Čak se i sa žvakaćom gumom mora biti na oprezu.
 Getty Images
Pa čak i hostija

30 namirnica za koje bismo gotovo sa sigurnošću rekli da su bezglutenske, a zapravo nisu

Donosimo popis nekih na koje trebaju pripaziti osobe s intolerancijom glutena, a posebno oboljeli od celijakije.

Iako se gluten najčešće povezuje sa žitaricama i brašnom te pekarskim proizvodima koji se rade od njih, mnogo je namirnica za koje bi se gotovo sa sigurnošću reklo da su bezglutenske, a zapravo nisu. Donosimo popis nekih na koje trebaju pripaziti osobe s intolerancijom glutena, a posebno oboljeli od celijakije.


1. Čokolada

Ova omiljena poslastica obično ne sadrži gluten. Svi sastojci od kojih se spravlja čista čokolada sigurni su za konzumaciju, ali zbog načina proizvodnje neke vrste nose potencijalni rizik. Razlog je to što se drugi slatki proizvodi kao što su keksi (koji se rade od pšeničnog brašna) obloženi čokoladom ponekad proizvode na istoj proizvodnoj traci kao i čokolada i u tom slučaju velik je rizik od kontaminacije glutenom. Čokolada može sadržavati i druge dodatke, primjerice karamelizirane orašaste plodove koji su opasni jer sadrže gluten. Svakako provjerite oznake i uvjerite se da na deklaraciji ne piše "može sadržavati gluten u tragovima".


2. Heljdino brašno

Heljda ne sadrži gluten, no zbog uvjeta uzgoja i prerade često se može kontaminirati drugim žitaricama, primjerice pšenicom. Odaberite onu na kojoj je označeno da je bez glutena kako biste bili sigurni da je prikladna za jelo.


3. Kobasice, paštete i druge mesne prerađevine

Iako postoji i vrlo mnogo takvih proizvoda bez glutena, u kobasice, nareske ili hrenovke često se dodaju razni zgušnjivači. Posebno su opasne paštete jer se u njih stavljaju sastojci za povezivanje i zgušnjavanje na bazi pšenice, a ona sadrži gluten. Ovi proizvodi mogu se glutenom kontaminirati i tijekom procesa proizvodnje.


4. Prženi orašasti plodovi

Orašasti plodovi obično ne sadrže gluten, ali kupovni suho prženi i slani prženi orašasti plodovi često sadrže pšenično brašno u premazu pa obavezno provjerite oznaku prije nego što se odlučite na kupovinu.


5. Alkohol

Osnovna sirovina za pivo je ječam - žitarica koja sadrži gluten, ali iako je količina glutena u pivu, kako su pokazala najnovija istraživanja, relativno niska, oboljeli od celijakije trebaju biti vrlo oprezni. Glutena može biti ne samo u pivu nego i u drugim alkoholnim pićima kao što su viski ili burbon. No, zato se smije uživati u finom vinu.


6. Neka hrana s dodanom bojom karamela

Neke prehrambene boje, posebno boja karamela, naširoko se koriste u prehrambenoj industriji kako bi proizvodi kao što su perad, peciva ili mlijeko dobili privlačniju boju. Ovisno o načinu na koji se proizvodi, boja karamela može ili ne mora sadržavati gluten.


7. Kukuruzni kruh

Kukuruz je obično potpuno siguran za jelo pa se smatra da to vrijedi i za kukuruzni kruh. No, provjerite: vrlo se često kukuruznom brašnu dodaje pšenično kako bi kruh imao bolju teksturu, a to je opasno za sve koji moraju izbjegavati gluten. Važno je precizno provjeriti deklaraciju, a najbolje je da sami ispečete kukuruzni kruh.


8. Gotove juhe

Pšenično brašno često se koristi kao zgušnjivač za konzervirane i restoranske juhe i umake. Najbolje i najsigurnije je skuhati domaću juhu i umake. Za zgušnjavanje koristite slatko rižino brašno ili kukuruzni škrob. Još jedna ideja za kremastu juhu od brokule: s povrćem kuhajte malo sjeckanog krumpira. Škrob iz krumpira zgusnut će juhu ne utječući na okus i boju.


Spaghetti with wild vegan garlic pesto
Getty Images/iStockphoto
Dostupno je mnogo vrsta tjestenine bez glutena, ali bez obzira na to pripremate li je kod kuće ili jedete u restoranu, tjestenina bez glutena ne smije se kuhati u istoj vodi u kojoj se kuhala druga tjestenina.

9. Sladoled

Većina sladoleda ne sadrži gluten. Međutim, prilikom kupnje treba voditi brigu o nekoliko stvari. Čak i ako sladoled nije napravljen s glutenom, možda je obrađen u pogonu s drugom hranom koja ga sadrži. To nosi rizik za križnu kontaminaciju i opasno je za osobe koje boluju od celijakije ili imaju ozbiljnu intoleranciju na gluten. Očigledan pokazatelj da sladoled sadrži gluten su različiti okusi. Ako okus uključuje proizvod koja se obično proizvodi s glutenom, i sladoled će također sadržavati gluten. To se posebno odnosi na okuse i sladolede s karamelom, keksima, aromom ječmenog slada i drugim primamljivim dodacima. Kupujte samo proizvode na kojima se nalazi oznaka da su bez glutena.


10. Hostije

Hostija se pravi od bijelog pšeničnog brašna i vode, dakle sadrži gluten. Čak i ako se uzima samo jednom tjedno, vjernicima i to može biti previše.


11. Sushi

Sushi je zapravo velik problem. Iako bi ocat koji se tradicionalno koristi za pripremu sushi riže trebao biti dobiven od riže, restorani koji žele smanjiti troškove često ga spravljaju s octom od glutenskih žitarica. Problem je što se i prije posluživanja u sushi dodaje sojin umak, koji sadrži gluten. Također treba znati da neke imitacije rakovica sadrže pšenični škrob, stoga je sushi najbolje izbjegavati.


12. Preljevi za salatu

U mnogim gotovim preljevima za salatu kao zgušnjivači se koriste sastojci koji sadrže gluten. Stoga detaljno pročitajte popis sastojaka kako biste sa sigurnošću znali što jedete.


13. Kiseli krastavci

Kiseli krastavci obično su ukiseljeni u mješavini octa i slada koji sadrži gluten. Ako su ukiseljeni samo u alkoholnom i jabučnom octu, sigurni su za konzumaciju.


14. Kave s okusima

Mljevena zrna kave su sto posto bez glutena. Međutim, mnogi proizvođači instant-kava dodaju gluten jer on služi kao sredstvo za povećanje mase. Štoviše, mnogi kaveni napici s okusom sadrže gluten. Opasnost od kontaminacije glutenom vreba i iz aparata za kavu - valja ga temeljito očistiti nakon svake pripreme kako bi se izbjegla križna kontaminacija. Ako imate netoleranciju na gluten, skuhajte si običnu kavu s malo prirodnog sladila bez glutena.


15. Kus-kus

Često se koristi kao zamjena za rižu, no kus-kus se proizvodi od durum pšenice pa sadrži gluten. U kvinoji ga, s druge strane, nema pa se može koristiti u salatama, juhama ili za pripremu kaše.


16. Umak od soje

Kineski umak od soje tradicionalno sadrži pšenicu. Da bi se proizveo, prvo mora proći proces fermentacije i odstajati neko vrijeme, a zatim se dodaju zaslađivači i zgušnjivači na bazi pšenice. Ako želite kvalitetan začin sličnog okusa, zamijenite ga japanskim tamarijem - to je sojin umak koji je obično bez glutena, mada se i u ovom slučaju savjetuje pročitati deklaraciju.


17. Seitan

Iako zvuči vrlo zdravo i makrobiotički i jedna je od glavnih namirnica u vegetarijanskoj, veganskoj i makrobiotičkoj prehrani, seitan sadrži obilje glutena jer se specifičnim postupkom obrade radi od pšeničnog brašna.


18. Aromatizirani čips

Čips se radi od krumpira i tehnički bi stoga trebao biti bez glutena, ali mnogi čipsevi s okusom ga sadrže. Čak i oni kojima nisu dodani okusi mogu se kontaminirati tijekom proizvodnje.


19. Kozmetički proizvodi

Mnogi kozmetički proizvodi opasnost su za zdravlje. Gluten se može apsorbirati i preko kože, a ruževi za usne vrlo ga često sadrže. Čak i mala količina glutena u balzamu za usne može izazvati probleme. U proizvodima za ljepotu hidrolizirani gluten koristi se kao emulgator i stabilizator. Glutena može biti i u losionima za njegu tijela. Ljudi s celijakijom koji žele živjeti bezglutenskim životom trebali bi biti svjesni sastojaka u kozmetici.


Young traveler in Bali, Indonesia. He is sitting and relaxing in a cafe, having a cup of espresso while thinking where to go next.
Getty Images/iStockphoto
Mnogi proizvođači instant-kava dodaju gluten jer on služi kao sredstvo za povećanje mase.


