Pravilna i redovita njega kože najbolji su put do zdrave kože.
 Foto: Shutterstock
Kad ništa drugo ne pomaže

Zrela koža 'u pubertetu': 12 moćnih saveznika u borbi protiv akni

Akne možemo liječiti i prirodno, antiseptičkim eteričnim uljima koja istodobno pospješuju obnavljanje kože. 

Piše: Goranka Jelinčić/Doktor u kući

Akne su čest kožni problem u adolescenciji, ali i u kasnijoj dobi i jedna od najčešćih kožnih bolesti. To stanje kože nastaje pri začepljenju žlijezda lojnica na licu i gornjem dijelu tijela sebumom, masnom supstancom koju stvaraju te žlijezde. Redovito čišćenje pomaže u sprečavanju nakupljanja sebuma i nastanka prištića. Liječite akne antiseptičkim eteričnim uljima koja istodobno potiču obnavljanje kože.

Najbolja su ulja čajevca, geranija, lavande. Biljni tretmani za vanjsku upotrebu uključuju otopine bazge, lavande, hamamelisa ili nevena.


1. Mlijeko za lice od divlje kamilice

Divlju kamilicu lako je uzgojiti u vrtu i brzo se sama širi. Kada se lišće divlje kamilice zagrije s mlijekom, dobije se odličan tonik koji, nanesen na kožu, pomaže očistiti pore, sprečava stvaranje mitesera i vlaži suhu kožu.

Sastojci:

• Velika rukovet divlje kamilice (izdvojiti listiće)

• 600 ml (dvije i pol šalice) mlijeka

Postupak: Lišće kamilice i mlijeko stavite u lonac, pustite da zakipi, a zatim smanjite vatru i lagano kuhajte 20 minuta. Maknite lonac s vatre i pustite da se ohladi. Procijedite u staklenu bocu i čuvajte u hladnjaku. Nanosite hladno na kožu i dobro umasirajte.


2. Hidrolat ljekovite kadulje

Hidrolat ljekovite kadulje je prirodni proizvod koji pomaže u borbi protiv prištića. Dobiva se destilacijom svježih listova kadulje. Ova dragocjena tekućina izdvaja se specifičnim okusom, mirisom, kemijskim sastavom te jakim terapeutskim svojstvima. Hidrolat ne samo da liječi simptome nego smanjuje i mogućnost pojave novih akni, odnosno može ukloniti uzrok problema ako je hormonalne prirode ili posljedica nedostatne ili nepravilne njege kože.

Koristite oralno tako da jednu čajnu žličicu hidrolata pomiješate sa 1 dl vode (dvaput na dan). Po potrebi možete povećati dozu s čajne na jušnu žlicu.


3. Preljev za lice od jabučnog octa

Jabučni ocat sadrži sastojke koji uklanjaju nečistoće s lica (na primjer ostatke šminke) i razgrađuje mrtve stanice. Također uravnotežuje pH kože pa tako sprečava razvoj bakterija. Pogodan je za čišćenje masne kože, no nemojte pretjerivati jer će žlijezde lojnice više raditi i izbit će prištići.

Postupak: Jabučni ocat pomiješajte s vodom u omjeru 1:1 (dakle jedna šalica octa na jednu šalicu vode). Mješavinu nanesite na zahvaćena područja i ostavite da djeluje nekoliko minuta. Nakon toga isperite lice toplom, a zatim hladnom vodom kako bi se pore zatvorile. Ako se ovaj tretman provodi redovito jednom tjedno, akne bi se trebale povući najkasnije za nekoliko tjedana.


4. Snijeg od bjelanjaka

Tretman s bjelanjcima pomoći će vam da se jednostavno riješite akni i ožiljaka. Puni su proteina i vitamina koji uspješno napadaju bakterije i obnavljaju stanice kože. Također upijaju višak masnoće (sebuma) s kože, što znači da ostavljaju manje hrane bakterijama.

Postupak: Istucite snijeg od dva-tri bjelanjka. Nakon nekoliko minuta ravnomjerno nanesite smjesu na cijelo lice i pustite da odstoji 20-ak minuta. Isperite lice toplom vodom i namažite ga hidratantnom kremom jer bjelanjci mogu isušiti kožu.


5. Pasta od eko narančine kore

Naranče obiluju vitaminom C i limunskom kiselinom, koje uspješno uklanjaju masne naslage i bakterije. Vitamin C uz to pospješuje rast novih, zdravih stanica kože.

Postupak: Isperite lice i dobro ga osušite. Koru dviju naranči stavite u blender ili mikser i pomiješajte s malo vode. Miksajte koru i vodu sve dok ne dobijete gustu i čvrstu pastu. Nanesite je na problematična područja i za 20-25 minuta isperite mlakom vodom.


