Baš poput avokada, i druge namirnice s ovog popisa mogu se pripremati na različite načine, samo vam treba malo vremena i dobre volje.
 Foto: iStock
Bez njih ne možemo

16 namirnica iznenađujuće bogatih vlaknima

Avokado, kupine, prokulice ili ječam samo su neke od namirnice bogatih vlaknima. Kako biste ih sve upoznali prelistajte galeriju i obogatite svoj jelovnik.

O koristi prehrane bogate vlaknima već i vrapci na grani znaju ponešto. No, jeste li znali da su, osim za pravilnu probava, vlakna izrazito korisna i za smanjenje rizika od moždanog udara, visokog tlaka i srčanih bolesti?

Zdravstvene prednosti

Prema novim istraživanjima, prenosi portal Greatist, unatoč stalnim upozorenjima sve manje ljudi obraća pažnju na njihov unos, a preskakanje obroka bogatih vlaknima može dovesti do problema s probavom (zatvora), a to pak sa sobom može povući niz drugih problema. S druge strane, pretjerana konzumacija vlakana može previše ubrzati probavu što znači da tijelo neće dobiti prikladnu količinu minerala i ostalih hranjivih tvari.

Idealna količina

Američki institut za medicinu preporuča muškarcima mlađima od 50 godina konzumaciju oko 38 grama vlakana svaki dan, a ženama oko 25 grama. Stariji od 50 godina trebali bi konzumirati još manju količinu vlakana - oko 30 grama muškarci i oko 20 grama žene.

Upoznajmo namirnice bogate vlaknima te informacije koliko vlakana sadrže u jednoj šalici (2 dcl).

Linker
25. travanj 2024 17:46