SIRTFOOD DIJETA ZALUDILA JE SVIJET

Donosimo detaljan plan prehrane pomoću kojeg je pjevačica Adele izgubila više od 40 kilograma

Sve što trebate znati o sirtfood dijeti, od njezine znanstvene podloge, dobrobiti i rizika do plana prehrane i recepata.


Adele (31), dobitnica 15 Grammyja u 2020. je ušetala s novom, zavidnom linijom za koju čak i njezini osobni treneri tvrde da je 90 posto posljedica sirtfood dijete, a samo 10 posto svakodnevne tjelovježbe kojoj poznata kantautorica nije pretjerano sklona. Donedavno slatka bucka smršavjela je, kaže, više od 40 kilograma, a njezine su fotke u novom izdanju preplavile medije diljem svijeta i skrenule pozornost na ovu dijetu koja je zaludjela i mnoge druge poznate osobe, poput Pippe Middleton i Jodie Kidd. Osim zbog zapanjujućih rezultata koje je s njom (u četiri mjeseca) postigla Adele, dijeta je postala tako omiljena i zato što dopušta, zapravo čak i potiče konzumiranje čokolade i vina.


Što znači sirtfood?

Iako naziv dijete zvuči pomalo svemirski, zapravo je riječ o namirnicama koje obiluju aktivatorima enzima sirtuina, odnosno potiču njihovo nastajanje. Sirtuini su vrsta proteina koji štite stanice našeg tijela od umiranja ili od upale tijekom bolesti.

No, istraživanja su pokazala da sirtuini mogu pomoći i u regulaciji metabolizma, povećanju mišićne mase i sagorijevanju masnoća. Iako su čokolada i vino ono što se najčešće spominje u vezi te dijete i ono što je možda privuklo najveći broj pobornika, sigurno nećete smršavjeti niti biti zdraviji ako dodate samo te dvije namirnice u svoj jelovnik. Koliko god one bile bogate aktivatorima sirtuina, tu je i cijeli niz drugih namirnica koje se trebaju naći u vašem tanjuru ili u čaši.

 

Naime, Sirtfood dijeta za cilj ima da povećate unos svih zdravih namirnica bogatih tim aktivatorima, a to su jabuke, citrusno voće, peršin, kapare, borovnice, zeleni čaj, soja, jagode, kurkuma, maslinovo ulje, crveni luk, rukola, kelj i druge. Ljubitelje kofeina razveselit će podatak da je i kava bogata aktivatorima sirtuina. U prilog zdravstvenim dobrobitima ove dijete govori i činjenica da su Japan i Italija dvije zemlje čiji narodi inače konzumiraju velike količine spomenutih namirnica, a to su ujedno i zemlje za koje se smatra da imaju najzdraviju populaciju.


Lažna obećanja ili?

Dijetu su kreirali poznati britanski nutricionisti Aidan Goggins i Glen Matten s ciljem da osmisle režim prehrane koja neće imati za cilj samo naglo i nezdravo mršavljenje već će biti usmjerena na promjenu prehrambenih navika koje bi, osim do mršavljenja, trebale dovesti i do jačanja imunološkog sustava, obnavljanja zaliha vitamina te prevencije cijelog niza bolesti. Njihova knjiga The Sirtfood Diet u kojoj predlažu ovu dijetu kao idealan način za mršavljenje i poboljšanje zdravlja, za podlogu ima njihovu pilot studiju provedenu na 39 ispitanika.

Tijekom jednog tjedna ispitanici su se držali ove dijete i svakodnevno vježbali nakon čega su u prosjeku smršavjeli oko 3,2 kilograma te sačuvali ili povećali mišićnu masu. Iako ovi rezultati zvuče obećavajuće, treba naglasiti da nisu objavljeni nigdje drugdje nego u njihovoj vlastitoj knjizi te da nisu naročito uvjerljivi jer bi ograničenje na 1000 kalorija i tjelovježba u svakom slučaju doveli do mršavljenja, neovisno o vrsti dijete. Ne može se znati niti koliko su dugoročni rezultati s obzirom na to da nisu nastavili pratiti ispitanike nakon tog prvog tjedna kako bi provjerili jesu li im se kilogrami vratili.

Stoga postoji mogućnost da, kad se unos kalorija ponovo poveća, dođe i do povratka kilograma. Kad je riječ o prevenciji bolesti, samo tri tjedna teško da su dovoljna za neki značajniji i dugoročniji učinak na imunitet, no ako usvojite naviku da namirnice bogate aktivatorima sirtuina budu važan sastavni dio svih vaših obroka, to bi već moglo imati pozitivne učinke i na liniju i na zdravlje.


