Nije istina da nas čokolada samo čini sretnijima, ima ona još čudesnih moći!
 Foto: iStock
Zdravi grijači

8 moćnih namirnica koje će vas grijati kad nema tko drugi

Osim klasičnih toplih napitaka kao što su čaj, kava ili kuhano vino, koji nas mogu savršeno ugrijati u hladnim mjesecima, nemojmo zaboraviti kako i hrana može učiniti isto, i to na još duže vrijeme

Još ima zdravih toplih obroka koji će vas zagrijati kad se spuste temperature, a mi ćemo vam otkriti koji su to.

1. Zobena kaša

Kad zahladi, idelno je vrijeme za zobenu kašu. S njom ćete dobiti dovoljno vlakana jer sadrži biljne bjelančevine, a i zasitna je. Vlakna će vam pomoći održati tjelesnu težinu i pročistit će vam crijeva pa će smanjiti opasnost da biste oboljeli od raka debelog crijeva.
Beta-glukan, kojeg sadrži zob, snižava razinu kolesterola u krvi, a osim toga sadrži vitamin B1 koji je važan za djelovanje mozga i živčanog sustava. Hranjivu vrijednost ćete još povećati dodate li npr. chia sjemenke.

2. Vruća čokolada

Nekoliko komadića tamne čokolade umiješajte u obično ili bademovo mlijeko. Dodavanje malih količina tamne čokolade u prehranu ima ljekovite učinke, a koji su zbog njene kaloričnosti ostali u sjeni.
Značajne bioaktivne komponente u čokoladi i kakau su bioflavonoidi, preciznije katehin i epikatehin. Oba su u studijama dokazala snažne antioksidativne učinke i pozitivan utjecaj na djelovanje krvožilnog sustava.

Foto: iStock
Topla čokolada idealni je napitak za hladne i tmurne zimske dane, a možete je i sami skuhati, potrebno je samo malo rutine

3. Crni grah

Ništa vas neće bolje ugrijati od variva od graha, začinjena kurkumom i chilijem. Nutricionistička vrijednost jela će se povećati koristite li crni grah, koji je odličan izvor željeza. Pomoći će mišićima da dobiju više kisika, a dobro djeluje i na imuno sustav.
Varivo iz crnog graha sadrži mnogo bjelančevina i vlakana. Za razliku od životinjskih izvora bjelančevina, crni grah ne sadrži gotovo ništa zasićenih masnoća. Istraživanja pokazuju da ljuska crnog graha sadrži više antioksidansa flavonoida od drugih vrsta graha.

4. Prokulice

Konzumiranje prokulica pomoći će vam prilikom suočavanja s prehladom. Bogata je vlaknima, a sadrži i mnogo indola, dušikovih spojeva koji smanjuju opasnost od nekih vrsta raka, poput raka dojki i maternice.
Bogate su i vitaminom C, koji nas ne štiti posve pred prehladom, ali nam može ublažiti simptome. Bogat je folnom kiselinom, a sadrži i vitamine iz grupe B (nijacin B3, B6) i beta-karotene, koje tijelo pretvori u vitamin A. Pomalo gorkast okus odbija, no bit će slađe popržimo li ih na maslinovu ulju.

Foto: iStock
Prokulice zbog svog gorkastog okusa nisu baš često na našim jelovnicima, no zbog njihovih blagodati to bi se moglo i moralo promijeniti

5. Buče

Nedostaje li vam vitamina A, jako važnog za vid, juha od buče pravo je jelo za vas. Buče sadrže i antioksidanse beta-karoten i likopen, koji sprječavaju širenje raka dojki.
Uz to što sadrže nešto kalcija i vitamina C, većina vrsta buča sadrži i mnogo kalija. A hrana bogata kalijem smanjuje vjerojatnost razvoja bolesti srca i rizik za moždanu kap. Dobre su u kombinaciji s češnjakom, paprom, ali i orijentalnim začinima i kurkumom.

6. Chili

Azijskim jelima daje aromu i ljutkast okus. Smanjuje rizike za bolesti poput aterioskleroze, vena i tromboze. Zbog izlučivanja endorfina, chili nam budi osjećaj veselja.
Koliko je chili ljut, dovoljno govori podatak da već samo jedan gram nekih vrsta chilija zaljuti 10.000 litara vode. Iako bez chilija ne možemo zamisliti azijsku kuhinju, chili dolazi iz Meksika.

Foto: iStock
Chili se s razlogom smatra najboljim grijačem u kuhinji

7. Avokado

Ima načina da ovaj masni plod konzumirate i kad je hladno. U pećnici pečen avokado još je kremastiji. Pripremite ga tako da ga nasjeckate na komadiće i dodate drugom povrću. Možete ga pripremiti i tako da ga prepolovite, odstranite mu košticu pa polovice premažete uljem i začinite češnjakom. Stavite na grill i pecite ga oko 8 minuta. Volite li začinjeniju hranu, možete staviti i chili. Iz avokada možete pripremiti i toplu juhu.

8. Batat

Slično kao buča, i batat sadrži mnogo vitamina A. Pored toga, sadrži mnogo vitamina C, kalcija, kalija i malo željeza. Budete li ga pripremili na malo masnoće, ne trebate se bojati njegove kalorijske vrijednosti.
Šalica batata sadrži čak 65 posto preporučene količine vitamina C, kao i vitamin E koji dobro djeluje na srce i krvne žile, dobar je izvor kalcija, kalija, folne kiseline i beta-karotena. Jako je koristan i za kožu jer zbog velike količine beta-karotena koči proces starenja.

Foto: iStock
Osim što će vas ugrijati, batat će vas i opskrbiti vrijednim vitaminima te mineralima

Linker
17. travanj 2024 01:17