Zdrava kuhaona

Ako imaš frendicu kao ja, ne moraš putovati da bi okusio Afriku

Kuhaona je otvorila vrata i ugostila dvije zanimljive gošće: Sudanku Suhair i njezinu kćer Saru, rođenu Zagrepčanku.

 

Kuhinju smo prepustile iskusnim rukama moje prijateljice. Izabrala je patlidžan jer je to divna namirnica i jer nam je svima željela pokazati kako je u njezinim krajevima pripremaju jednostavno i lako.

Iako već od mladenaštva živi u Europi, zadržala je običaje i kad kuha, jednostavno se osjeća ta njezina velika ljubav prema zavičaju i obitelji.

Dok joj pomalo asistiram, iako nepotrebno, znatiželjno je ispitujem o svemu, a ona s radošću otkriva: - Dok kuham za svoje, stalno se borim sa sezonskim namirnicama. Možeš li zamisliti kako je divno kad je sve povrće stalno u sezoni. U Sudanu se jede puno povrća, moj omiljeni slanutak na jelovniku je svakodnevno, kao i leća i bob, dok je meso broj jedan janjetina. Već zamišljam svoje omiljeno jelo - janjetinu s bobom.

 

Zanimljiva namirnica...

Sara se ubacuje s pitanjem: - Znaš li koje je omiljeno jelo moje mame kada dođe u Sudan? Baka sprema čudna jela s golubom, a mama ih sve obožava: od juhe do punjenog goluba. Zanima nas kakav je okus, a Sara kao tipična tinejdžerica komentira da ne zna jer nikad nije probala. Sara je malo starija od Lucije, ima 17 godina i tipična je teen generacija. Dok s mamom povremeno priča na arapskom, Lucija je sa zanimanjem sluša.

Razgovaramo o tipičnom prehrambenom danu njezine obitelji. Jutro počinje čajem s mlijekom i keksima. Oko 10 sati jede se konkretan obrok: jaja, bob s janjetinom, falafel salata. Za ručak je mesno jelo sa salatama, nema klasičnih priloga na koje smo mi navikli. Svakako manje ugljikohidrata pa mi se čini zdravijim. Večera je slična doručku. Tijekom dana pije se zašećerena cijeđena limeta. I jede obilje voća, među kojim više vrsta manga, lubenica, banana, guarana.

Snimila: Berislava Picek/HANZA MEDIA

Već zamišljam kako bih uživala za svoj jutarnji smoothie pomiješati mango i banane. Kikiriki i sezam neizostavan su dio njihovih jela i to me oduševljava jer i sama sezam pokušavam ukomponirati u puno svojih jela.

 

Mi smo na redu

Uživam u ovakvom zajedničkom pripremanju hrane i druženju uz stol, uz koje se šire vidici i nauči nešto novo. Atmosfera je puno intimnija nego kad se u restoranu naruči hrana. Na kraju zakazujemo novo druženje, ovaj put kuhat ćemo Lucija i ja. Moramo smisliti nešto jednostavno, a što predstavlja našu obitelj. Kako vučemo korijene od Slavonije preko Zagorja do Turopolja, naći će se tu svašta za naše prijateljice. Već mi pada na pamet: štrukli su jedno takvo jelo, kukuruzni kruh, patka s mlincima, zagorska juha s gljivama…

Bilo bi tu još klasičnih juha, ali Suhair je rekla da se kod njih, s obzirom na to da je jako vruće, ne jedu baš juhe. Ali možda salata s grahom i bučinim uljem... Patlidžane mi kod kuće pripremamo na dva načina: jedan je poznata parmigiana, drugi patlidžani pečeni na grilu s maslinovim uljem i češnjakom kao prilog mesu ili ribi. Pada odluka: Suhairina i Sarina jela od danas uvodimo u svoj jelovnik!

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo