Ova balansirana prehrana osigurava dovoljne količine nutrijenata i može se dugoročno provoditi, što je veliki plus.
 Getty Images/iStockphoto
nema gladovanja

DASH dijeta - snižava visoki tlak i tjelesnu težinu, no zbog jedne stvari mnogi od nje odustaju

Prelazak na DASH ne znači drastične promjene preko noći. I mali koraci pomoći će vam da prijeđete na zdraviji način prehrane, a vrlo brzo vidjet ćete rezultate.

DASH dijeta namijenjena je preveniranju, odnosno snižavanju visokog krvnog tlaka. Temelji se na namirnicama za koje su vam uvijek govorili da biste ih trebali jesti - povrću, voću, cjelovitim žitaricama, nemasnom mesu i mliječnim proizvodima s malo masnoća - koje su bogate sastojcima što utječu na snižavanje tlaka, kao što su kalij, kalcij, proteini i vlakna.


Osmišljavanje jelovnika

DASH isključuje hranu s puno zasićenih masnoća, poput masnog mesa, punomasnih mliječnih proizvoda i tropskih ulja (palmino, kokosovo), kao i slatkiše i zaslađena pića. Na DASH-u je dnevni unos natrija srezan na 2,3 grama, a s vremenom se snižava do oko 1,5 grama. Ova balansirana prehrana osigurava dovoljne količine nutrijenata i može se dugoročno provoditi, što je veliki plus. Nedostaci su nešto više planiranja i pripreme te veći izdaci.

Pridržavate li se pravila, njome se optimalnom brzinom i u skladu sa zdravstvenim preporukama tjedno može gubiti do 0,5 kilograma, rekla je prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender. DASH ne izbacuje potpuno ni jednu skupinu namirnica pa je nije teško provoditi dulje vrijeme, a osmišljeno je i mnoštvo recepata po njenim kriterijima.

Ipak, zahtijeva osmišljavanje jelovnika, planiranje kupnje, pripremu obroka. Sve je veći broj restorana koji nude zdravije obroke pa to može ponekad olakšati situaciju, ali nije dobro na njih se previše oslanjati. Na DASH-u ne biste trebali gladovati, jer predviđa nemasno meso te vlaknima bogato voće i povrće. Ako volite slano, trebat ćete neko vrijeme da se priviknete na nove okuse. To će se vjerojatno dogoditi za nekoliko tjedana. Nemojte se mučiti i jesti bljutavu hranu - dotjerajte okus jela začinima. Uz DASH je preporučeno vježbati, osobito želite li smršavjeti, a ono je i samo po sebi dobro u borbi protiv visokog tlaka. Počnite s 15-minutnom šetnjom svako jutro i večer pa postupno povećavajte intenzitet i trajanje. Pronađite aktivnost koja vam odgovara, postavite si realne ciljeve i nastojte ih ostvariti.


BEZ ŠOKANTNIH PROMJENA

Prelazak na DASH ne znači drastične promjene preko noći. I mali koraci pomoći će vam da prijeđete na zdraviji način prehrane, a vrlo brzo vidjet ćete rezultate. Primjerice, dodajte svakom obroku serviranje povrća ili voća; uvedite dva do tri bezmesna glavna obroka svaki tjedan; okus jela dotjerajte začinskim biljem i drugim začinima, a ne solju; ako ste do sada između obroka grickali čips, prebacite se na bademe ili pekan oraščiće; bijelo brašno zamijenite integralnim; hodajte barem 15 minuta nakon ručka i večere.

Linker
19. travanj 2024 09:28