Foto: iStock
I ljut i zdrav!

Chili con carne

Vjerojatno je jedno od najpoznatijih jela s čilijem chili con carne. To je tradicionalno jelo južnih saveznih država SAD-a (Teksasa, Arizone i Novog Meksika). Postoje razne teorije kako i kada je ono nastalo. Prvi put se pisani recept pojavljuje u kuharici iz 1880. godine. Od 1977. godine chili con carne nalazi se na listi nacionalnih jela Teksasa. Postoji bezbroj recepata za ovo jelo, no svima su im zajednički sastojci meso i čili paprika. Nesuglasje postoji i oko oblika mesa. Jedni se priklanjaju mljevenom mesu, dok drugima više odgovara meso izrezano na kocke. Ovaj recept dostatan je za četiri porcije.

600 g mljevene junetine
250 g kuhanog crvenog graha
250 g kuhanog kukuruza
250 g pelata od rajčica
½ litre povrtnog temeljca
1 veća glavica luka
2 češnja češnjaka
1 crvena paprika
3 jušne žlice maslinova ulja
2 lovorova lista
½ čajne žličice kima
sol, papar

mljevena paprika (slatka ili ljuta; po želi)
origano
2 čili paprike

Priprema:

  1. Sitno nasjeckani luk propirjati u ulju.
  2. Dodati mljeveno meso i popržiti ga da dobije rumenu boju.
  3. Češnjak nasjeckati i dodati mesu te sve zajedno, uz povremeno miješanje, još kratko propirjati. Potom dodati rajčicu i povrtni temeljac.
  4. Tijekom kuhanja rajčicu malo usitniti. Posoliti, popapriti i začiniti ostalim začinima po želji.
  5. Dodati nasjeckane čili paprike. Kuhati na laganoj vatri još 20-ak minuta.
  6. U međuvremenu crvenu papriku oprati, očistiti od sjemenki, narezati na kocke i dodati u jelo.
  7. Nakon 10-ak minuta dodati kuhani i ocijeđeni grah i kukuruz te zajedno kuhati još 10 minuta.

Ako se želi gušće varivo, može se dodati malo gustina pomiješanog s nešto vode.

Uz ovo jelo najbolje je poslužiti kukuruzni kruh.

Linker
14. travanj 2024 21:16