DIY PROMAŠAJ

Dizajneri upozoravaju na stvari koje nikad ne biste trebali sami bojati: ‘Izgledat će jeftino, a može biti i opasno‘

Ilustracija

 /SHUTTERSTOCK

Boja može učiniti čuda u domu. Od jednog zida do cijele prostorije ili jednog komada namještaja, može osvježiti, pa čak i transformirati životni prostor, a da vam pritom ne treba čak ni majstor. Međutim, "uradi sam" projekti mogu biti zeznuti, a Real Simple ističe kako bojanje nekih predmeta u kućanstvu može biti čak i opasno.

Pločice

Iako biste mogli doći u iskušenje da upotrijebite boju kako biste promijenili stvari u svojoj kupaonici ili kuhinji, dizajneri kažu da je to loša ideja jer će, bez obzira na to koliko se trudili, izgledati jeftino, a sama se boja može početi i guliti.

Drveni pod

Bojanje tamnog drvenog poda u bijelo može užasno poći po zlu. Lakiranje podova je nevjerojatna količina posla, čak i za iskusnije DIY majstore. Prije nego izvadite brusilicu trebate znati da oštećene podove može biti izazovno popraviti, a zamijeniti pravo bogatstvo. Ako ste doista u iskušenju da promijenite svoje drvene podove, a nemate budžet za novu podnu oblogu, sigurnije je i ekonomičnije pozvati profesionalca da ih bajca.

Kvake i slavine

Jedno veliko ne za slavine, brave, kvake... Zbog učestalog korištenja boja će se ljuštiti i i neće izgledati svježe. Osim toga, svježa boja mogla bi ući u bravu, a nakon što se osuši neće ispravno raditi.

Detektori dima i ugljičnog monoksida

Detektori dima i ugljičnog monoksida možda nisu estetski najugodnije stvari u domu, ali su ključni za sigurnost. Iako nismo baš sigurni zašto bi ih netko išao uopće bojati, dizajneri ih navode na popis, ističući kako boja na njima može blokirati senzore i smanjiti njihovu učinkovitost, što može biti i opasno.

Uređaji

Iako je farbanje kućanskih aparata glavni trend posljednjih godina, dizajneri upozoravaju da boja na njima može poremetiti rad i struju, što predstavlja opasnost od požara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 12:41