Agrumi u glavnoj ulozi, kao hrana i lijek kroz pet recepata

Slatka i gorka naranča, limun, mandarina, grejp, limeta... Agrumi - svježi, u sokovima, marmeladama ili jelima imaju intenzivan miris zbog flavonoida i limonoida. Sadrže limunsku kiselinu i velike količine vitamina C. I dok ih općenito povezujemo uz vitamin C, sadrže brojne korisne tvari poput drugih vitamina: folata, vitamina B1, B2, B3, B6, pantotenske kiseline, te mineralnih tvari: kalija, kalcija, fosfora, magnezija i bakra.

 

Upravo raznolik, a istodobno jedinstven sastav agruma pridonosi zaštiti od mnogih kroničnih bolesti. Agrumi obiluju i vlaknima, topivim i netopivim. Kada jedemo naranče ili mandarine, njihova topiva vlakna snižavaju masnoće u krvi, a netopiva snižavajukolesterol i potiču rad crijeva.

 

Limun, limeta, naranča, mandarina…

Znam puno ljudi kojima je limun obavezan dodatak uz čaj. U posljednje vrijeme dosta ih ujutro najprije popije u čaši tople vode iscijeđeni limun. U kafićima se može popiti svježe iscijeđen sok limuna ili naranče. Uz obaveznu ljetnu limunadu, tu negdje priča s agrumima staje, iako su odlična nadopuna i slatkim i slanim jelima. Još se od davnina u Dubrovniku tradicionalno pripremaju arancini ili ušećerena narančina korica, no najdraži mi je njihov džem od gorke, dakle autohtone naranče. Upravo je apsurdno koliko ostane neobranih plodova po gradu, što je velika šteta jer tako finog džema nema. Englezi, ponosni na svoj džem od agruma, stavljaju ga u salate jer im daje svježinu.

U kombinaciji s medom i maslinovim uljem odličan je dressing. Agrumi se divno sljubljuju i s čokoladom. Tako je moja najdraža ona tamna s puno kakaa s dodatkom naranče. I ne mogu zaboraviti tortu s narančom, čokoladom i čilijem, koji još naglasi suptilne okuse.

Znamo da narančin sok obogaćuje meso peradi. Svaka riba, osobito pržena, bit će bolja pokapana sokom limuna ili limete. A ublažit će i jakost tune ili, na primjer, ramsteka. Najveći je problem kod agruma koje kupujemo to što su tretirani koječim, tako da im je korica uglavnom nejestiva, a to sitnim slovima i piše na deklaracijama. Stoga, kad naiđem na domaće agrume, kad iskoristim njihov sok, koricu zamrznem pa je uvijek imam. Vjerujte, vrijedi krenuti u potragu za domaćim limunima, narančama i mandarinama jer na našem jugu ima ih u izobilju.

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo