IMUNIZACIJA

Cijepljenje – put do zdravlja u svakoj životnoj dobi

U današnje doba, lako je zaboraviti na ulogu koju cjepiva igraju u stvaranju sigurnog života bez bojazni od zaraze. Točnije, lako je zaboraviti dobrobiti cijepljenja sve dok se ne nađemo pred vrstom virusa za koje cjepivo još ne postoji – kao što je slučaj s korona virusom.

Baš zato, podsjetit ćemo se na koji nas način cijepljenje štiti od zaraznih bolesti od najranijeg djetinjstva, pa sve do duboke starosti, podižu kvalitetu našeg života i produžuju životni vijek iz generacije u generaciju.

Uloga cjepiva je pripremiti imunološki sustav na prepoznavanje, a time i obranu od stanica i molekula koje ne pripadaju tijelu. Cjepivo unosi u tijelo oslabljen ili deaktiviran oblik virusa ili bakterije, a naše tijelo kao odgovor na to proizvodi antitijela za obranu od tog virusa ili bakterije. U slučaju da stvaran, aktivan virus ili bakterija uđu u tijelo, obrambeni sustav tijela prepoznaje ih i eliminira na vrijeme. Na taj način, cijepiva poboljšavaju prirodne obrambene mehanizme svakog pojedinca [1].

promo

Iako je cijepljenje način zaštite pojedinca od zaraze, cijepljenje većine stanovništva još je bitniji faktor. Kada je većinski postotak stanovništva zaštićen od virusa ili bakterije cijepljenjem, bolest se ne može širiti. To se naziva “imunitet krda” i važan je element suvremene civilizacije. Nedavni trend odbijanja cijepljenja već je u nekoliko zemalja diljem razvijenog svijeta pokazao kako se zaraze na koje smo već zaboravili brzo šire kada procijepljenost stanovništva padne ispod određene razine [2].

promo

promo

Iako su neke zarazne bolesti gotovo iskorijenjene u određenim dijelovima svijeta, u drugima još uvijek mogu postojati, sve češća putovanja diljem svijeta, pogotovo odlazak u zemlje gdje je procijepljenost niska, još su jedan razlog za imunizaciju kako ne bismo oboljeli, ali niti donijeli zarazu kući [3]. Odluka o cijepljenju odgovornost je svakog pojedinca, ne samo kako bi zaštitili sebe, već i kako bi zaštitili najosjetljivije, najmlađe i najstarije članove svoje obitelji i društva.

promo

Nepostojanje lijeka i cjepiva u sadašnjoj pandemiji korona virusom jasno nam pokazuje koliko su zarazne bolesti još uvijek velika prijetnja čovječanstvu te koliko mogu narušiti kvalitetu života i u širim razmjerima utjecati na ekonomsku sliku svijeta.

promo

Pratite nas Facebook stranici Zdravionica gdje redovno objavljujemo zanimljive i korisne stvari vezane uz zdrav život.

[1] CDC. Understanding How Vaccines Work. Last Reviewed February 2013. Accessed January 2018.

[2] Vaccines Today. What is Herd Immunity? [Online] 2015. [Cited: 20 November 2017.]

[3] CDC. Centers for Disease Control and Prevention: Measles Cases and Outbreaks. [Online] 2017. [Cited: November 2017.]

Linker
25. travanj 2024 12:51