Jeste li znali? Kao izuzetan antioksidans, aronija usporava proces starenja organizma i sprečava razvoj kroničnih bolesti!
 Foto: Colourbox
Zdravlje iz prirode

Aronija - moćno oružje u tako maloj bobici

Kao izuzetan antioksidans, aronija sprječava stvaranje slobodnih radikala i napad na zdrave stanice, čime usporava proces starenja organizma i sprečava razvoj kroničnih bolesti!

Najvažniju bitku cijeli život vodimo sa slobodnim radikalima, a u tome su nam jedini pouzdani prijatelji antioksidansi. Najveću pomoć u tome nam pružaju sjajne crne bobice aronije, koje su moćno prirodno oružje u sprječavanju bolesti, ali i otklanjanju posljedica. Sve se češće i vrlo uspješno sadi i kod nas i upravo je vrijeme njezine berbe.

Lijek i hrana Indijanaca

Tri glavne vrste ove grmolike biljke dobile su imena prema boji plodova: crnoplodna, crvenoplodna i ljubičastoplodna aronija. Crnoplodna je dospjela u Europu iz istočnog dijela Sjeverne Amerike. Tamošnji Indijanci sušili su njezine plodove, mljeli ih u brašno i mijesili zimske pogače.

Plodovi aronije imaju antikancerogeno djelovanje jer u velikom postotku ubijaju maligne stanice tumora mozga, pluća, dojke, debelog crijeva i jetre.

Budući da zreli plodovi ostaju na grmu i do dva mjeseca, hranili su se njima do zime, a u najhladnijim mjesecima sladili su se sušenim bobicama. Osim što su bile hrana, služile su i kao lijek protiv želučanih i crijevnih tegoba te proljeva. U ljekovite svrhe koristili su i listove i koru, koje su brali i sušili ljeti. Pripremljeni kao čaj odlično su sredstvo protiv proljeva i za zaustavljanje krvarenja iz rana.

Ništa joj ne može nauditi

U Europi je aronija prvo privukla pažnju svojom ljepotom: prekrasnim bijelim cvjetovima koji bljesnu potkraj svibnja te čudesno jesenski obojenim lišćem, koje žari posebnom crvenom bojom. Zato je 1972. crnoplodna aronija dobila prestižnu nagradu engleskog Kraljevskog vrtlarskog udruženja.

Nezahtjevna, izdržljiva, atraktivna i ljekovita, aronija se proširila Europom i kao ukrasni grm i kao voćka pa je tako dospjela i do Hrvatske. Jedinstvena je jer podnosi temperature od -47 do +40 stupnjeva, otporna je na kasne proljetne mrazeve, zadovoljna i manje plodnim tlom, pogodna za sadnju bilo gdje – na otvorenim prostorima, unutar manjih vrtova ili voćnjaka, a budući da joj ne smeta sol, može se koristiti i kao živa ograda.

Vitaminske bombe

Posađena u vrt, aronija će već druge godine imati cvatove u skupinama do tridesetak cvjetova i dati prve plodove. Od tada će nam svake godine ponuditi obilje blještavocrnih bobica. Budući da su prave vitaminske bombe, ptice se njima goste još u vrijeme dok su crvene i nedozrele. Dozrijevaju potkraj kolovoza i u rujnu, ali neće otpadati niti se kvariti daljnja dva mjeseca, tako da ih možemo brati prema želji i potrebi.

Uočivši njenu moć, aroniju su primjenjivali nakon nuklearne katastrofe u Černobilu kako bi ublažili tegobe bolesnika izloženih zračenju.

Zreli, slatkasto kiselkasti i pomalo trpki plodovi aronije mogu se bez ograničenja jesti svježi, kuhati, peći, sušiti i zamrznuti za kasniju upotrebu. Vrlo su ukusni umiješani u jogurt, svježi sir te ostala mliječna jela.

Osim soka i čaja, mogu se pripremati ukusne marmelade, kompoti, voćne kaše, želei, sirupi i razne voćne slastice. Bobice se mogu osušiti i samljeti te cijele ili kao brašno dodavati tijestu za kruh, peciva i kolače. Od plodova se mogu pripremati i osvježavajući voćni napici, rakija, likeri, ocat ili vino.

Foto: Colourbox

Sjajni crni zaštitnici

Mnogo je razloga zašto se aronija konačno pretvara u nezamjenjivu zdravstveno-prehrambenu namirnicu, bolje rečeno takvom je čini više od 300 biološki aktivnih spojeva.

Zreli plodovi aronije sadrže veliku količinu biofenola, tanina, flavonoida i antocijana, poznatih kao snažnih zaštitnika krvnih žila, koji imaju izuzetnu moć jačanja kolagena i elastina, najvažnijih sastavnih bjelančevina krvnih žila. Osim toga antocijani i oligomerni proantocijanidini (OPC) ne dozvoljavaju oksidaciju loših masnoća u krvi koje su glavni uzrok stvaranja masnih nakupina u žilama. A evo i konkretnih tegoba na koje aronija uspješno djeluje...

