Kiselo zelje se na razne načine upotrebljava u ljekovite svrhe. Možete ga obogatiti i drugim namirnicama, naribanom mrkvom, narezanim lukom, pa čak i bobicama nara.
 Foto: iStock
Hit namirnica

Depresivni ste i lošeg zdravlja? Jedite kupus!

Od davnina ga koristimo u prehrani, posebno zimi kao glavni izvor vitamina C, u narodnoj medicini primjenjuje se za liječenje najrazličitijih zdravstvenih tegoba, a popravlja i raspoloženje.

Kiselo zelje mnogima je omiljena namirnica, posebno zimi, kada se od njega rade najrazličitija ukusna jela. U našoj kuhinji na tradicionalnom stolu mnogima je neizostavan dodatak restanom krumpiru, kobasicama ili suhom mesu, nužan je sastojak omiljene sarme i jote, a obožavaju ga vegetarijanci i makrobiotičari jer se odlično slaže s grahom, prosom, žgancima i raznim grahoricama.

Ne samo da je kiselo zelje ukusno, ono je vrlo hranjivo i zdravo, a njegova ljekovitost poznata je od davnina. Kiseli kupus je našim precima bio jedna od glavnih zimskih namirnica i izvor vitamina C.

Eliksir

Stari Grci i Rimljani dobro su znali da je kiselo zelje i njegova tekućina, rasol, pravi eliksir za one koji su prošlu noć pretjerali s alkoholom, dok su ga na azijskom kontinentu, u dalekoj Kini, preporučali za vječno zdravlje. Pomorac James Cook s kiselim zeljem oplovio je svijet i liječio posadu od skorbuta, bolesti uzrokovane nedostatkom vitamina C.

Kiselo zelje prava je riznica visokovrijednih hranjivih i ljekovitih sastojaka, vitamina, minerala, elemenata u tragovima i balastnih tvari.

Od vitamina obiluje vitaminom C, A, K, vitaminima B skupine, posebno B12, od minerala su zastupljeni željezo, fosfor, kalcij, kalij, natrij, sadrži bjelančevine i visok udio balastnih tvari. Upravo zbog obilja vlakana povoljno utječe na probavu, a pogoduje želucu i crijevima. Kiselo zelje jedna je od temeljnih namirnica u dijetalnoj prehrani i pravi prehrambeni izbor svakome tko želi izgubiti pokoji kilogram ili čuvati liniju jer u 100 grama kiselog zelja ima samo 26 kalorija.

SNAŽI OBRAMBENE SNAGE NAŠEG ORGANIZMA

Uistinu postoje mnogi razlozi da se zelje uvrsti u redovitu prehranu, posebno u hladnim zimskim mjesecima. Zato što je bogato spomenutim vitaminima i mineralima ima snažnu moć u jačanju obrambenih snaga našeg organizma, čuva od prehlada i upala sluznice, a budući da djeluje antioksidativno, čuva organizam od štetnog djelovanja slobodnih radikala i zloćudnih bolesti. Na razne se načine upotrebljava u ljekovite svrhe.

U narodnoj se medicini koristi za regeneraciju jetre, liječenje dijabetesa, gihta, čira na želucu i dvanaesniku, potiče izlučivanje štetnih tvari iz organizma, blagotvorno djeluje na funkcioniranje srca i krvotoka, snižava povišeni kolesterol.

Osim toga, kiselo zelje pospješuje zarastanje rana, lokalno se može koristiti za ublažavanje svrbeža na koži zbog različitih alergijskih upala, manjih opeklina i uboda insekata, posebno pčele ili ose. Na zahvaćeno mjesto stavite oblog od lista kiselog zelja i omotajte ga zavojem ili gazom. Protiv neugodnog zadaha iz usta više puta dnevno žvačite ribano kiselo zelje.

Jeste li znali? Učinkovito liječi i glavobolju, dovoljno je da na čelo stavite list kiselog kupusa i omotate ga gazom - i glavobolja će proći. Oblozi od kiselog zelja ublažavaju i reumatske bolove i upale vena.

NAJHRANJIVIJE JE SIROVO ZELJE

Pozitivno djeluje i na funkcioniranje mozga i živčanog sustava, a smatra se i da potiče dobro raspoloženje, pa ako ste skloni prirodnim receptima za podizanje svoje dnevne doze raspoloženja, a ujedno i za otpornije tijelo, svakoga dana pojedite dvije do tri žlice naribanog kiselog zelja. Nekoliko žlica na dan podići će imunitet, osnažiti organizam pa se stoga posebno preporučuje i starijim osobama. Najhranjivije i najljekovitije je sirovo zelje pa da biste iskoristi sve hranjive tvari u njemu, jedite što više salata. Ako se jede sirovo, vrlo je ukusno uz dodatak bučinog ulja, papra i kima.

Sok od kiselog zelja

Rasol, sok dobiven od kiselog zelja, u narodu je najpoznatiji kao lijek protiv mamurluka. Obiluje enzimima koji pomažu u detoksikaciji, potiče i probavu, a za najbolji učinak kad je popijena čašica previše savjetuje se popiti punu čašu rasola ujutro i još jednu u poslijepodnevnim satima. Pobornici narodne medicine tvrde da smanjuje mogućnost razvoja karcinoma pluća, crijeva, prostate i želuca, a u tom slučaju treba ga uzimati tijekom duljeg vremenskog perioda, najmanje mjesec i pol do dva. Rasol se uzima i za bolju probavu, a mliječna kiselina u njemu jača crijevnu floru i snaži cjelokupni imunosni sustav. Obiluje vitaminima i mineralima, prvenstveno sadrži velike količine vitamina C zbog čega je dobar saveznik protiv prehlade, bogat je vitaminima E, K, onima B skupine, a u njemu se nalazi i rijedak vitamin U koji pomaže u liječenju čira na želucu i dvanaestercu (početni dio debelog crijeva). Od minerala u rasolu prevladavaju kalij, fosfor, sumpor, kalcij, magnezij, željezo...

Dijeta koja bi vam se mogla svidjeti

Trodnevna dijeta s kiselim zeljem

Dijeta s kiselim zeljem vrlo je učinkovita jer se uz nju u tri dana mogu izgubiti tri kilograma, ali što je važnije dobro će očistiti i detoksicirati organizam.

Prvi dan dopušteno je tijekom cijelog dana pojesti kilogram i pol kiselog zelja. Uz to je važno piti puno vode, minimalno litru i pol do dvije s nekoliko kapi limuna.

Drugi dan jede se ista količina zelja, s tim da je dopušteno za ručak uz zelje pojesti i komadić integralnog kruha i malo posnog svježeg sira, a za večeru se uz zelje pojedu dva kuhana krumpira.

Treći dan također je uz kiselo zelje dopušteno pojesti malo integralnog kruha ili kuhanih krumpira. Po potrebi zelje se može začiniti s nekoliko kapi bučinog ulja ili prepržiti na maslacu.

Linker
18. travanj 2024 17:30