Test na trudnoću ste napravili, zar ne?
 Foto: iStock
Gospođica M

6 razloga zbog kojih kasni, a razlog nije trudnoća

Osim ako ne pokušavate ostati u drugom stanju, redovna mjesečnica je i blagoslov i prokletstvo. S jedne strane, grčevi, nadutost i promjene raspoloženja su neizbježni. Opet, s druge strane, niste trudni.

Iznenadni izostanak mjesečnice, kada niste u drugom stanju, može biti i trenutak kada ćete se zabrinuti, ali postoji nekoliko faktora koji mogu biti razlog.

1. Prekomjerna fizička aktivnost ili veći gubitak kilaže

Ako se vaš indeks tjelesne mase (BMI) naglo spustio ispod 18 ili 19, to može uticati na izostanke mjesečnice. Ipak, ovo nije strogo zasnovano na BMI-ju. Ozbiljna oboljenja, kao što su anoreksija i bulimija, također mogu izazvati izostanke, kao što to može biti posljedica i prekomjernog vježbanja.

2. Stres

Veći, uglavnom tragični događaj u vašem životu može izazvati amenoreju hipotalamusa. Ovo posebno područje mozga, hipotalamus, zapravo je mjesto u kojem se regulira većina hormona vezanih za mjesečnicu. Hipotalamus je pod velikim utjecajem stresa. Ako se suočavate s nekim velikim životnim izazovom, smrtnim slučajem u porodici, prekidom ili bilo kojim drugim događajem koji vas je potresao, to bi mogao biti uzrok izostanka mjesečnice.

3. Nepravilan rad štitne žlijezde

Smještena u vašem vratu, štitna žlijezda regulira metabolizam. Pored toga, ona "komunicira" i s drugim mnogobrojnim sistemima vašeg organizma, kako bi sve "teklo glatko". Njen nepravilan rad može uticati na izostanak mjesečnice.

4. Sindrom policističnih jajnika

To je hormonska neravnoteža koja se svodi na manjak ovulacije tako da imate izmijenjene nivoe estrogena, progesterona i testosterona. Sindrom policističnih jajnika može uzrokovati neredovan ciklus, ali i potpunosti ga zaustaviti.

Foto: iStock
Ako sumnjate na neki od ovih simptoma, svakako se javite svom liječniku.

5. Kontracepcijske pilule

Izostanak mjesečnice može biti bezopasna nuspojava mjera koje ste poduzeli s ciljem izbjegavanja neželjene trudnoće. Korištenjem određenih kontracepcijskih pilula može doći do izostanka mjesečnice, pa se o tome, prije njihova korištenja, konzultirajte s ginekologom.

6. Preuranjena menopauza

Ona se najčešće dešava kod žena u tridesetim godinama života, a pored izostanka mjesečnice najčešći simptomi su valunzi, noćno znojenje i vaginalna suhoća. Ovo stanje i nije baš uobičajeno, ali ipak bi bilo dobro da se javite ginekologu kako biste otklonili sve sumnje.

Linker
04. travanj 2024 16:05