Pravilna njega

Zašto se koža peruta i što je to što radimo krivo?

Ako pretjerujete s njihovom upotrebom, kemijski pilinzi i kiseline kao nuspojavu mogu uzrokovati ljuštenje kože

 

Je li vam koža lica suha, crvena i peruta se? Ako ste pretjerali s nekim proizvodima za njegu, moguće je da ste napravili više štete nego koristi.


Kako dolazi do perutanja?

Perutanje mogu izazvati agresivni pilinzi, miješanje većeg broja proizvoda za njegu ili prekomjerna upotreba proizvoda na bazi alkohola ili kiselina.

Sve što je previše grubo ili isušuje kožu uzrokuje preosjetljivost kože, a to ometa njezino normalno funkcioniranje. Kemijski pilinzi čine čuda u uklanjanju površinskog sloja odumrlih stanica s kože, no uobičajena nuspojava njihova korištenja je ljuštenje i perutanje kože. Prekomjerna upotreba sastojaka kao što su glikolna i salicilna kiselina može izazvati slične posljedice te dovesti do ljuštenja i perutanja, čak i do pojave blažih oblika opeklina. Koža se često peruta i nakon određenog stupnja upale, odnosno perutanje predstavlja znak da je upala prošla.

 

Što poduzeti?

Svaki put kad primijetite da vam je koža izmučena, suha i oštećena, trebali biste promijeniti proizvod koji koristite za njegu. Dobro je pritom se konzultirati s dermatologom ili kozmetičarkom.


Kućna rješenja

Prijeđite na sredstvo za čišćenje lica koje se ne pjeni i ne sadrži mirise te nakon njega obavezno nanesite blagi hidratantni proizvod (losion ili serum) kako biste koži osigurali dovoljnu količinu vlage. Izbjegavajte tonirane proizvode koji isušuju kožu. Najvažnije je koži omogućiti da ponovno diše te da ne dođe do začepljenja pora.


Liječničke preporuke

Kad ništa drugo ne daje rezultate, nanosite malu količinu steroidne kreme na zahvaćene dijelove kože tijekom nekoliko dana. Nemojte pretjerivati s upotrebom takve kreme jer može izazvati akne i crvenilo. Najbolje se posavjetovati s dermatologom o izboru kreme i odgovarajućoj dozi.

Foto: iStock


3 postupka kojima oštećujemo kožu lica

Sve mi nesvjesno činimo nešto čime narušavamo zdravlje kože. Ključ za izbjegavanje takvih grešaka leži u tome da naučimo koji svakodnevni izbori i postupci djeluju loše na kožu. Ovo su tri česta primjera.


Pranje lica grubom rukavicom

Uvjereni ste da rukavica za pranje ne može oštetiti kožu, zar ne? No, to nije točno. Možda i nije apsolutno štetno za kožu lica, ali trljanje lica grubom, abrazivnom rukavicom nije najbolji izbor. Bolje bi bilo to učiniti prstima ili mekom krpicom.


Nedovoljna hidratacija

Hidratacija je ključ zdrave kože, no mnoge žene ne nanose hidratantnu kremu u dovoljnoj količini ili to uopće ne čine. Koža je cjelovit organ pa cijeloj njezinoj površini treba posvetiti pozornost, a ne samo licu. Dermatolozi savjetuju da se na cijelo tijelo jednom ili dva puta dnevno nanese hidratantni proizvod.


Stalno dodirivanje lica

Dodirujete li stalno lice rukama (to uključuje i oslanjanje lica na dlanove) i trljate li kožu lica, možete izazvati pojavu prištića, čak i stanjiti nježnu kožu. Mnogi ljudi i nesvjesno neprestano prstima dodiruju lice, tapkaju ili češkaju kožu, a to bi trebalo izbjegavati.

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo