Koliko voća i povrća dnevno vi jedete?
 Foto: Shutterstock
Nije nevažno

5 obroka voća i povrća dnevno smanjuje rizik za demenciju

Autori studije utvrdili su i da se taj rizik dodatno smanjuje kod osoba koje su jele još tri obroka povrća više dnevno.

U istraživanju koje je nedavno objavljeno u časopisu Age and Ageing znanstvenici su otkrili da je konzumiranje najmanje tri obroka povrća i dva obroka voća na dan povezano s nižim rizikom za demenciju kod osoba starije dobi.

Veza postoji

Autori studije su analizirali zdravstveno stanje i prehranu 17.700 osoba treće dobi koje na početku istraživanja nisu imale demenciju. Pratili su ih tijekom šest godina kako bi vidjeli je li se kod njih razvila demencije te postoji li veza između razvoja demencije i unosa voća i povrća u organizam.

Osim što su otkrili da osobe koje su dnevno jele pet obroka povrća i voća imaju manji rizik za demenciju, utvrdili su i da se taj rizik dodatno smanjuje kod osoba koje su jele još tri obroka povrća više dnevno.

Rezultati se nisu promijenili ni nakon što su u obzir uzeti brojni ostali mogući faktori, poput pušenja ili postojanja nekih drugih kroničnih bolesti.

'Gase' upalne procese

Smatra se da je stvar u količini nutrijenata s protuupalnim i antioksidativnim svojstvima u voću i povrću. Naime, pretpostavlja se da upalni procesi imaju važnu ulogu u razvoju demencije, a nutrijenti iz voća i povrća mogu spriječiti razvoj takvih procesa.

Linker
24. travanj 2024 14:11