1. Mozak i srce

Opasnost od puknuća krvne žile i moždanog udara povećava se sa stupnjem oštećenja kapilara i povećanim krvnim tlakom. Ako ipak dođe do moždanog udara, OPC iz aronije smanjuje razinu oštećenja i ubrzava oporavak neuroloških funkcija. Očuvanjem zdravlja kapilara znatno se poboljšava opskrba srca kisikom i hranjivim tvarima, što je od životne važnosti kod svih srčanih bolesti. Pospješujući cirkulaciju, aronija pomaže i kod glavobolja i migrena.

2. Vene i edemi

Budući da OPC iz aronije sprečava razgradnju kolagena i elastina, stijenke kapilara i krvnih žila ostaju čvrste i elastične, a mogućnost nastanka edema i oteknuća drastično se smanjuje. To je važno za osobe kojima otiču noge i zglobovi, a pomaže i kod tretiranja ozljeda i ožiljaka, limfedema, krvarenja iz nosa, proširenih i varikoznih vena.

3. Neurološki sustav

Studije potvrđuju uspješnost OPC-a u sprečavanju oštećenja na krvnim žilama, koja su primarni uzrok pogoršanja simptoma kod osoba pogođenih Parkinsonovom bolešću. Taj sastojak aronije uspješno se koristi kod poremećaja pažnje i koncentracije. S jedne strane se ometanjem slobodnih radikala sprečavaju oštećenja stanične membrane, s druge strane, OPC ima sposobnost dopreme u mozak cinka, mangana, selena i bakra, a to su minerali ključni za moždano tkivo.

4. Alergije

Aronija donosi olakšanje kod različitih tipova alergija i astme, jer OPC zaustavlja oslobađanje i djelovanje histamina. To dovodi do smanjenja simptoma kao što su oticanje, upale i bolovi. Čak i u sezoni alergija, kada nije bilo vremena za pripremu, neugodni simptomi su mnogo blaži. Važno je spomenuti da se uzimanje aronije ne kosi s imunoterapijom jer OPC ne sprečava stvaranje antitijela na specifične alergene.

5. Rak

Čudesne bobice svojim antioksidativnim djelovanjem pomažu u sprečavanju i kao dodatak u terapiji malignih bolesti. Utvrđeno je da OPC sprečava rast karcinoma i progresiju bolesti. Naime, snaži se odgovor tijela na maligne stanice tako da se povećava proizvodnja stanica prirodnih ubojica, te potiče otpornost tijela na stanice tumora za 40 do 50 posto.

6. Oči i vid

Mikroskopski sitne krvne žilice oka najpodložnije su oštećenjima. Dokazano je da se OPC koncentriraju uzduž žilica i štite ih od oštećenja. Stručnjaci smatraju da su OPC najbolji prirodni lijek kod degeneracija makule i dijabetičke retinopatije te ostalih degenerativnih očnih poremećaja. Također su odlična pomoć svima koji naprežu svoje oči dugotrajnim gledanjem u kompjutorski ekran.

7. Jetra i žuč

Istraživanja ruskih znanstvenika potvrdila su da plodovi aronije ljekovito djeluju na ova dva organa. Poboljšavaju rad jetre, pomažu joj neutralizirati štetne tvari, pomažu kod bolesne i oštećene jetre. Potiču izlučivanje žuči, pomažu kod upale žuči i žučnih kanala, žučnog pijeska, kamenaca i žutice.

8. Endokrine žlijezde

Aronija poboljšava rad štitnjače, poboljšava i regulira izlučivanje njenih hormona, te pomaže kod bolesti štitnjače i gušavosti.

9. Želudac i crijeva

Smiruje grčeve i bolove, ublažava upalu sluznica, zaustavlja proljeve, pomaže kod čira na želucu i želučane nervoze.

10. Krv i krvne žile

Čisti krv, pospješuje cirkulaciju, smanjuje previsoki krvni tlak, snižava razinu šećera u krvi, opušta arterije te pomaže kod ateroskleroze, upale vena i proširenih vena.

11. Šećerna bolest

Aronija smanjuje količinu šećera u krvi. Njeni antocijani snižavaju razinu glukoze u urinu i smanjuju oksidaciju lipida u urinu i krvi. Aronija također suzbija podizanje i opadanje razine šećera u krvi. Vrlo se dobri rezultati postižu u liječenju dijabetesa tipa 2.

12. Koža

Rezultat djelovanja OPC-a vidljiv je i na koži. Ona se revitalizira i obnavlja, postaje napeta i glatka. Osim toga djeluje protuupalno što je važno, primjerice, kod psorijaze.

Linker
17. travanj 2024 17:18