Zdrava kuhaona

Došlo je njihovo vrijeme: Zasladite ih ili zaljutite, kako vam drago

I u mom vrtu paprika ima u svim bojama, a raskoš izgleda najavljuje i raskoš okusa. Lucija i ja željele smo pokazati kako paprika nudi i puno više od preukusnih klasika!

 

Priznajem, svako ljeto u niskom startu čekam da dozore paprike. Zanimljivo je to povrće: što su manje, to su ljuće, a one najveće nadmeću se u bojama: od zelene, preko žute do koraljno crvene. Na popisu mojih najdražih ljetnih jela iz djetinjstva upravo je punjena paprika u paradajz umaku, uz slasni pire krumpir. Potom ajvar kao neizbježan dodatak ljetnim roštiljima, koji jedem otkad znam za sebe. I jedno riblje jelo bori se s mesnim menijem, a to je slavonski fiš, a kakav bi bio fiš da nema crvene mljevene paprike. I nešto što odavno nisam jela, a to je domaći kruh sa svinjskom masti: posoljen, s dodatkom slatke mljevene paprike. Uz sol i papar, u mom djetinjstvu upravo je crvena paprika bila najelementarniji začin - u varijacijama od slatke do ljute.

Paprika je u Slavoniji, odakle mi je dio rodbine, oduvijek zakon. Stavlja se u puno jela, a glavni je začin i u suhomesnatim proizvodima - od kobasica do neizbježnog kulena. Uz meso slavonske crne svinje, uzgojeno kod kuće, upravo količina i nijansa crvene paprike rade razliku.

Rekla bih da su najvažnija slavonska jela i smišljena da bi upravo paprika bila njihova kraljica. Od tog retro menija punjenu papriku danas jedemo relativno rijetko jer svi maknu upravo papriku i pojedu samo meso u umaku, domaća mast je gotovo nestala s jelovnika jer smo godinama slušali kako je nezdrava (u što iskreno sve manje vjerujem). Jedino je ajvar ostao, samo što više ne jedem one kupovne jer mi, na žalost, nisu ukusni nego isključivo domaću izvedbu. Znam cijeniti trud koji je potreban za jednu teglicu ajvara. Rade ga i prijatelji oko mene i osjete se razlike, jer svatko unese ono nešto svoje. Neki su ljući, neki slađi, neki masniji, ali svi su prefini.

Snimila: Berislava Picek/Hanza Media

Sendviču daje svježinu

Moja Lucija često boravi u prirodi i tada uvijek sa sobom ponese sendvič, a njezin najdraži nije klasični sendvič s nareskom, nego neko konkretno pecivo s dodatkom sjemenki, komad pečenog mesa i obavezno svježa paprika. I rekla bih da upravo ta paprika svakom sendviču daje svježinu. Izdvajamo još nekoliko prijedloga za modernija jela u kojima glavnu ulogu imaju neodoljive paprike.

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo