I ono što piše na deklaracijama utječe na naš odnos prema hrani
 Getty Images/iStockphoto
Motiv više

Borba s kilama bila bi lakša kad bi na deklaracijama hrane pisalo koliko trebamo vježbati da sagorimo unesene kalorije

Primjena takvih deklaracija mogla bi dovesti do smanjenja unosa kalorija od oko 200 kalorija po danu i po osobi

Deklaracije na kojima bi se detaljno navodilo koliko je vježbanja potrebno da se potroše kalorije sadržane u određenom prehrambenom proizvodu mogle bi pomoći u borbi protiv debljine, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Epidemiology and Community Health.

Radi se o tzv. sustavu PACE - physical activity calorie equivalent ili ekvivalent kalorija iz fizičke aktivnosti, koji govori koliko je vježbanja potrebno da se potroše kalorije koje sadrži neka hrana. Čini se da bi deklaracije koje sadrže PACE bile puno učinkovitije u poticaju na mršavljenje nego deklaracije koje sadrže samo broj kalorija i nutritivni sastav. Tako bi, na primjer, čokoladica imala deklaraciju koja bi nam govorila da, ako je pojedemo, moramo trčati 23 minute ili hodati 46 minuta kako bismo potrošili svih 230 kalorija koje sadrži.

Autori istraživanja tvrde da bi široka primjena PACE deklaracija mogla dovesti do smanjenja unosa kalorija od oko 200 kalorija po danu i po osobi.

Ono što zabrinjava je negativan utjecaj koji bi takve deklaracije mogle imati na osobe s poremećajima prehrane jer bi to sugeriralo da hranu treba na neki način zaslužiti ili je što prije "potrošiti".

Uz to, takva bi deklaracija promovirala ideju da su kalorije koje hrana sadrži važnije od nutrijenata. Stoga bi takvu široku primjenu PACE deklaracija trebalo popratiti informacijama o tome da odgovarajuća količina vježbanja ne znači da se može živjeti samo na čokoladama i keksima te da trčanje i druge aktivnosti ne mogu popraviti štetu koju općenito uzrokuje nezdrava prehrana.

Linker
20. travanj 2024 04:15