Priznajte, već ste se nekoliko puta ulovili kako zvučite baš kao vaša mama, zar ne!?
 Getty Images/iStockphoto
Ma nek' sam ista...

Znanost je otkrila trenutak u kojem počinjemo sve više nalikovati svojoj majci

Istraživanje provedeno na dvije tisuće ispitanika dovelo je do zaključka koji je iznenadio čak i znanstvenike.

Nije važno kako naši odnosi trenutno izgledaju. Naime, čak i ako smo rastavljeni zbog dugogodišnjih svađa, imamo različite poglede na život ili interese - geni i iskustva iz djetinjstva u jednom trenutku dođu do izražaja. Novo istraživanje je otkrilo trenutak kada taj proces najčešće počinje.


Koji je to trenutak?

U britanskoj studiji sudjelovalo je ukupno 2000 ljudi. Sudionici su odgovorili na niz pitanja koja su imala za cilj otkriti trenutak okončanja "pobune" protiv svojih majki. Na njihovo iznenađenje - kao rezultat ankete, otkriven je trenutak kada su žene počele vrlo sličiti svojim majkama. Štoviše, dogodilo se mnogo ranije nego što su očekivali.

U slučaju žena, prve promjene su se dogodile u prosjeku u dobi od 33 godine. Za muškarce je to godinu dana kasnije.

Side view of happy mother and daughter sitting on bed together. Smiling woman sitting beside her elderly mother and clapping her hands.
Getty Images/iStockphoto
Genima i naučenim obrascima ponašanja baš i ne možemo pobjeći tako lako.

Što to točno znači?

Istraživanje je pokazalo da su sudionici studije počeli, između ostalog, gledati iste TV programe, imaju iste hobije i koriste iste izraze kao svoji roditelji. Prema autorima studije, važan faktor koji obično pokreće proces transformacije u našu majku ili oca jest trenutak kad i sami postanemo roditelji. Promjene dobivaju još veću brzinu kada vidimo prve znakove starenja.

Počinjemo se osjećati kao naši roditelji kada počnemo izgledati kao oni.

Iako mnogi ljudi žele odgoditi ovaj proces što je kasnije moguće, to je nezaobilazan dio života. Fenomen fizičke sličnosti s roditeljima također se događa - u slučaju žena, odvija se u prosjeku od 37 godine, a za muškarce od 43 godine.

Linker
20. travanj 2024 01:21