Što o učinku sirtuina kaže znanost

Namirnice koje se promoviraju u ovoj dijeti otprije su poznate po znanstveno dokazanim dobrobitima za zdravlje: tamna čokolada djeluje protuupalno i smanjuje rizik od srčanih bolesti, zeleni čaj smanjuje rizik za moždani udar i dijabetes te snižava krvni tlak, kurkuma ima protuupalno djelovanje i slično. S druge strane, istraživanja o dobrobitima povišene razine sirtuina u organizmu zasad su preliminarna, ali rezultati su obećavajući. Primjerice, znanstvenici su otkrili da povećane razine sirtuina produžuju život kod gljivica, crva i miševa, a jedno istraživanje na miševima pokazalo je i da je povećana razina sirtuina bila povezana s gubitkom masnog tkiva.

Neka su istraživanja pokazala da sirtuini mogu imati važnu ulogu u smanjenju upalnih procesa, sprečavanju razvoja tumora i usporavanju razvoja srčanih bolesti i Alzheimerove bolesti. Iako su istraživanja provedena na mišjim i ljudskim stanicama dala pozitivne rezultate, dosad još nije provedena niti jedna studija kojom bi se ispitalo djelovanje povećane razine sirtuina kod ljudi.


Trotjedni plan

Dijeta se sastoji od dvije faze, a ukupno traje tri tjedna. Nakon toga možete nastaviti s održavanjem rezultata tako da u vašu prehranu uključite što više namirnica bogatih aktivatorima sirtuina.

 

- Prva faza

Prva faza traje sedam dana i uključuje značajnu redukciju kalorija te konzumiranje velikih količina zelenog soka. Cilj je naglo potaknuti mršavljenje, a pokazalo se da tijekom tih prvih sedam dana dolazi do gubitka nešto više od tri kilograma. Prva tri dana ove faze dopušten je unos samo 1000 kalorija, piju se tri sirtfood zelena soka dnevno i jedan sirtfood obrok. Možete birati između brojnih recepata u kojima su glavni sastojci takozvane sirtfood namirnice. Od četvrtog do sedmog dana prve faze unos kalorija se povećava na 1.500, što uključuje konzumiranje 2 zelena soka i dva obroka bogata sirtfood namirnicama.

 

- Druga faza

Traje dva tjedna, predstavlja fazu održavanja, ali biste svejedno tijekom tog vremena trebali nastaviti gubiti kilograme. U ovoj fazi nema ograničenja kalorija, već morate jesti 3 obroka bogata sirtfood namirnicama i jedan sirtfood zeleni sok dnevno.

 

- Po završetku dijete

Ove dvije faze možete ponavljati koliko god puta želite ako imate još suvišnih kilograma. U suprotnom, ideja je da nastavite tako da svoju uobičajenu prehranu učinite što više „sirtuinskom” tako što ćete u sve svoje obroke dodavati što više raznih sirtfood namirnica. Također, preporuka je da svakodnevno nastavite piti po jednu čašu sirtfood zelenog soka. Tako napravit ćete stvarnu promjenu u načinu prehrane i postići daleko veći učinak nego samo jednokratnim provođenjem dijete.


20 najmoćnijih sirtfood namirnica

  • Kelj
  • Crveno vino
  • Jagode
  • Luk
  • Soja
  • Peršin
  • Ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • Tamna čokolada (85 posto kakaoa)
  • Matcha zeleni čaj
  • Heljda
  • Kurkuma
  • Orasi
  • Rukola
  • Čili papričica Bird Eye
  • Anđelika ili ljupčac (ljekovita biljka)
  • Medjool datulje
  • Crvena cikorija
  • Borovnice
  • Kapare
  • Kava


Najbolji sirtfood recepti


Zeleni sirtfood sok

Sastojci:

  • 75 g kelja
  • 30 g rukole
  • 5 g peršina
  • 5 g anđelike (nije obavezno)
  • 2 do 3 velike stapke celera uključujući i listove (oko 150 g)
  • 1/2 zelene jabuke
  • iscijeđeni sok od pola limuna
  • pola čajne žlice matcha zelenog čaja

Priprema:

  1. U sokovnik stavite povrće i izmiješajte tako da dobijete 50 ml soka.
  2. Zatim pomiješajte celer i jabuku, iscijedite sok od limuna i dodajte soku od povrća.
  3. Natočite malu količinu soka u čašu, dodajte matcha čaj i energično promiješajte, zatim natočite u čašu ostatak soka i još jednom promiješajte.


