferi.

 

Za vas pripremila, napisala i fotografirala: Nina Mrvica - Bake me by Nina


Finger food, kao takav je idealan za opuštenije zabave i druženja. Baš ono što nama treba.

Sve možemo zahvaliti lordu Sandwichu.

Naime, John Montagu, 4. lord od Sandwicha bio je poznati kockar. Jednog dana, za vrijeme 18. stoljeća, lord je poprilično žustro kockao te nije htio napustiti stol i otići jesti. Tada je naredio da mu kuhar napravi nešto što bi mogao jesti jednom rukom, kako bi mu druga ruka i dalje bila slobodna za igru. Ujedno, bilo mu je važno da to jelo može držati u ruci bez pribora kako bi nesmetano kockao. Kuhar mu je meso narezao te ga stavio između dvije fete kruha. Dalje je sve zaista povijest, a sendvič jedan od omiljene hrane i prvi finger food.

 

Ni pribor, ni stolica

Sigurna sam da vam je jasna i sama definicija ove hrane. Finger food je hrana za koju nisu potrebne dvije ruke i za koju ne trebate koristiti pribor i sjediti za stolom. Možete hodati i imati svoj finger food u rukama bez da se zaprljate.

Osim sendviča, kanape je drugi i najpoznatiji tip ove vrste hrane.

Kanapei su potekli iz Francuske, nastali su sredinom 19. stoljeća, a razlikuju se od sendviča u tome što kanapei sve sastojke imaju na vrhu jednog komada kruha.

Svoju popularnost dostižu za vrijeme otvaranja barova i noćnih klubova u kojima bi se posluživali uz razne napitke.

Danas je finger food nadahnut različitim kuhinjama svijeta, od kineske, japanske, francuske, španjolske itd. Recepata ima na tisuće i svakim danom se stvaraju novi.

 

Meso ili riba?

Na vama je da odlučite želite li se prepustiti mesnim ili ribljim kombinacijama te složiti svoj savršeni kanepe i poslužiti ga gostima.

Ja sam za danas pripremila kanapee s namazom od bakalara i krekerima od kombinacije Letifico brašna crnog kima i sikavice  i cheddar sira.

Ovo jednostavno morate probati!

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Možda će vas zanimati i ovo