Getty Images/iStockphoto
zdravlje

Crveni i zeleni radič učinkovito potiču rad jetre i slezene te ublažavaju žgaravicu

Bogati su vitaminima C i D i vitaminima B kompleksa

Crveni i zeleni radič zbog gorkog okusa ponekad i izbjegavamo, no upravo zbog spojeva terpenoida i sterola, koji su jednoliko raspoređeni u korijenu, lišću i cvijeću, koji mu daju specifičan okus, djeluje na probavne organe.


Smanjuje nadutost

Smatra se da potiče apetit, djeluje kao diuretik, laksativ, a također vrlo učinkovito potiče rad jetre i slezene. Osim toga, ublažava žgaravicu, smanjuje nadutost i potiče izlučivanje žuči, što pomaže kod razgradnje masti. Sadrži velik udio inulina, koji se u probavi pretvara u oblik koji pomaže sporijem porastu šećera u krvi.

Ima i znatne količine beta-karotena i drugih karotenoida, zatim ksantofil, klorofil, vitamini C i D i vitamine B kompleksa, kolin, željezo, silicij, magnezij, natrij, kalij, cink, mangan, bakar i fosfor.

Linker
13. travanj 2024 14:48