6. Češnjak

Češnjak je antivirusno, antibakterijsko, antiseptičko i antioksidativno sredstvo koje pomaže u brzom rješavanju prištića.

Postupak: Prerežite češanj na dva dijela. Utrljajte ga na zahvaćena područja i pričekajte pet minuta. Nakon toga operite kožu mlakom vodom. Ovaj postupak ponovite nekoliko puta dnevno.

Foto: Shutterstock
Koža bi trebala imati prirodnu pH vrijednost 5, no često pranje i korištenje preparata koji nemaju odgovarajući pH faktor dovode je do neravnoteže.

7. Parom protiv prištića

Para će otvoriti pore na koži te je osloboditi masnoća, nečistoća i bakterija koje izazivaju infekciju i upalu. Napunite veliku posudu vrelom vodom i držite glavu iznad posude nekoliko minuta. Ako preko glave stavite ručnik koji ste natopili u toploj vodi, učinak će biti još bolji. Nakon ovog tretmana isperite lice mlakom vodom i nakon sušenja nanesite hidratantnu kremu.


8. Maska od meda i cimeta

Med i cimet jedna su od najboljih kombinacija protiv prištića. Med je prirodni lijek za sve, dok cimet ima antimikrobna, antioksidativna i antivirusna svojstva. Također se može pomiješati s drugim preparatima za njegu kože.

Postupak: Za početak isperite lice vodom i dobro ga osušite. Pomiješajte dvije žlice meda s jednom žličicom cimeta. Masku nanesite na lice i ostavite da djeluje 10-15 minuta. Temeljito isperite lice vodom te ga osušite.


9. Soda bikarbona

Soda bikarbona je gruba, ali ako se primjenjuje ispravno, njene meke čestice skinut će gornji sloj mrtvih stanica kože, a osjetljiva koža lica neće biti nadražena ili upaljena.

Postupak: Jednostavno pomiješajte malu količinu sode bikarbone s vodom kako biste dobili pastu. Vrlo nježno umasirajte u kožu i ostavite da djeluje jednu minutu prije nego što je isperete mlakom vodom. Nemojte zaboraviti na hidrataciju kože nakon ovog postupka. Najbolje je umasirati u lice nekoliko kapi kokosova ili bademova ulja. Ponavljajte ovaj postupak 2-3 puta tjedno.


10. Limun

Limunov sok sadrži limunsku kiselinu koja je, uz mliječnu i glikolnu kiselinu, jedna od osnovnih alfa-hidroksi kiselina. One su poznate po svojoj kozmetičkoj upotrebi. Mnogi proizvodi za njegu kože, uključujući i anti-age kreme i kemijske pilinge, imaju ih kao ključni sastojak. Potiču povećanu proizvodnju kolagena i učvršćuju kožu, a učinkovite su i u borbi protiv ožiljaka. Osim toga, limunov sok je snažan dezinficijens koji pomaže u uništavanju prištića i olakšava stvaranje nove, zdrave kože. Također pomaže u izbjeljivanju kože i protiv hiperpigmentacije.

Postupak: Temeljito očistite lice. Iscijedite sok 1-3 limuna. Nanesite ga na problematično područje. Postupak ponavljajte 2-3 puta tjedno.


11. Aloe vera

Sok ili gel aloe vere učinkovit je za uklanjanje akni i ožiljaka. Ne samo da smiruje upaljenu kožu nego potiče imunosni sustav i obnavlja oštećeno tkivo.


12. Maslinovo ulje

Maslinovo ulje bogato je željezom i vitaminima A, D, E, C, B1 i B2. Vitamin E poznat je kao važan borac protiv starenja. Maslinovo ulje bogato je antioksidansima i protuupalnim tvarima te učinkovito pomaže u liječenju akni i ožiljaka.

Postupak: Prije odlaska u krevet nježno umasirajte maslinovo ulje u kožu, koncentrirajući se na problematična mjesta. Stavite topao ručnik preko lica kako bi se otvorile pore. Nježno obrišite višak ulja. Ponovite postupak 1-2 puta tjedno. Na kraju se umijte hladnom vodom.

Savjeti za lijepu kožu: ● Dan započnite čašom tople vode u koju ste iscijedili limun ● Uzimajte malu žličicu kurkume svaki dan ● Uživajte u masaži lica ● Koristite kupke od nevena ● Pijte svježi sok od mrkve i jedite kuhani korijen bijele repe ● Zaštitite se od sunca ● Pokušajte smanjiti stres

Linker
16. travanj 2024 16:16