O slanom i slatkom: o svemu

Dok još ima mladog luka, 'navalite' na kineske palačinke

Kako najbolje iskoristiti sezonu mladog luka? Tako da ga jedete svaki dan!

 

Ako ste se pak umorili od onog dosadnog serviranja mladog luka uz pečenje, a ne znate kako biste ga još koristili, zavirite malo u kuhinju Dalekog istoka. Tamo se mladi luk koristi u jako puno jela, posebno onih spremljenih u woku.

 

Od juha do umaka

Također ga se može naći u famoznim smoljtucima tijesta zvanim 'dumplings' punjenim mesom ili raznim povrćem pa potom kuhanim na pari ili prženim u vrelom ulju. Može ga se naći u raznim umacima ili juhama.

A najpoznatije samostalno jelo s mladim lukom su, vjerojatno, 'palačinke' s mladim lukom. Zašto stavljam u navodnike riječ palačinke? Zato što ovi hrskavi i ukusni zalogaji s palačinkama imaju samo jednu zajedničku stvar, a to je da se peku u dobro zagrijanoj tavi. Sve drugo je potpuno različito.

Tijesto je slično onom vučenom koje se valja i razvlači pa se potom puni nadjevom, rola i opet valja u jednu palačinku. I na kraju se peče u zagrijanoj tavi premazanoj s malo ulja.

Prava mala delicija

Valja napomenuti kako se ove palačinke mogu naći skoro svuda po Dalekom istoku; najpoznatije su kao kineske palačinke (pazi sad, na kineskom 葱油饼- pinyin) i u Kini se mogu pronaći stvarno na svakom uglu i jedan su od mnogobrojnih 'zalogaja s ulice', ali ih svojataju i Japanci, i Malezijci. I svojataju ih s pravom jer se radi o jednoj pravoj maloj deliciji koju možete i vi napraviti, kod kuće i to vrlo brzo.

Snimila: Sandra Rončević

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo