Kvinoja je idealna za doručak
 Getty Images
majka svih žitarica

Ekipa iz 'Života na vagi' užasava se ove namirnice, no ona je idealna za mršavljenje i skidanje sala

Kandidati nikako da probave ovu superžitaricu, ali zbog njenih nevjerojatnih prednosti ipak bi joj trebali dati šansu

Ako pratite novu sezonu showa 'Život na vagi' onda ste zasigurno primijetili kako se mnogo razgovora o hrani zna vrtjeti i oko 'omražene' kvinoje.

Kandidati nikako da probave ovu superžitaricu, ali zbog njenih nevjerojatnih prednosti ipak bi joj trebali dati šansu. Kao i vi!

Ova žitarica bogata je bjelančevinama, vitaminima B i E, a njena antioksidativna svojstva pomažu u zaštiti srca, jetre, bubrega, pluća i gušterače od oksidativnog stresa (on dovodi do oštećenja stanica).


Dobar izvor magnezija

Kvinoja je i dobar izvor magnezija koji donosi brojne zdravstvene prednosti (smanjuje rizik od osteoporoze, regulira razine šećera u krvi, olakšava migrene, ima antioksidativno djelovanje, sudjeluje u regulaciji krvnog tlaka…). Treba istaknuti i aminokiselinu lizin koja se nalazi u kvinoji, a koja omogućuje rast i regeneraciju tkiva.


Pomaže kod mršavljenja

Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana i proteina, pomaže osjećaju sitosti, ubrzava metabolizam, normalizira razinu šećera u krvi te smanjuje osjećaj gladi.

Kvinoja također može pomoći pri smanjivanju masnih naslaga na trbuhu, a mogu je konzumirati i osobe osjetljive na gluten.


Jutarnja bomba

Šalica kuhane kvinoje ima osam grama proteina. Pojedite je za doručak kako biste dobili jutarnju zalihu proteina, a želite li pravu proteinsku bombu, upotpunite je avokadom ili orasima. Kvinoja se često naziva "kompletnim proteinom", što znači da sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina koje tijelo ne može samo proizvesti, nego ih moramo unositi hranom.


Kaša od kvinoje

Sastojci:

  • 7 dag kvinoje
  • 1,75 dl kokosova mlijeka
  • 2 žlice vode
  • 1 žličica nerafiniranog šećera
  • malo soli
  • 3,2 dag kokosovih listića
  • svježe sezonsko voće

Priprema:

  1. Stavite kvinoju u veliku zdjelu i prelijte je vodom. Rukama trljajte zrna 30 sekundi. Isperite i ocijedite. Ponovite dvaput.
  2. Pomiješajte kvinoju, kokosovo mlijeko, vodu, smeđi šećer i sok. Kuhajte na laganoj vatri 15 minuta dok tekućina ne ispari. Posljednje dvije minute miješajte da ne zagori.
  3. Dok se kvinoja kuha, tostirajte listiće kokosa u pećnici dok ne dobiju zlatnosmeđu boju. Ohladite.
  4. Servirajte kvinoju s kokosovim listićima, bananom, jagodama ili voćem po izboru.


ČITAJTE I: ROKO JE USPIO, A EVO KAKO MOŽETE I VI! Donosimo tjedni jelovnik pobjednika 'Života na vagi' koji je izgubio više od 75 kilograma

Linker
14. travanj 2024 22:57