Sirt muesli

Sastojci:

  • 20 g pahuljica od heljde
  • 10 g kuglica od heljde
  • 15 g pahuljica kokosa
  • 40 g narezane medjool datulje
  • 15 g nasjeckanih oraha
  • 10 g drobljenih kakao zrna
  • 100 g nasjeckanih jagoda,
  • 100 g običnog jogurta

Priprema: pomiješajte sve sastojke osim jagoda i jogurta: njih dodajte neposredno prije obroka.


Aromatična pileća prsa s crvenim lukom i rajčicom te čili umakom

Sastojci:

  • 120 g pilećih prsa očišćenih od kostiju i kože
  • 2 čajne žlice kurkume
  • iscijeđen sok četvrtine limuna
  • 1 jušna žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 50 g nasjeckanog kelja
  • 20 g nasjeckanog crvenog luka
  • 1 čajna žlica svježeg nasjeckanog đumbira
  • 50 g heljde.

Za umak:

  • 130 g rajčice
  • 1 narezana čili papričica
  • 1 jušna žlica nasjeckanih kapara,
  • 5 g nasjeckanog peršina
  • iscijeđeni sok 1/4 limuna

Priprema:

  1. Za umak sitno nasjeckajte rajčicu, nastojeći sačuvati sav njezin sok.
  2. Pomiješajte je s čili papričicom, kaparama, peršinom i limunovim sokom.
  3. Pećnicu za to vrijeme ugrijte na 220 stupnjeva, pileća prsa 10 minuta marinirajte u mješavini soka od limuna, malo ulja i čajne žličice kurkume.
  4. U zagrijanu tavu stavite mariniranu piletinu i ispecite minutu sa svake strane tako da dobije blago zlatnu boju.
  5. Preselite piletinu u lim za pečenje i stavite u pećnicu na 8 do 10 minuta.
  6. Izvadite iz pećnice, prekrijte aluminijskom folijom i stavite da počine 5 minuta prije posluživanja.
  7. U međuvremenu kelj kuhajte 5 minuta na pari. Na malo ulja popržite luk i đumbir (toliko da omekšaju, ali ne da porumene), zatim dodajte kelj i pirjajte još minutu.
  8. Heljdu skuhajte s preostalom čajnom žličicom kurkume.
  9. Piletinu poslužite s ovako pripremljenim povrćem i s čili umakom.


Čokoladne kuglice

Sastojci:

  • 120 g oraha,
  • 30 g tamne čokolade razlomljene na komade ili drobljenih kakao zrna
  • 250 g medjool datulja bez koštica,
  • 1 jušna žlica kakaa u prahu
  • 1 jušna žlica zrna kurkume
  • 1 jušna žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • sjemenke iz jedne mahune vanilije ili 1 čajna žlica ekstrakta vanilije,
  • 1 do 2 jušne žlice vode

Priprema:

  1. Orahe i čokoladu sameljite u prah, dodajte sve ostale sastojke osim vode i miksajte dok se smjesa ne pretvori u loptu.
  2. Ovisno o konzistenciji smjese možda i nećete trebati dodavati vodu jer smjesa ne smije biti previše ljepljiva.
  3. Rukama oblikujte loptice veličine za jedan zalogaj.
  4. Neke od njih možete uvaljati u kakao prah ili u sušeni kokos.
  5. Kuglice mogu stajati u hladnjaku do tjedan dana.


Sirtfood burgeri

Sastojci:

  • 125 g samljevene nemasne junetine
  • 15 g nasjeckanog crvenog luka
  • 1 čajna žlica nasjeckanog peršina
  • 2 čajne žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 150 g slatkog krumpira
  • 1 čajna žlica sušenog ružmarina
  • 1 neoguljeni češanj češnjaka
  • 10 g naribanog sira cheddara,
  • 150 g crvenog luka narezanog na kolute
  • 30 g narezane rajčice
  • 10 g rukole

Priprema:

  1. Pećnicu zagrijte na 220 stupnjeva.
  2. Krumpir narežite na štapiće debljine 1 cm.
  3. Ispržite ih na maslinovom ulju, zajedno s ružmarinom i češnjakom.
  4. Preselite na papir za pečenje i pecite 30 minuta tako da postane hrskav.
  5. Za burgere meso pomiješajte s peršinom i lukom.
  6. Od smjese oblikujte burgere, u tavu stavite maslinovo ulje i zatim na jednoj polovici tave pecite burgere, a na drugoj kolutove luka.
  7. Burgere pecite 6 minuta sa svake strane, a luk tako da bude pečen po vašem ukusu.
  8. Na gotove burgere položite sir i luk te stavite na minutu u vruću pećnicu kako bi se sir rastopio.
  9. Izvadite iz pećnice, ukrasite rukolom i rajčicom te poslužite s prženim krumpirom. 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo