Skrivene kalorije su svuda oko nas.
 foto: shutterstock
U TOME JE KVAKA

10 zdravih namirnica zbog kojih se naglo debljamo, ako ste na dijeti - OPREZ!

Ako želimo izgubiti koji kilogram, znamo da trebamo izbjegavati brzu i prženu hranu, isto kao slatkiše i razne grickalice. Ipak, često nismo svjesni da i poneka zdrava hrana sadrži puno više kalorija i masti nego što mi to mislimo. 


Nemojte dopustiti da vam ove namirnice unište dijetu.


1. Jogurt

Običan jogurt je savršen izbor te sadrži tek 100 kalorija. Ono što biste trebali izbjegavati, ako ste na dijeti, su voćni jogurti koji nerijetko znaju biti 'natrpani' šećerom. Prije kupnje obavezno provjerite sastav.


2. Vege burger

Ako se priprema ispravno, vrlo je zdrava i dobra opcija ako ste na dijeti. Međutim, ovakvi burgeri često znaju biti, kažu stručnjaci, puni ulja, maslaca, majoneze i sira. Na kraju, po porciji vege burgera u organizam možete unijeti više od 1000 kalorija.


3. Smoothie

Smoothie znaju biti jako zdravi, no oni kupovni mogu sadržavati velike količine šećera. I najbolje je da ih pripremate doma. Zdravi smoothie treba sadržavati voće i povrće, običan jogurt, led, mlijeko ili proteinski prašak.

OVDJE DONOSIMO tri ideje za smoothie, koje možete piti ujutro ili između obroka. Osvježit će vas, a tijelu pružiti toliko potrebnu dozu vitamina, minerala i zdravih masti.

4. Avokado

Ova supernamirnica prepuna je antioksidansa, nutrijenata, vlakana i zdravih masnoća. Međutim, ako trenutačno pazite na unos kalorija s avokadom budite oprezni. Samo jedan avokado sadrži 350 kalorija.


Treba imati ma umu da je narezani avokado vrlo osjetljiv na oksidaciju pa kad se oguli, brzo posmeđi. To se može spriječiti tako da se polije sokom limuna ili limete, jer antioksidansi u tim agrumima sprečavaju oksidaciju.


Poželjno je prije jela ukloniti sve potamnjele dijelove. Nije naodmet znati i da se nezreli avokado treba čuvati na sobnoj temperaturi i pustiti da dozre, a kako dozrijeva, kora tamni. Nezreli nije dobro spremati u hladnjak jer nikada neće dozreti, samo će sagnjiti.


5. Punomasno mlijeko

Mlijeko je važno za zdravlje kostiju i zuba, ali ako je vaš cilj gubitak kilograma, onda biste trebali smanjiti konzumaciju punomasnog mlijeka.


6. Sir

Baš kao i mlijeko, sir je dobar izvor kalcija i proteina. Međutim, sir također sadrži masnoće i puno kalorija. Smanjite porcije i odlučite se za feta i kozji sir koji će vam pomoći da sagorite masnoće i dulje ostanete siti.


ČITAJTE I: Osam grešaka zbog kojih se (najčešće) debljamo


7. Salata

Povrće i zelenjava su super sastojci za zdrav obrok. No, salate u restoranima često su začinjene s puno dresinga pa jedan obrok salate, za koju ste pomislili da će vam osigurati pun želudac s malo kalorija, mogu napraviti više štete nego koristi.

Ne zavaravajte se i pazite na sastojke. Dresing za salatu može sadržavati i majonezu ili neke druge kombinacije umaka koje podižu kaloričnu vrijednost obroka, baš kao i dodaci poput slanog sira, prženih kockica kruha ili piletine.


8. Orašasti plodovi

Savršeni su izvor proteina, vlakana i masnih kiselina. Međutim, orašasti plodovi također sadrže puno kalorija. Četvrtina šalica badema sadrži preko 130 kalorija. Jedite ih, ali ne pretjerujte.


9. Proteinske pločice

Iako su one prikladan izbor nakon teškog treninga, najčešće sadrže isto toliko šećera kao da ste pojeli čokoladu. Pronađite vrstu koja sadrži samo sjemenke i orašaste plodove, i ne posežite za svakom na kojoj piše da je zdrava.

Pazite na smeđi sirup od riže, šećerni sirup i šećer u obliku šećerne trske, koji se često dodaju za poboljšanje okusa. Također pripazite na šećerne alkohole poput glicerina i maltitola.


10. Granola

Granola iz dućana je obično puna skrivenih šećera što ju čini i ne tako idealnim odabirom za doručak. Na popisu sastojaka osim one očite 'šećer', potražite i smeđi sirup od riže, melasu, kukuruzni sirup, ispareni sok od šećerne trske…

Linker
05. ožujak 2024 22:06