Pripremila i snimila: Berislava Picek/Hanza Media

DŽEM NARANČA - ĐUMBIR

  • 1 kg naranči + 2 naranče za sok
  • 10 dag svježeg korijena đumbira
  • 50 dag šećera
  • 1 žlica želina

Priprema:

  1. Iscijedite sok dviju naranči. Preostale naranče ogulite pa koru narežite na tanke trakice i prokuhajte ih u vodi.
  2. Ocijedite pa dodajte sok, čisto meso naranče, šećer, iscijeđeni đumbirov sok i kuhajte dok se sve ne ukuha.
  3. Stavite u staklenke i sterilizirajte.

U sezoni mandarina možete napraviti i džćem od mandarina.

Trebat će vam:

  • 1 kg mandarina
  • korica 2 mandarine
  • korica 2 limuna
  • 2 žlice meda
  • 5 žlica smeđeg šećera
  • 0,5 dl rakije medice

Priprema:

  1. Mandarine preko noći namačite u vodi u kojoj je otopljena soda bikarbona.
  2. Ogulite ih, stavite kuhati, od toga dvije ostavite s korom i kuhajte 15 minuta.
  3. Ocijedite, nasjeckajte i kuhajte s dodacima dok se tekućina ne ukuha.
  4. Izblendajte i još malo prokuhajte.
  5. Stavite u vruće staklenke i sterilizirajte.

Linker
15. travanj 2024 20:15