cool mjesto

To je minimalizam: Ne, ovo nije klinika negdje u svijetu. Ovo je u Čepinu!

 Jure Živković

U Čepinu kod Osijeka nedavno je otvorena lijepa dentalna klinika koja nas je zainteresirala svojim interijerom i arhitektonsko-dizajnerskim rješenjima. Autor projekta je Cindrić Studio, a projektni tim činili su arhitekti Luka Cindrić i Gita Grah.

- Riječ je o dentalnom centru, smještenom unutar specijalne bolnice Priora u Čepinu pored Osijeka. U uređenju same poliklinike, važno je bilo naglasiti kvalitete visoke profesionalnosti koje ona predstavlja te unaprijediti cjelokupno iskustvo pacijenata - objasnili su iz Cindrić Studija i dodali kako su pazili da interijer u središte stavlja korisnika i načine na koji on doživljava i koristi prostor.

image
Jure Živković
image
Jure Živković
image
Jure Živković
image
Jure Živković
image
Cindrić Studio

Jedna od najupečatljivijih karakteristika u oblikovanju prostora je korištenje krivulja koje naglašavaju prirodno kretanje čovjeka i intuitivno umjeravaju korisnike kroz prostor. Time se postiže protočnost i fluidnost kretanja između glavnih zona poliklinike, kao što su recepcija, čekaonica, zone ordinacija, itd.

- Ove su zone zamišljene kao svojevrsna proširenja hodnika, što se dodatno naglašava prostornim elementima koji ih povezuju i time stvaraju jedinstven prostor. Prvi kontakt između poliklinike i korisnika ostvaruje se u zoni recepcije koja kroz prepoznatljivo oblikovanje odmah upoznaje korisnika s karakterom poliklinike. Drveni zidni panel i središnje pozicionirani pult imaju ključnu ulogu u tom procesu jer svojim mekanim linijama i toplim materijalima pružaju dojam prijateljskog i pozitivnog okruženja. Osim toga, pult svojim oblikovanjem i djelomičnom pozicijom na hodniku usporava kretanje i vizualno dijeli javan od privatnog dijela poliklinike - objasnili su arhitekti i dodali da je prostor čekaonice primarno primarno oblikovan da svojim izgledom i sadržajem stvara ugodno okruženje i podiže kvalitetu čekanja. Sve su zidne plohe projektirane kao zasebne teme, pružajući raznolike mogućnosti za korisnike.

image
Jure Živković
image
Jure Živković
image
Jure Živković
image
Jure Živković
image
Jure Živković

- S jedne strane imamo objedinjenu nišu za sjedenje s info zidom i televizijom, dok je s druge strane pozicioniran zidni panel koji unutar sebe sadrži mjesto za izlaganje umjetnosti. Ovdje se nalazi djelo slikarice Jelene Bando koje svojim koloritom poštuje lokalni genius loci te stvara autentičnu atmosferu u prostoriji. Pomno izabrani materijali i pažljivo projektirani detalji u cjelopkupnom prostoru poliklinike - ispričali su iz Cindrić Studija i otkrili kako korištenje drveta i drugih materijala uvelike doprinosi kvaliteti prostora i zajedno sa uporabom krivulja stvara jedinstven prostor i ugodno okruženje za pacijente.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 19:01