20. Gotovi umaci

Još jedna opasnost za one koji pokušavaju izbjeći gluten su kupovni umaci, uključujući umake za tjesteninu i umake za roštilj. Većina tih konzerviranih proizvoda kao zgušnjivač sadrži gluten. Iako su na policama trgovina dostupni i oni bez glutena, umak pripremljen kod kuće najzdraviji je i najsigurniji. Umaci s kukuruznim škrobom ne sadrže gluten.


21. Žvakaća guma

Čak se i sa žvakaćom gumom mora biti na oprezu. Neki proizvođači guma za žvakanje koriste prah na bazi glutena kako se ne bi lijepile za omot. Stoga je važno detaljno pročitati sastojke i vidjeti nema li u njima pšenice, ječma ili drugih žitarica.


22. Pir

Mnogi smatraju da pir ne sadrži gluten ili ga barem sadrži mnogo manje od ostalih sorti pšenice. No pir je drevna sorta - podvrsta pšenice i ima glutena približno koliko i današnje sorte pšenice.


23. Prašak za pecivo

Prašak za pecivo obično se sastoji od sode bikarbone i škroba, ali često je upotpunjen raznim dodacima i okusima. Ponekad i okus vanilije u malim količinama može sadržavati gluten pa se osobama s intolerancijom savjetuje da kupuju namjenski, bezglutenski prašak za pecivo.


24. Omleti u restoranima

Budite oprezni pri naručivanju omleta u restoranu. Kako bi omlet bio izdašniji, u nekim restoranima u jaja dodaju smjesu za palačinke, a u njoj ima glutena. Prije naručivanja raspitajte se dodaju li se omletu kakvi drugi sastojci osim jaja.


25. Tjestenina (čak i ona bez glutena)

Dostupno je mnogo vrsta tjestenine bez glutena, ali bez obzira na to pripremate li je kod kuće ili jedete u restoranu, tjestenina bez glutena ne smije se kuhati u istoj vodi u kojoj se kuhala druga tjestenina. Mnogi restorani drže vodu za tjesteninu vrućom i spremnom za uporabu kako bi što prije bila gotova, no tjestenina bez glutena mora se kuhati u svježoj, čistoj vodi.

Marinated cucumbers in a bowl with spices and herbs. On a rustic background.
Getty Images/iStockphoto
Kiseli krastavci obično su ukiseljeni u mješavini octa i slada koji sadrži gluten.

26. Kukuruzne pahuljice

Iako je glavni sastojak kukuruznih pahuljica kukuruz, a to je prirodno zrno bez glutena, mnogi proizvođači dodaju za aromu ekstrakt ječmenog slada, a on sadrži gluten. Neke kukuruzne pahuljice imaju vrlo malu količinu slada pa su s tog aspekta relativno sigurne, ali veće količine slada znače i veću opasnost za zdravlje oboljelih od celijakije.


27. Zob i zobene pahuljice

Iako je zob bezglutenska namirnica, može biti kontaminirana glutenom. Kontaminacija zobi događa se obično iz dva razloga. Prvo je zato što se zob uzgaja u neposrednoj blizini drugih žitarica - pšenice, ječma ili raži koji sadrže gluten, a drugi razlog potencijalne kontaminacije je što se u silosima za skladištenje zobi čuvaju i druge žitarice. Dakle, kontaminacija se vrlo lako može dogoditi još na polju, ali i tijekom obrade. Dobra vijest je da možete naći zob bez glutena u većini trgovina zdravom hranom - samo provjerite oznaku i budite sigurni da ima certifikat da je bez glutena.


28. Začini

Mnogi začini sami su po sebi sigurni, ali prijeti opasnost da su kontaminirani u tvornici jer im proizvođači dodaju malo pšenice kako bi spriječili zgušnjavanje i stvaranje grudica. Kod kupovine curryja, kurkume, crvene paprike, cimeta i drugih začina provjerite na deklaraciji sadrže li gluten.


29. Sirni namazi i sirevi s plijesni

Topljene vrste sira, sirni namazi, voćni jogurti i pudinzi sadrže gluten jer im je dodano pšenično brašno. I u gorgonzoli ima glutena jer joj proizvođači često dodaju komadiće kruha ili kvasca kako bi ubrzali razvoj plijesni.


30. Mesne okruglice i štruce

Većina mesnih okruglica i štruca sadrži krušne mrvice koje povezuju meso i daju mu glatku teksturu. Kada kod kuće spravljate mesne okruglice ili mesnu štrucu, umjesto krušnih mrvica upotrijebite pire krumpir i jaje. To je odlično i ukusno vezivo za pripremu mesnih okruglica bez glutena.

Linker
27. ožujak 2024 18:19