Vitamina nikad dosta

Danas pijem samo zdrave sokove

Post je vrlo zdrav za organizam, a ja sam pobornica onog povremenog pa tijekom 24 sata pijem samo zdrave sokove, puno vode i biljnih čajeva.

Ponekad za obrok biram samo sok jer znam da je povremeno preskakanje obroka vrlo zdravo i poželjno za organizam. Iako osjećaj gladi nije pretjerano ugodan, s vremena na vrijeme dobro ju je osjetiti jer je to praćeno dodatnim pozitivnim osjećajem detoksikacije i lakoće tijela. Kada se odlučim na post, ne osjećam se uspaničeno kad osjetim glad i ne stavljam u usta bilo što i po svaku cijenu, već se napijem vode ili čaja i glad privremeno nestane.

Dodatni mi je poticaj što znam da je povremeni post ili suzdržavanje od hrane jedan od najmoćnijih alata za postizanje dobrog zdravlja, pročišćava se i regenerira sustav za probavu i cijeli organizam, a tjelesna težina uvijek je na primjerenoj razini.

Post se može prakticirati na razne načine i pobornici odricanja od hrane sami biraju koju će vrstu "gladovanja" izabrati, a ja sam pristalica najjednostavnijeg - povremenog posta. On ne zahtijeva nikakvu specijalnu pripremu, a provodim ga tijekom 24 sata, obično od doručka do sljedećeg doručka. Ujutro natašte popijem čašu tople vode s medom, đumbirom i limunom. Ta će kombinacija ubrzati metabolizam, pomoći probavi i uspostavljanju pH ravnoteže u želucu. Nakon toga tijekom dana pijem puno tekućine (važno je tijekom cijelog 24-satnog posta piti dovoljno vode ili biljnih čajeva), a za ručak se počastim s malo tekuće hrane.

 

Kako zavarati glad?

Glad nakratko zavaram raznim kombinacijama soka od povrća i voća, a ovaj put odlučila sam se za miks jabuke, celera, mrkve i đumbira. Tijekom ovakvog umjerenog posta - kojemu sam i najsklonija - dopušteno je piti prirodne i svježe voćne sokove, a jabuka je dobar izbor jer sadrži velike količine pektina koji u organizmu kupi vodu i otrove.

 

Mrkva je pravi čistač jetre i oslobađa je od toksina, celer je čisti eliksir koji štiti i jača organizam, a đumbir ubrzava metabolizam i ima snažna protuupalna svojstva. No, to su samo neke od pozitivnih karakteristika namirnica koje su se spojile u mojem današnjem soku, pravom osvježavajućem tušu za organizam.

Povremeno odricanje od krute hrane uopće nije loša ideja. [Snimila: Sandra Šimunović/HM]


 

Pobornici zdravog povremenog odricanja od krute hrane kažu da se ovakav umjereni post može ponavljati jednom do dvaput tjedno. Ja ga ne provodim tako često, već samo kad osjetim da mojem tijelu treba pojačano čišćenje. Potvrdio se već mnogo puta kao učinkovita, brza, jednostavna i primjerena metoda detoksikacije cijelog organizma nakon koje se osjećam obnovljeno i osvježeno.

Hoćete li i vi posegnuti za njim, odlučite sami...

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo