Dosad se smatralo da ciklus ispadanja i rasta novih vlasi potpuno ovisi o matičnim stanicama, no to se promijenilo.
 Foto: iStock
Dobre vijesti

Znanstvenici na korak do lijeka protiv ćelavosti

Testiranje na miševima pokazalo je da regulatorne T stanice u koži šalju signale koji stimuliraju folikule dlačica na obnavljanje i ponovni rast.

Znanstvenici sa Sveučilišta Kalifornija otkrili su kako se određene imunosne stanice mogu upotrijebiti za liječenje ćelavosti.

Regulatorne T stanice prisutne su u cijelom našem tijelu, zadužene su da kontroliraju upalne procese te da osiguravaju da svaki dio imunosnog sustava pravilno funkcionira. No, američki znanstvenici sada su otkrili i još jednu, dosad nepoznatu funkciju tih stanica, a to je da mogu potaknuti rast kose.

Pravo otkriće

Testiranje na miševima pokazalo je da regulatorne T stanice u koži šalju signale koji stimuliraju folikule dlačica na obnavljanje i ponovni rast. Voditelj istraživanja dr. Michael Rosenblum smatra da je to otkriće jedan od najvećih koraka u području liječenja ćelavosti i istraživanja imunosnog sustava.

A što je s matičnim stanicama?

Dosad se smatralo da ciklus ispadanja i rasta novih vlasi potpuno ovisi o matičnim stanicama, no sada se pokazalo da su za to ključne upravo regulatorne T stanice. Ako se one onesposobe, kosa jednostavno neće ponovo izrasti nakon što je ispala.

- Dosad se smatralo da imunosne stanice ulaze u tkivo kako bi se borile protiv infekcija, a zatim su matične stanice zadužene da obnove oštećenja tkiva. No, sada je otkriveno da imunosne i matične stanice moraju raditi zajedno kako bi se omogućilo obnavljanje - rekao je dr. Rosenblum te dodao da bi ovo istraživanje moglo dovesti do stvaranja novih, učinkovitijih terapija za ćelavost.

Linker
19. travanj 2024 03:27