Snimila: Sandra Rončević
O slanom i slatkom: o svemu

Ezo Gelin Çorbası: juha od leće

Za 4 osobe
  • 250 g (1 velika šalica) crvene leće
  • 3 velike žlice bulgura
  • 700 ml vode
  • 250 ml pilećeg ili povrtnog temeljca (u nedostatku stavite vruću vodu)
  • 1 stapka celera (salatnog)
  • 1 režanj češnjaka
  • 1 ljutika ili mali luk
  • 1 čajna žličica slatke crvene paprike
  • 200 ml pasirane rajčice
  • 1 mala čili papričica
  • sol, papar
  • maslinovo ulje, limun i suha metvica (menta) za posluživanje

Priprema:

  1. Odmjerite leću i isperite je u hladnoj vodi. Prebacite je u lonac, zalijte hladnom vodom, dodajte na pola prerezan režanj češnjaka, prepolovljenu ljutiku ili mali luk, stapku celera koju ste narezali na jedno 4-5 komada, 1 malu chili papričicu, pokapajte malo maslinovim uljem i začinite krupnom morskom solju i stavite kuhati.
  2. Nakon 10 minuta što se leća sa začinima kuhala, dodajte 3 velike žlice bulgura i 1 čajnu žličicu slatke crvene paprike, podlijte pilećim ili povrtnim temeljcem (ili vrućom vodom) te nastaviti kuhati još 15 minuta.
  3. Nekih 5 minuta prije kraja kuhanja dodajte 200 ml pasirane rajčice.
  4. Kad je juha kuhana, skinite je s vatre, izvadite čili papričicu, a sve ostalo dobro izmiksajte štapnim mikserom – budući da je smjesa gusta, podlijte je s još vruće vode ili temeljca do željene gustoće.
  5. Juhu servirajte u tanjure ili zdjelice, pokapajte obilno maslinovim uljem, malo popaprite te u svaki tanjur ubacite prstohvat sušene metvice (mente) i na kraju poslužite uz krišku svježeg limuna kojeg svatko iscijedi u juhu tik prije no što će se juha početi jesti. (Ovo svakako učinite, ne zaobilazite ovaj korak jer sok od limuna ovu juhu pretvara u totalni užitak!)

Kao što sam već napisala, originalni recept je mrvicu drugačiji od ove moje verzije; naime, u originalnom se receptu na maslinovom ulju (ili maslacu) pirja 1 glavica sitno rezanog luka i ne dodaje se celer, ali se dodajte malo riže. Meni je ova varijanta puno draža, nekako mi je laganija i mirisnija jer jako, jako volim celer.

I ne zaboravite skuhati ovu juhicu bez obzira na tople dane jer"tko juhicu ljubi, ne bole ga zubi" - govori stalno moj tata, a njemu je to govorila njegova teta Sanda dok je on bio malen.

Linker
21. travanj 2024 05:22