Zdrava kuhaona

4 super načina pripreme krastavaca, jedne od najzdravijih ljetnih namirnica

Moć krastavca dobrim dijelom leži u silicijevoj kiselini koju sadrži u tragovima. Ona održava dobro zdravlje vezivnog tkiva, mišića, kostiju te poboljšava ten.

 

Niskokaloričan i osvježavajući, idealna je ljetna namirnica. Sa čak 90 posto vode odlično hidratizira, a ujedno je i diuretik. Sadrži širok spektar minerala i vitamina, vlakana i tvari koje djeluju kao antioksidansi. Izvor je kalija, fosfora, kalcija, magnezija, željeza, cinka, mangana, bakra i selena te vitamina C i K i većine vitamina B skupine.

 

Jedna od prvih vrsta povrća koju smo počeli saditi u našem vrtu bili su krastavci; ne znam je li zbog Lucijine ljubavi prema njima ili zbog jednostavnog uzgoja. Lucija ih jede neoguljene s korom pa nam je bilo jako važno da ne budu ničim tretirani.

Počeci su bili smiješni, jer sam bacila previše sjemenja pa sam imala polje krastavaca, tako da je svaki vikend u Zagreb dolazila gajba krastavaca. Mom čuđenju nije bilo kraja kad sam shvatila da krastavac naraste u jednom danu.

Sadila sam sve vrste: salatne, stare sorte, male za kiseljenje. Jedne su godine bili svi pikavi, druge su se frkali kao kifle, puzali po vrtu bez reda, pa ih je trebalo pronalaziti jer se neobično sakriju. Onda smo otkrili mrežu, pa su se polako njome penjali.

Ove godine imamo drveni boks s tri sadnice krastavaca koji se penju uz žičanu ogradu. Ograda je čvrsta i lijepo ih drži, a oni osunčani brzo rastu. Ima ih i sada previše, jer im ova godina s puno kiše godi.

 

Moja mala kuharica

Kako u vrtu, uz krastavce, najviše imamo tikvica i rajčica, tako jela koja pripremamo prilagođavamo tim namirnicama i jedemo ih svakodnevno. A s obzirom na to da su praznici i nema škole, uglavnom kuha Lucija. Najčešće salate, wok ili tjesteninu uz obavezne krastavce. Svježima, tek ubranima, koji nemaju gorčine, dovoljno je sasvim malo soli.

Usporedim li povrće koje uzgojimo s onim kupovnim, moram reći da je naše neusporedivo ukusnije, ali kraće traje. Nemate li vrt, povrće možete posaditi i na  bakonu. Već jedna sadnica daje puno plodova.

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo