Pssst! Davida Skoku možete pratiti na njegovu Instagram profilu @ribarevsin
 Snimio: Boris Kovačev/Hanza Media
Iskreni intervju na Vitamini.hr

David Skoko: 'Inspiraciju za jela nalazim u kašeti ribe, a kuham što imam pri ruci'

Poznati chef otkriva zašto mu je žao što Hrvati ne jedu više ribe, što je svakodnevno na njegovom tanjuru te koja je tajna njegovih mišića.

Piše: Tena Škunca - Vitamini.hr


Imali smo priliku razgovarati s poznatim hrvatskim chefom Davidom Skokom, koji se našao u glavnoj ulozi televizijske kampanje u sklopu projekta Hrvatske gospodarske komore "Riba Hrvatske - Jedi što vrijedi". U kratkim video receptima simpatični chef Skoko gledatelje upoznaje s jednostavnom pripremom lako dostupne jadranske ribe, a seriju videa periodično ćete moći gledati i na Vitamini.hr

• Možete li nam opisati koja je vaša uloga u projektu "Riba Hrvatske" koji za cilj ima povećanje potrošnje lokalnih proizvoda ribarstva?

Želja mi je da putem projekta "Riba Hrvatske" kroz niz predstavljenih video recepata pokažemo jednostavan način pripreme jela od lako dostupnih domaćih riba iz hrvatskih ribarnica na taj način potaknemo ljude da više konzumiraju svježu ribu koja čini veliku zdravstvenu dobrobit za njih i njihove obitelji.

Prema novijim podacima Državnog zavoda za statistiku, konzumacija ribe kod hrvatskih potrošača iznosi od 8 do 9 kg po stanovniku godišnje, a uzimajući u obzir dugu tradiciju ribarstva na našem Jadranu, koje je neodvojivi dio identiteta obalnog i otočnog stanovništva, možemo zaključiti da su navedene količine neopravdano niske. Koji su, prema vašem mišljenju, osnovni razlozi ovako male potrošnje ribe u Hrvata?

Riba u Hrvatskoj se etiketira kao skupa namirnica što definitivno nije uvijek slučaj.

Veći dio ribe ulovljene u Hrvatskoj čini plava riba i ona definitivno nije toliko skupa da si je barem dva puta tjedno jedna prosječna obitelj ne bi mogla priuštiti. U priobalnim krajevima svježa riba je lakše dostupna i po tradiciji konzumacija ribe nešto veća nego u unutrašnjosti. Relativno loša organizacija tržišta domaćom ribom u ruralnim krajevima unutrašnjosti i nedostatak praktične edukacije potrošača su možda glavni razlozi male potrošnje ribe u Hrvata.

Smatrate li da projekti kao što je "Riba Hrvatske" mogu potaknuti naše građane da povećaju konzumaciju ribe?

Svaki projekt koji promovira zdravu prehranu i održivi razvoj, u ovom slučaju ribarstva, je hvale vrijedan. Promjene u prehrambenim navikama su dugotrajan, ali neophodan proces koji može i mora potaknuti na razmišljanje o onome što i koliko se jede.

Snimio: Boris Kovačev/Hanza Media
Naš poznati chef ističe kako bismo trebali češće jesti ribu, pogotovo onu plavu, koja nije toliko skupa.

Konoba Batelina u vlasništvu vaše obitelji jedna je od najljepših gastronomskih priča u Hrvatskoj. U čemu je tajna uspjeha vaše male ribarske konobe koja je više puta proglašena najboljim restoranom, a 2018. godine našla se na popisu restorana s preporukom u Michelinovom vodiču za Hrvatsku?

Konoba Batelina je iz jedne skromne obiteljske priče prerasla u ozbiljni poslovni subjekt koji kroz svoj rad promovira vrednovanje kompletnog ribarskog ulova prezentirajući inovativna jela od gastronomski zanemarenih i zaboravljenih ribljih vrsta. Samim time, otvara nove mogućnosti za stvaranje zanimljivih jela i ideja koje do sada nisu bile realizirane u hrvatskoj gastronomiji, a dio su naše ribarske tradicije.

Kako biste najjednostavnije opisali svoj pristup kuhanju i pripremi hrane?

Ja sam pobornik jednostavnog kuhanja sa ciljem maksimalnog iskorištavanja namirnica, bez da se drastično utječe na teksturu i okus iste.

Kako nastaju vaši recepti? Gdje crpite inspiraciju?

Inspiraciju nalazim u kašeti ribe iz dnevnog ulova, kuham ono što imam pri ruci, a ne ono što bi glava htjela.

Neka jela nastaju evolucijom tradicionalnih recepata, dok neka jela nastaju eksperimentiranjem s namirnicama koje nalazim u vlastitom okruženju, a koja nisu još našla mjesto u tradicionalnoj kuhinji sistemom pokušaja i pogrešaka.

Nemoguće je ne primijetiti da brinete o svom tijelu. Postoji li neki posebni režim prehrane koji vam pomaže da održite fit formu?

Uglavnom se hranim vrlo jednostavno, jedući puno voća i povrća. Pokušavam birati kvalitetne namirnice, a ribu jedem skoro svaki dan. Ne odričem se guštanja u hrani i druženja oko stola, ali se trudim što češće vježbati kako bih održao postojani mišićni tonus.

I na kraju, omiljeni brzopotezni recept Davida Skoke otkrijte na Vitamini.hr

Linker
15. travanj 2024 23:30