Ako redovito vježbate morate obratiti pozornost i na namirnice koje konzumirate. Neke od njih će vam itekako pomoći da što brže postignete željenu liniju i da dođete u formu.
 Foto: Istock
NAVALITE

9 ukusnih fitness namirnica koje će vas brže dovesti u formu

Pravilan izbor namirnica može vam pomoći u izgradnji mišića, kod bolova nakon vježbanja, ali i za dodatnu energiju i izdržljivost.

1. Sok od cikle za energiju

Nedavna istraživanja pokazuju da za podizanje energije cikla može biti učinkovitija od kofeina. Cikla obiluje nitratima, spojevima dušika koji povoljno utječu na rad krvožilnog sustava te povećavaju dotok krvi u mišiće, pa su oni bolje opskrbljeni kisikom i hranjivim tvarima, a time i izdržljiviji.

Zahvaljujući soku od cikle lakše ćete podnijeti tjelesne napore jer ovo korjenasto povrće povećava izdržljivost tijekom vježbanja.

2. Med za izdržljivost

Istraživanje je pokazalo je da konzumiranje meda prije vježbanja sportašima osigurava gorivo kao i neprekidnu razinu šećera u krvi i inzulina tijekom dužeg perioda.

Ovaj prirodni zaslađivač također pojačava snagu, brzinu i izdržljivost.

3. Protein graška za odgađanje umora u mišićima

Ovo je već neko vrijeme jako popularno u sportskoj zajednici. Razlog: bogat je aminokiselinama razgranatog lanca, spoj koji se pokazao da odgađa umor tijekom vježbanja. Arginin u ovom prahu (koji je napravljen od žutog graška) također se pokazao da pojačava imunitet, a lizin pojačava apsorpciju kalcija i smanjuje gubitak kalcija kako bi pomogao održati jake kosti.

4. Borovnice za smanjenje upale

Osim što mogu sniziti povišeni krvni tlak, ove slatke bobice mogu olakšati oporavak mišića nakon tjelesnog napora.

Mišićni oporavak brži je nakon uzimanja smoothieja od borovnica prije i poslije vježbanja, pokazalo je istraživanje u časopisu Journal of International Society and Sports Nutrition.

5. Višnje za borbu protiv boli i povratak snage

Znanstvenici su otkrili da sok od višnje ima značajan utjecaj na smanjenje boli. Šalica kiselih višanja ili šalica soka dnevno pomaže olakšati bolove i upalu u mišićima te zglobovima.

Stručnjaci vjeruju kako snažni antioksidativni spojevi u soku od višnje smanjuju štetu na mišićima sportaša (a to su oštećenja koja normalno nastaju kada se mišići izrabljuju do svog maksimuma) što omogućava mišićima da se brže oporave.

Foto: Istock
Osim što je pun vlakana, šipak je odličan izvor vitamina A, C, E, B5, B3, željeza, folne kiseline, kalija i antioksidanta polifenola.

6. Losos za izgradnju mišića

Omega-3 masne kiseline pronađene u masnim ribama kao što su losos povezane su brojnim dobrobitima, od borbe protiv bolesti srca i dijabetesa tipa 2. No, istraživanja pokazuju da ona također može biti moćan saveznik i sportašima.

Oni koji su konzumirali riblje ulje pokazali su poboljšani razvoj mišića: njihova tijela koristila su dvostruku količinu aminokiselina za izgradnju novih bjelančevina.

7. Lubenica za smanjenje bolova u mišićima

Nedavno su španjolski znanstvenici otkrili da sok od lubenice olakšava bol u mišićima. Ovo se može zahvaliti prirodnoj supstanci pronađenoj u lubenici koja se veže poboljšanu funkciju arterija i sniženi krvni tlak.

8. Šipak za oporavak mišića

Antioksidansi u šipku povezani su boljim pamćenjem i aktivnostima mozga, a sada znanstvenici sa Sveučilišta Texas navode da sok od šipka pomaže u poboljšanju oporavka mišića. On također opskrbljuje tijelo kisikom, potiče bolji krvotok i daje vam energiju.

9. Kava - energija za sljedeći dan

Vaš će organizam dobiti poticaj od kofeina, koji povećava broj aminokiselina u krvotoku i tako mišićima olakšava da koriste mast kao gorivo.

Vaše će tijelo automatski skladištiti rezervne ugljikohidrate za kasnije, a to će vam poboljšati učinkovitost tjelovježbe.

Linker
19. travanj 2024 23:08