studija

Djeca zahtjevnih roditelja izbirljivija su u jelu

Za potrebe istraživanja, djeca u dobi od četiri, pet, osam i devet godina bila su podijeljena u skupine s niskom, umjerenom i visokom razinom izbirljivosti

 

Ako imate dijete koje je izbirljivo u jelu i pokušavate to riješiti tako da inzistirate na tome da jede sve što smatrate potrebnim, vjerojatno samo pogoršavate tu djetetovu naviku. Tako je pokazalo istraživanje objavljeno u časopisu Pediatrics u kojem je više od 300 roditelja i djece bilo praćeno pet godina.


Negativna sjećanja

Autori studije provedene u Michigan Medicine C. S. Mott Children's Hospital tvrde da je zahtijevanje da dijete pojede nešto što ne želi, kao i uskraćivanje hrane, povezano s najgorim slučajevima izbirljivosti u jelu.

Za potrebe istraživanja, djeca u dobi od četiri, pet, osam i devet godina bila su podijeljena u skupine s niskom, umjerenom i visokom razinom izbirljivosti, a u ovoj posljednjoj bilo je oko 15 posto djece. To su bila djeca koja su odbijala jesti povrće ili su bila nervozna čim bi vidjela neko novo jelo.

- Ta djeca vjerojatno imaju tisuće negativnih sjećanja povezanih s hranom, poput svađe oko jela, tjeranja da nešto kušaju, neugodnih okusa... - kaže Sheryl Hughes, prof. pedijatrijske prehrane, ističući kako je ključno da roditelji stave na stranu svoju želju da dijete proba nešto i da se usredotoče na to da pomognu djetetu da akumulira pozitivna iskustva povezana s jelom.

Voditeljica studije dr. Megan Pesch upozorava roditelje i da ne tjeraju djecu da "počiste tanjur" ili ne dopuštaju da ustanu od stola dok nisu sve pojela. Takve metode mogu stvoriti još više negativnih asocijacija u vezi s hranom. Istraživanje je otkrilo i kako nije točno da djeca s vremenom prerastu izbirljivost

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo